Dünyanın En Büyük Kıtası Asya Hakkında Bilgiler

Asya Hakkında

Asya Hakkında

42 dk'lık okuma
681 kişi okudu
Popüler Asya Turları

Yüzölçümü ve nüfus açısından dünyanın en büyük kıtası olan Asya, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Asya’nın doğusunda Büyük Okyanus, batısında Avrupa, kuzeyinde Arktik Okyanusu ve güneyinde Okyanusya bulunmaktadır. Yaklaşık olarak Kuzey Kutbu’ndan Ekvator’a kadar uzanan bir coğrafya üzerinde yer alan Asya, zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahiptir. Birçok dinin çıkış noktası olan Asya’da toplam 45 adet ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ve Hindistan da yer almaktadır.

Yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin olan Asya kıtası, Orta Asya, Uzak Doğu Asya, Orta Doğu Asya, Güneydoğu Asya ve Kuzey Asya olarak sınıflandırılmaktadır. Kıtada bulunan ve yüksek turizm destinasyonları olarak göze çarpan ülkeler arasında dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi olan Çin yer almaktadır. Her yıl neredeyse 60 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlayan Çin, aynı zamanda bir dünya devi olma yolunda ilerlemektedir. Bununla birlikte tarih boyunca önemini korumuş olan Rusya da Asya sınırları içerisinde yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya’nın yanı sıra Maldivler, Bangladeş, Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Filipinler gibi büyük turizm merkezleri de Asya kıtası sınırları içerisinde bulunmaktadır. Türkiye’yi de içerisine alan kıta, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan gibi etnik olarak Türk kökenli olan birçok ülkeye de ev sahipliği yapmaktadır. Binlerce farklı dilin konuşulduğu kıtada en çok kullanılan dil Çince ve Hintçedir. Yaklaşık 45 milyon kilometrekarelik bir alan üzerinde yer alan Asya’da onlarca farklı iklim tipi ve coğrafi yapı bulunmaktadır. Bu durum Asya kıtasının çok geniş yelpazeli bir seyahat olanağı sunmasını sağlamaktadır. 

Asya Kıtasının Kısa Tarihi

Afrika’dan sonra dünyanın en eski ikinci yerleşim yeri olan Asya, günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl öncesinden itibaren sürekli yerleşimin bulunduğu bir kıta olmuştur. Asya’nın kuzey kısımlarının gür ormanlarla çevrili olması ve hava koşullarının insan yaşamına elverişli olmaması sonucunda kıtanın orta ve güney bölgelerinde yerleşim yoğunlaşmıştır. Dünya tarihi için oldukça büyük öneme sahip olan birçok iz, Asya kıtası sınırları içerisinde yer almaktadır. Örneğin dünyanın en eski dini yapılarından biri olan Göbekli Tepe, Türkiye’nin güneydoğusunda yer almakta ve MÖ 10000’e tarihlenmektedir. Aynı şekilde dünyanın en eski tarım faaliyetleri de Asya kıtası içerisinde görülmüştür. Bereketli Hilal ismi verilen Orta Doğu Asya bölgesi, bilinen ilk tarım faaliyetlerinin gerçekleştirildiği yerdir. Tarımın bu coğrafyada ortaya çıkmasının doğal bir sonucu olarak bu bölgede ilk insan yerleşimleri ve devletler kurulmuştur.

Antik dünyanın en güçlü uygarlıklarının gelişimine şahit olan Asya kıtası, devasa bir coğrafi alanda yer aldığı için birbirinden tamamen farklı zamanlarda gelişen ve farklı özelliklere sahip olan binlerce kültürü bünyesinde barındırmaktadır. Nitekim tarihin aynı döneminde, Orta Asya bozkırlarında atlı konar-göçer topluluklar yaşamlarını sürdürürken, Orta Doğu ve Mezopotamya bölgelerinde yerleşik hayata geçmiş ve şehirleşmiş medeniyetler görmek mümkündür.

Asya’nın yüzölçümü bakımından büyüklüğü, çok çeşitli tarihi, kültürel ve dini gelişmelerin yaşanmasına neden olmuştur. Bu sayede Asya toprakları dünyanın en zengin kültürel miraslarına ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın antik yedi harikasından üçü Asya kıtası içerisinde bulunmaktadır. Bu yapılar günümüze dek ayakta kalamamış olsa da insanlık tarihi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Irak’ta bulunan Babil’in Asma Bahçeleri, Türkiye’de bulunan Efes Tapınağı ve Kral Mausollos’un Mezarı, antik dünyanın en görkemli yapıları olarak Asya kıtasında yer almaktadır.

Asya Kıtasının Doğal Zenginliği

45 milyon kilometrekarelik bir alan üzerinde bulunan Asya, birçok konuda dünyanın en büyüklerine ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en yüksek zirvesini barındıran Himalaya Dağları, Asya’nın orta güney kısmında yer almaktadır. Çin ve Nepal sınırı içerisinde bulunan ve dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest Tepesi ise 8848 metre yüksekliğe sahiptir. Bununla birlikte dünyanın en büyük gölü olan Hazar Denizi, en derin gölü olan Baykal Gölü ve deniz seviyesinden en alçak yeri olan Lut Gölü de Asya kıtası içerisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en alçak havzası olan ve -154 metrede yer alan Turfan Havzası da Asya sınırları içerisindedir. Onlarca farklı iklim tipini yaşayan Asya kıtasında binlerce farklı fauna ve flora çeşidi yer almaktadır. Uçsuz bucaksız çöllerden görkemli dağlara, gür ormanlardan devasa bozkırlara her şey, Asya kıtasının doğal zenginlikleri arasındadır.

Asya Kıtasına Ne Zaman Gidilir?

Asya’da gerçekleştirilecek bir tatil için en uygun dönemi seçmek hiç zor olmayacaktır. Nitekim yılın her döneminde Asya kıtası içerisinde bulunan yüzlerce farklı yer, tatil için elverişli ortamı sağlamaktadır. Aynı zamanda Asya kıtası ziyaretçilerine birçok farklı tatil seçeneği sunmaktadır. Ziyaretçiler, dünyanın en büyük ve kalabalık şehirlerinde seyahat edebilecekleri gibi uçsuz bucaksız çöllerde ve bozkırlarda doğayla baş başa da kalabilmektedir. İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Asya, aynı zamanda sayısız tarihi ve kültürel tatil seçeneği sunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın