Afrika Meşhur Yemekleri
Harira
Arapça “İpeksi” anlamına gelen harira, oldukça lezzetli bir çorbadır. Yerel halk bu çorbayı genellikle ramazan aylarında oruçlarını açarken tüketmektedir. Tavuk, mercimek, nohut, şehriye kullanılarak hazırlanan harira için Imilchil ismindeki restoran önerilmektedir.
Kebda Mchermla
Kuzu ciğeri kullanılarak hazırlanan kebda mchermla, genellikle ana yemeklerinin yanında meze olarak servis edilmektedir. Sarımsak, maydanoz ve karabiber, kimyon, kırmızı toz biber gibi çeşitli baharatlar ilave edilebilen bu yiyecek; özellikle Dar Filali isimli restoranda oldukça meşhurdur.
Sfenj
Mayasız ve şekersiz bir hamurun pişirilmesiyle meydana gelen sfenj, Kazablanka’nın en meşhur tatlılarından biridir. Yağda kızartılan bu lezzetli tatlının dışının kıtır kıtır, içinin ise yumuşacık oluşu onu oldukça popüler bir hale getirmiştir. Kazablanka Merkez Pazarı’nda bulunan tezgahlarda bu yöresel tatlıyı denemek mümkündür.
Tagin
Kazablanka’ya özgü tagin, koni şeklindeki bir kil kap içerisinde; zerdeçal, zencefil, safran ve tarçın ile pişirilen bir et yemeğidir. Kazablanka’da bölge halkının sıklıkla tükettiği bu yiyeceği La Sqala isimli restoranda denemek mümkündür.
Berberi Omleti
Fas ve Rabat kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti olan Berberi omleti, basit bir omlete benzemektedir. İçerisinde küp şeklinde dilimlenmiş kırmızı veya yeşil biber ile domates bulunan bu omlet, özel bir çömlekte pişirilmektedir. Tabanı tıpkı bir ekmek gibi yumuşacık olan Berberi omletinin yüzeyi ise lapadır. Mısır ekmeğiyle tüketilen meşhur omletin Rabat’taki La Bamba Restoran’ında denenmesi önerilmektedir.
Bisara Çorbası
Fas’ın geleneksel lezzetlerinden olan Bessera çorbası, özellikle kış mevsiminde Rabat sokaklarında sık tüketilmektedir. Kuru bakla ya da bezelye ezmesiyle hazırlanan çorbanın görünümü humusa benzemektedir. Üzerine zeytinyağı ve kimyon eklenerek servis edilen bu çorbayı denemek için, Rabat’ın ünlü restoranı Dinarjat önerilmektedir.
Bocadillo
Bocadillo, orijinalinde İspanyol kökenli bir sandviç olsa da Fas ve Rabat’ta çok özel bir sokak lezzetine dönüşmüştür. Rabat’ın mutfağına özgü bir şekilde tatlandırılan bocadillo sandviçi; khobz ya da baget ekmeğinin arasına haşlanmış yumurta, ton balığı, zeytin, marul ve domates konularak servis edilmektedir. Tercihe göre çeşitli baharatlar veya acı sos ilave edilmektedir. Bocadillo sandviçi, Rabat’ta Henri Popp caddesindeki Bocadillos Chamal restoranında denenmelidir.
Maakouda
Maakouda, Rabat sokaklarında rastlanabilecek en popüler sokak lezzetlidir. Küçük bir kek şeklinde yapılan Makouda’nın içerisinde; soğan, tereyağı, sarımsak, kişniş, öğütülmüş biber, zerdeçal, kimyon ile tatlandırılmış patates püresi ve yumurta bulunmaktadır. Rabat’ın en ünlü lezzetli olan Maakouda için özellikle Cyrnoss Agdal tercih edilmelidir.
Msemen ve Harsha
Fas ve Rabat’ta Fas nane çayının yanında mutlaka servis edilmesiyle bilinen Msemen ve Harsha, geleneksel bir hamur işi yemeğidir. Msemen, kare şeklinde hazırlanarak sacda pişirilmektedir. Sade, kıymalı ve sebzeli şekilde farklı farklı türleri bulunmaktadır. Harsha ise irmikle yapılan ve kızgın tavada pişirilen bir ekmek türüdür. Özellikle kahvaltılarda tüketilen bu lezzetler, Mahlabat BAFARES restoranda denenmelidir.
Chebakia
Fes tatlıları arasında lezzetiyle hafızalardan uzun süre silinmeyen chebakia, kızartılarak hazırlanan şerbetli bir hamur işi tatlısıdır. Güle benzer şekilde katlanan hamurlar derin yağda kızartıldıktan sonra üzerine bal ve gül suyu ile hazırlanan şerbet dökülmektedir. Bu lezzetli tatlı üzerine susam ekilerek servis edilmektedir. Damaklarda unutulmaz bir tat bırakan chebakia, özellikle Ramazan aylarında Fes sofralarının olmazsa olmazıdır. En lezzetli chebakiayı tatmak isteyen ziyaretçilerin Medina Cafe’yi ziyaret etmeleri yeterlidir.
Pastilla
Pastilla, Fes mutfağının en sevilen lezzetleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bir çeşit pay olan bu tarifin meşhur olmasının nedeni ise aynı anda hem tatlı hem de tuzlu bir lezzete sahip olmasıdır. Ustalıkla açılan ince yufkaların arasına kat kat baharatlı tavuk veya güvercin etinin konulmasıyla hazırlanan böreğin içerisinde aynı zamanda şeker, tarçın, yumurta ve kavrulmuş badem de bulunmaktadır. Üstü nar gibi kızarana kadar pişirildikten sonra çıtır çıtır bir yapıya sahip olan pastilla, damaklarda enfes bir tat bırakmaktadır. Pastilla, çaylı ve kahveli sohbetlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. En lezzetli pastillayı tatmak isteyen ziyaretçilerin Le Cuistot Traditionnel’i ziyaret etmelidir.
Salyangoz Çorbası
Salyangoz çorbası Fes’in en meşhur ve en ilginç sokak lezzetlerinden biridir. Kaynayan suyun içinde haşlanan salyangozlar ile hazırlanan çorba, turistlerin de ilgisini çekmektedir. Kürdan yardımıyla salyangozun etli kısmı alınarak yenmektedir. Fes kentinde bu enteresan tarifi tatmak için her sokakta bulunan seyyar satıcılara uğramak yeterlidir.
Bastila
Tavuk veya deniz ürünleri içeren bastila, Ouarzazate şehrinde tüketilen geleneksel yemeklerden birisidir. Yapımı uzun süren bu yuvarlak börek, özel günlerde tüketilmektedir. Relais Saint Exupery, bastilayı denemek için en doğru mekanlardan biri olarak öne çıkmaktadır.
Madfouna
Bölgesel bir lezzet olan madfouna, peynir içermeyen malzemelerle doldurulmuş bir pizzadır. “Berber pizza” olarak da bilinen yiyecek; et, fındık, sebze, ot ve çeşitli baharatlar içermektedir. Oldukça doyurucu ve sağlıklı bir yiyecek olan madfounanın tadına bakmak için Ouarzazate şehrinde bulunan Dar Taffarnout isimli restoran önerilmektedir.
Rfissa
Ouarzazate şehrinin sevilen yemeklerinden biri olan rfissa; haşlanmış tavuk, mercimek ve soğan kullanılarak hazırlanmaktadır. Çemen tohumu, safran ve diğer baharatların da eklenmesi ile oldukça sağlıklı bir yemeğe dönüşen rfissa; yeni doğum yapmış kadınların güç kazanması için de pişirilen yöresel bir lezzettir. Şehir merkezinde yer alan Ovelix isimli restoran bu lezzeti denemek için en iyi yerlerden biridir.
Tanjia
İsmini pişirildiği kil kaptan alan tanjia; tavşan, tavuk, kuzu ve hatta balık eti kullanılarak hazırlanan yöresel bir yemektir. Kül sıcaklığında uzun sürede pişen yemeğe soğan ve patates gibi sebzeler de eklenebilmektedir. Ouarzazate şehrinde tanjiayı denemek için gidilebilecek en iyi restoranlardan biri Douyria’dır.
Feteer Meshaltet
Kahire mutfağının en eski yemeklerinden olan Feteer Meshaltet, Mısır İmparatorluğu zamanından kalma bir ekmek çeşididir. Katmere benzer şekilde yoğurulan ve katlanan hamurun içi lapa, dışı ise sert olarak pişirilmektedir. İçerisinde tercihe göre kıyma veya peynir bulunan Feteer Meshaltet ekmeği, üzerine pudra şekeri serpilerek, çilek ve muz gibi meyveler ile servis edilmektedir. Kahire kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti olan Feteer Meshaltet ekmeğinin en güzel yapıldığı yer, 3al 7aseera ve Desoky&Soda restoranlarıdır.
Hawawshi
Kahire’nin geleneksel tatlarından olan Hawawshi; kıyma, soğan, maydanoz ve biberle doldurulan bir ekmektedir. İlk olarak 1971 yılında Kahireli kasap Ahmed al-Hawawsh tarafından yapılan Hawawshi ekmeği, kısa bir sürede Kahire’den tüm Mısır’a yayılan bir lezzet olmuştur. Günümüzde Kahire sokaklarındaki en beğenilen lezzetlerin başında gelen Hawawshi ekmeği, seyyar satıcılarda ve birçok restoranda satılmaktadır. Kahire şehrinde en lezzetli Hawawshi ekmeğinin yapıldığı yer, Hawawshi Al-Refaie restoranıdır.
Mulukhiyah
Görüntüsüyle hoş bir izlenim bırakan Mulukhiyah, ebegümeci yapraklarından yapılan bir çorbadır. Kahire’nin en geleneksel lezzetlerinden olan Mulukhiyah, yeşil rengiyle ve viskoz yapısıyla etkilediği gibi eşsiz tadıyla da ziyafet şöleni yaşatmaktadır. Genellikle tavşan veya kuzu etiyle birlikte servis edilen Mulukhiyah çorbasının en lezzetli yapıldığı yer Sobhy Kaber isimli restorandır.
Umm Ali
Mısır’ın ulusal tatlısı olarak kabul edilen Umm Ali, farklı kompozisyona sahip birçok varyasyona sahiptir. Memluk dönemine kadar uzanan Umm Ali tatlısı; fındık, kuru üzüm, hindistan cevizi, süt ve şekerin karıştırılması ile pişirilmektedir. Görüntüsüyle kazandibini andıran Umm Ali tatlısının, Kahire’de mutlaka deneyimlenmesi önerilmektedir. Kahire’deki en meşhur Umm Ali tatlıcısı olduğu söylenen Oldish restoranı, Mohammed Mahmoud sokağında yer almaktadır.
Feseekh
Mısır’da geleneksel bir kutlama yemeği olan feseekh, kefalin farklı yöntemlerle kurutulması ile hazırlanmaktadır. Güneşte kurutulan kefal tuzda pişirilmekte ve yiyenlere baharın gelişini müjdelemektedir. Bunun nedeni ise yemeğin Mısır’ın ulusal bahar kutlamalarından biri olan Sham El-Nessim’de bolca tüketiliyor olmasıdır. Şehir merkezinde yer alan Nino’s Restaurant’ta feseekh lezzetini deneyimlemek mümkündür.