Sıradışı Tasarımıyla Dünyanın En Yüksek Gökdeleni: Burc Halife

Önceki
Burc Halife

Burc Halife

Sonraki
65 dk'lık okuma
1119 kişi okudu

Dünyanın en uzun gökdeleni olan Burj Khalifa, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentindedir. Bu devasa yapı 95 kilometre öteden görülebilmektedir. Hem ’Dikey Şehir’ hem de ’Yaşayan Bir Harika’ olarak tanımlanan Burj Khalifa, gezilmeye ve görülmeye değer muhteşem bir yapı olmaktadır. 

Orta Doğu’da ilerlemenin sembolü olarak değerlendirilmekte ve dinamik bir amblem olarak kabul edilmektedir.

Dünyanın En Yüksek Binası Burj Khalifa’nın İnşası

Bu gösterişli ve görkemli gökdelenin yapımına 6 Ocak 2004’te başlanmış ve 4 Ocak 2010 tarihinde inşası tamamlanmıştır. 50 metreden daha derine gömülü 192 kazık üzerine kurulu olan gökdelenin beton ve çelik temelinin inşasında 110.000 tondan fazla 45.000 m3 beton kullanılmıştır. 4 Ocak 2010’da resmi olarak açılmış olmasına rağmen, iç mekânı tamamlanmamıştır. Yapımında en az 45 farklı tipte taş kullanılmıştır. Çeşitli ticari, konut ve ağırlama girişimlerine ev sahipliği yapmak üzere inşa edilen kule, 163 kat ve 828 metre yükseklikten oluşmaktadır.

Burç Halife’nin yüksekliğini artıran katmandan oluşan kademeli tasarımı, yalnızca mimari açıdan zarif olmakla kalmamakta, aynı zamanda rüzgârın etkisinin azaltılmasında da hayati bir rol oynamaktadır. Tasarımı Chicago merkezli Skidmore, Owings & Merrill mimarlık firmasına aittir. Adrian Smith, mimar olarak, William F. Baker ise yapı mühendisi olarak görev yapmıştır. 

1325 gün içinde Burç Halife, dünyanın en yüksek bağımsız yapısı olmuştur. Eski ismi Burç Dubai’dir. Adını Halife bin Zayid el-Nahyan’dan almıştır.

Abu Dabi’nin lideri Şeyh Khalifa bin Zayed al Nahyan’ın borçlarını ödemesine yardımcı olması amacıyla Dubai’ye 6,13 milyar dolar vermesinden sonra isim değişikliği olmuştur.

Burj Khalifa‘da Takdire Şayan Bir Tören

Tören, kulenin 72.000 watt’lık bir ışık projektörü ile aydınlatılmasıyla başlamıştır. Ardından, kulenin tasarımı için mimarın ilham kaynağı olan nadir Hymenocallis çöl çiçeği, su çeşmeleri ve havai fişek gösterileri sunulmuştur. Çarpan bir kalbi taklit eden aydınlatma sunumu, kulenin ana hatlarını çizmek için gökyüzüne 10 kilometre uzayan 320 uzay projektörü ile vurgulanmıştır. Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi, 2010 yılında Burç Halife’ye ‘Küresel İkon’ ödülüne layık görmüştür.

Bir Mühendislik Harikası Olan Burj Khalifa

Burj Khalifa’nın tasarımı, mimar Adrian Smith’in yaratıcılığını, ilham veren bölgesel bir çöl çiçeği olan örümcek zambağının yapısını temsil etmektedir. Yapı gümüş traverten döşeme, Venedik alçı duvarlar, el yapımı kilimler ve taş zeminlerle birlikte cam, paslanmaz çelik ve cilalı koyu taşlardan oluşmaktadır. Evrensel bir simge olan yapının iç tasarımı, yerel kültürden esinlenerek dekore edilmiştir. Burj Khalifa’nın lobisine, sanatçı Jaume Plensa’nın adını taşıyan ’’World Voices’’ heykeli hakimdir. Parça 196 zil içerir. Tavandan damlayan su, zillere çarparak dünya çapındaki insanların sesini temsil eden farklı tonlardan oluşan bir koro yaratmaktadır. Burj Khalifa’nın toplam 57 asansörü ve 8 yürüyen merdiveni bulunmaktadır. Bunların arasında 5.500 kg kapasiteli dünyanın en yüksek servis asansörü ve 10m/s hızla hareket eden çift katlı kabinler olan gözlemevi asansörleri bulunmaktadır. Kulede ayrıca salonlar, sağlıklı yaşam tesisleri, 4 havuz ve 2 gözlem güvertesi bulunmaktadır.

İhtişamlı Görünüşüyle Burj Khalifa’yı Kat Kat Tanıyalım

Armani Otel, 9 ile 16. katlar arasında yer almaktadır. 45. ile 108. katlar arasında lüks konutlar bulunmaktadır. Burj Khalifa’nın 4. 3. ve 76. katlarında konut sahiplerinin kullanabileceği jakuziler de dahil olmak üzere son teknoloji spor tesisleri bulunmaktadır.

Burj Khalifa’nın 122. katında yer alan At.moshphere, Basra Körfezi’nin ve Dubai siluetinin muhteşem manzarasının yanı sıra dünyanın en yüksek salon barı olarak ön plana çıkmaktadır.

Burj Khalifa’da muhteşem görünümlü üç gökyüzü lobisi bulunmaktadır. 43., 76. ve 123. katlarda bulunan bu kamusal alanlar, kaplıcalar, havuzlar, açık güneşlenme terasları, spor salonları ve meyve suyu barları sunmaktadır.

Burj Khalifa, 123. Katında dünyanın en yüksek kütüphanesine sahiptir. 158. Katta ise dünyanın en yüksekte olan camisi bulunmaktadır. Konuklar ve ziyaretçiler için vale park hizmeti sağlanmaktadır.

Gösterişli Burj Khalifa’nın Sıra Dışı Tasarımı

Burj Khalifa’nın iç tasarımı Skidmore, Owings & Merrill LLP’nin Chicago şirketi tarafından yapılmış ve ödüllü tasarımcı Nada Andric tarafından yönetilmiştir. Üç kişi Burj Khalifa’yı tasarlarken 4000’den fazla çizim oluşturmuşlardır.

Burj Khalifa’nın ortak kullanım alanlarının tamamı 18 aroma arasından seçilmiş özel bir kokuya sahiptir. Gökdelenin merdiven boşluğunda 160. kata kadar çıkan toplam 2909 basamak bulunmaktadır.

Burj Khalifa, uçak çarpışmalarını önlemek amacıyla dakikada 40 kez yanıp sönen yüksek yoğunluklu xenon beyaz engel ışıklarıyla donatılmıştır. Işıkların flaş yoğunluğu gün içinde değişmektedir.

Gökyüzü lobisinden spaya geçiş yapılan koridorda, su üzerinde yürüme hissini uyandıran cam ve duyarlı aydınlatma kullanılmıştır.

Dünyanın En Büyük Binası Burj Khalifa’nın İlgi Çekici Bilgileri

  • Burj Khalifa 35000 kişiyi aynı anda bünyesinde barındırabilmektedir.
  • Burj Khalifa’nın ucundaki ortam sıcaklığı, yer seviyesinden altı derece daha düşüktür.
  • Burj Khalifa’da kullanılan beton ile 2065 kilometrelik kaldırım döşenebileceği söylentiler arasındadır.
  • Yapımında kullanılan toplam beton miktarının yaklaşık 10000 fil ağırlığına eşit olduğu iddia edilmektedir.
  • Bir diğer ilginç bilgi ise gökdelenin tüm camlarını temizlemek 120 gün almaktadır.

Muhteşem Burj Khalifa’nın Kırdığı Rekorlar

  • Dünyanın en yüksek binası,
  • Dünyada kendi başına ayakta duran en yüksek binası,
  • Dünyanın en yükseğe çıkan asansörü,
  • Dünyanın en yüksekte yer alan camisi,
  • Dünyanın en yüksekte yer alan yüzme havuzu,
  • Dünyanın en yüksekte yer alan restoranı,
  • Dünyanın en geniş alanda kurulan binası,
  • Dünyanın gözlem bölümünün en yüksekte bulunan binası,
  • Dünyanın en çok fotoğrafı çekilen binası

Burj Khalifa Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

125. ve 124. katlarda panoramik manzara seyri yapmak isteyenler için ziyaret saatleri ve giriş ücretleri;

09:00-15:30 ve 18:30’dan kapanışa kadar:

  • Yetişkin Bilet fiyatı: 154 AED
  • Çocuk Bilet fiyatı: 119 AED
  • Bebek: ÜCRETSİZ

16:00-18:00 arası:

  • Yetişkin Bilet fiyatı: 229 AED
  • Çocuk Bilet fiyatı: 137 AED
  • Bebek: ÜCRETSİZ

148. kattaki Gökyüzü salonuna giriş ücretleri;

19:00’dan kapanışa kadar:

  • Yetişkin Bilet fiyatı: 364 AED
  • Çocuk Bilet fiyatı: 364 AED
  • Bebek: ÜCRETSİZ

09:30-18:00 arası:

  • Yetişkin Bilet fiyatı: 464 AED
  • Çocuk Bilet fiyatı: 464 AED
  • Bebek: ÜCRETSİZ

VIP Salonu Burç Khalifa’nın ziyarete açık olan en üst katında yer almaktadır. VIP Salonuna girişe gün batımı saatlerinde sadece saat 16:00’da izin verilmektedir.

Yetişkinler ve çocuklar için fiyat kişi başı 754 AED’dir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Birleşik Arap Emirlikleri Vizesi

irleşik Arap Emirlikleri seyahati için vize almak zorunludur. Turistik seyahatlerde genellikle 30 günlük tek veya çift girişli vize türleri tercih edilmektedir. BAE vizesi başvuruları online olarak Birleşik Arap Emirlikleri Göçmen İdaresi internet sitesinden yapılmaktadır.