Dünyanın 7 Harikasından Biri: Tac Mahal

Önceki
Tac Mahal

Tac Mahal

Sonraki
88 dk'lık okuma
1016 kişi okudu
Popüler Agra Turları

İnşasının üzerinden 400 yıl geçmesine rağmen nefes kesici görünen Tac Mahal, hala insanlığın bildiği en büyüleyici mimari eserlerinden biridir. Saf olan her şeyin vücut bulmuş hali olarak tanımlanan bu etkileyici yapı, dolunay gecelerinde parlayan güzelliği ve görkemi ve güneşin tepede olduğu saatlerde durgun sularında çağrıştırdığı yansıma ile de dikkat çekmektedir. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Tac Mahal, sonsuz güzelliği ile dünya üzerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Tac Mahal’in Görkemli Mimarisi

Ortasından süs mermer bir kaidenin geçtiği su kütleleri ile donatılmış kare bahçesi ile Tac Mahal’in kuzey ucunda, ana türbenin üzerinde durduğu yükseltilmiş mermer bir platform bulunmaktadır. Bu bölüm, onu, sanki gökyüzüne uzanıyormuş gibi, kompleks üzerindeki diğer yapıların üzerine kaldırmaktadır.

40 metre yüksekliğindeki beyaz minaresi, mermer platformun her köşesini süslemektedir. Bir mühendislik harikası olarak gösterilen Tac Mahal’ın her biri hafifçe dışa doğru eğrilen kuleleri de görülmeye değerdir.

Ana girişi, ağırlıklı olarak beyaz mermerden yapılmıştır. Mezar benzeri kemerli bir Babür yapısıdır. Kemerleri, hat sanatı açısından oldukça zengindir. Tonozlu tavanlara ve geometrik desenli duvarlara sahiptir.

Oymalar ve yarı değerli taşların işçiliği ile beyaz mermerden inşa edilen türbe bölümünün dört tarafı, detayları ile oldukça görkemlidir. Ortasında, büyük bir kubbe ve merkezi yapının tepesinde dört küçük kubbe bulunmaktadır. Ana kubbenin hemen altında, mermerden yapılma mezar taşı bulunmaktadır. Hükümdar Şah Cihan ve eşinin gerçek mezarı, bodrum katında, ziyarete açık olmayan bir odadadır.

Tac Mahal Ne Zaman İnşa Edilmiştir?

Tac Mahal, Babür imparatoru Şah Cihan tarafından 1631 yılında, 14. çocuğunu doğururken ölen eşi Mümtaz Mahal’in anısına yaptırılmıştır.

Hindistan’daki Müslüman sanatının ve dünya mirasının başyapıtlarından biri olan Tac Mahal, 1983 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Şah Cihan’ın üçüncü karısı Mümtaz Mahal, büyüleyici güzelliği ve eşinin ona olan sevgisiyle bilinirdi. Ani ölümü ile sarsılan hükümdarın sadece bir gecede saçlarının beyazladığı söylenmektedir.

Tac Mahal üzerindeki çalışmalar 1632 yılında başlanmış ve tüm anıtın mevcut haliyle bir araya gelmesi 1653 yılında gerçekleştirilmiştir. İnşa edildikten kısa bir süre sonra Şah Cihan, Agra Kalesi’nde tutsak olan oğlu tarafından devrilmiş ve geri kalan yıllarını Tac Mahal’e hasret olarak geçirmiştir. Şah Cihan, 1666 yılında öldükten sonra, çok sevdiği eşinin yanına gömülmüştür.

Tac Mahal Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Biletler, Saheli Burj yakınlarındaki Batı Kapısı’ndan alınmaktadır. Güney kapısından giriş yapılamamaktadır. Tac Mahal’e yabancı ve yerli turistlerin girmesi için ayrı kuyruklar oluşturmaktadır ve içeri girildiğinde ilgili tabelalar ziyaretçileri yönlendirmektedir.

Tac Mahal, cuma hariç her gün 06:00 ile 18:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Cuma günleri kapalıdır ve öğleden sonra, sadece Müslümanların ibadete katılmasına izin verilmektedir. Aynı anda, kompleksin içine toplam 400 turistin girmesine izin verilmektedir. Toplam sayı, her biri 50 üyeli sekiz grup olacak şekilde kategorize edilmektedir.

Gün batımından sonra, 20.30 ile 00.30 arasında ziyaret edilebilmektedir. Hintli ziyaretçiler için giriş ücreti 45 Hindistan rupisidir. Ana türbeyi görmek için ek 200 Hindistan rupisi ödenmesi gerekmektedir. Yabancılar için giriş ücreti 1050 Hint rupisidir ve ana türbeyi görmek için ekstra 200 Hindistan rupisi talep edilmektedir. 15 yaşından küçük çocuklar için giriş ücreti bulunmamaktadır.

Gece ziyaret süresi 20.30 ile 00.30 arasında 30 dakika ile sınırlıdır.

Biletler, giriş biletlerinin rezervasyonu sırasında, Tac Mahal’den veya internet üzerinden satın alınabilir.

Tac Mahal’de Güvenlik İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Tac Mahal’de sıkı bir güvenlik ve girişlerde kontrol noktaları bulunmaktadır. Girişte çantalar aranmaktadır. Büyük çantaların içeri alınmasına izin verilmemektedir.
  • Kişi başına bir cep telefonu, bir kamera ve bir su şişesi kabul edilmektedir.
  • İçeriye yiyecek, tütün ürünleri, çakmak, tablet gibi elektrikli eşyalar, bıçak girişine izin verilmemektedir.
  • Gece ziyaretlerinde cep telefonları yasaklanmıştır. Giriş kapılarında bagaj muhafazası sağlanmaktadır.
  • Ayrıca Tac Mahal’in doğu tarafında kumlu bir arazide az bilinen terk edilmiş bir gözetleme kulesi vardır. Anıtın muhteşem gün batımı manzarası için ideal bir yerdir. Doğu Kapısı’ndan doğuya doğru ilerleyip yoldaki çataldan sağa dönerek ona ulaşabilir, 50 rupi ödeyerek giriş yapabilirsiniz.
Sevdiklerinizle Paylaşın

Hindistan Vizesi

Hindistan’a yapılacak turistik geziler için 3 ay süreli ve tek giriş şartlı turist vizesi çıkartılmalıdır. Başvurular, Hindistan Konsolosluğu web sitesi üzerinden online yapılmaktadır. Kişi ikamet ettiği ilin bağlı olduğu konsolosluk aracılığı ile vize işlemlerini gerçekleştirmektedir.