Dünyanın En Büyük ve Kutsal Camisi; Mescid-i Haram

Mescid-i Haram

Mescid-i Haram

103 dk'lık okuma
1106 kişi okudu

Mescid-i Haram, Suudi Arabistan’ın kutsal şehri sayılan Mekke’de yer almaktadır. Mekke’nin en kutsal yapılarından biri olan ve Hz. İbrahim tarafından yapılan Kabe’nin etrafını çevrelemektedir. Camii, 88,2 dönüm bir alanı kaplamaktadır ve 1,2 milyon kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahiptir. Dolayısıyla camii dünyanın en büyük ve en kutsal camisi olarak kabul edilmektedir. Caminin en önemli özelliklerinden biri, orta avlusunda kutsal sayılan ve Müslümanlar tarafından içilen zemzem suyu bulunmasıdır.

Camii ve Mekke şehri, her yıl milyonlarca Müslümana ev sahipliği yapmaktadır.

Mescid-i Haram’ın Geçirdiği Değişim ve Tarihi Hakkında Bilgiler

Suudi Arabistan’ın kutsal şehri Mekke’de yer alan Mescid-i Haram diğer adıyla Mekke Ulu Camii, kutsallığının yanı sıra aynı zamanda dünyanın en büyük camisi olması bakımından da önem taşımaktadır. Camii, ilk olarak Halife Ömer İbn el-Hattab liderliğinde 634-644 yılları arasında inşa edilmiştir. Fakat yıllar içinde hükümdarlar tarafından sürekli olarak değiştirilmiştir.

İlk halife olan Ömer, Müslümanların sığması için Kâbe çevresinde yer alan çoğu evi yıktırarak ibadet alanını genişletmiştir.

Halife Osman İbn Affan döneminde ise ibadet yeri daha da genişletilerek, ibadet alanı ahşap sütunlar ile desteklenen bir çatı ile kapatılmıştır. 692 yılında, Halife Abdülmelik bin Mervan Mekke’yi fethettikten sonra caminin dış duvarları yükselterek, sütun başlıklarını altın rengine boyamıştır. Oğlu el-Velid ise ahşap sütunları, mermer sütunlarla değiştirerek, sütun kemerlerine mozaik süslemeler eklemiştir. Abbasi Halifesi Ebu Cafer el-Mansur zamanında ise bu mozaik süslemeler sütunlara da eklenmiştir. Ayrıca ibadethanenin kuzey ve batı alanları iki katına çıkarılarak, kuzeybatı tarafına Bab-ül-Umra Minaresi dikilmiştir. Camii, en kapsamlı değişimini 777 yılında Abbasi Halifesi Mehdi zamanında geçirmiştir. Müslüman sayılarının artması ile birlikte, camiye ibadet için gelenlerin sığması için halife Kâbe’nin etrafındaki daha fazla evi yıkarak ibadet alanını genişletmiştir. Ayrıca, üç minare inşa edilmiştir.

Günümüzde Mescid-i Haram

Hicri takvimin son ayı olan Zilhicce ayı, Müslümanlar için hac zamanıdır. Mescid-i Haram avlusunda, hac ibadetinin önemli yapısı olan Kâbe bulunmaktadır. Her sene hac ziyaretleri sırasında milyonlarca müslüman caminin avlusunda toplanarak Kabe’yi tavaf etmektedir. Kabe’ye gelen birçok ziyaretçi camiyi de ziyaret etmekte ve ibadetlerini gerçekleştirmektedir. Günümüzde cami, bir milyondan fazla kişiyi ağırlama kapasitesine sahiptir ve 356.800 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Caminin günümüzdeki yapılarının çoğu 1571 yılında yapılan kapsamlı bir yenilemeye dayanmaktadır.

Gayrimüslim ziyaretçilerin Mekke’ye ve camiye girmesi yasaklanmıştır.

Cami, Müslümanlara 24 saat açıktır ve hac zamanı dışında da ziyaret edilebilmektedir. Aynı zamanda camiye giden ziyaretçiler, caminin orta avlusunda yer alan kutsal zemzem suyu kuyusunu ve Kabe’de yer alan Kara Taşı da ziyaret etmektedirler.

Mescid-i Haram’ın Kutsal Suyu’nun Öyküsü

Mescid-i Haram’ın orta avlusunda zemzem kuyusu yer almaktadır. Kuyudan çıkan zemzem suyu Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmektedir. Hac için gelen her Müslüman zemzem suyundan içmekte ve yanına almaktadır. Anlatıya göre Allah, Hz. İbrahim’e eşi Hacer ve oğlu İsmail’i Mekke’ye götürmesini emretmiştir. O zamanlar çorak bir araziye sahip olan Mekke’de peygamber, karısı ve oğluna bir miktar hurma ve su bırakarak evine dönmüştür. Peygamberin ailesi Mekke’de zaman geçirdikten sonra hurma ve su tükenmiştir.

Peygamberin karısı Hacer, su aramaya başlamıştır. Safa ve Merve Tepelerini yedi defa koşarak çıkmış fakat su bulamamıştır. Bundan dolayı huysuzlanan İsmail etrafı tekmelemeye başlamıştır. Birden İsmail’in tekmelediği yerden su akmaya başlamıştır. İşte bu su kutsal zemzem suyu olarak bilinmektedir. Peygamber, Mekke’ye geldikten sonra suyun sadece bir su değil aynı zamanda şifalı ve besleyici olduğunu söylemiştir. Allah tarafından kutsanmış olan suyun tüm hastalıklara şifa olduğu söylenmektedir. Aynı zamanda zemzem suyu içtikten sonra edilen dualar ve dileklerin de kabul edildiği düşünülmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Suudi Arabistan Vizesi

Suudi Arabistan, her sene Türkiye’den yüzlerce turiste kapı açmaktadır. Ülkeyi ziyaret etmek isteyen vatandaşların, konsolosluklara vize başvurusunda bulunması gereklidir. Vize talebi yaklaşık 3 ila 7 gün içinde neticeye varmaktadır.