Mısır Halkı’nın Özgürlüğünün Simgesi: Tahrir Meydanı

Önceki
Tahrir Meydanı

Tahrir Meydanı

Sonraki
27 dk'lık okuma
291 kişi okudu

Tahrir Meydanı, Mısır’ın Kahire şehrinde yer alan en eski ve önemli meydanlardan biridir. İlk başlarda adı Tahrir olmasa da yaşanan olaylar sonucunda, Arapça anlamı “Kurtuluş” olan, “Tahrir” ismini almıştır. Tahrir Meydanı, Mısır halkının direniş ve özgürlüğünün bir simgesi haline gelmiştir. Meydan, birçok tarihsel yapı ile çevrilidir. Fakat meydanı önemli kılan şey siyasal tarihidir. Tahrir Meydanı’na giden ziyaretçiler, meydanın hikayesinden çok etkilenmektedir.

Tahrir Meydanı’nın Tarihi

Hidiv İsmail’in saltanatlığı sırasında, şehrin plan düzenlemesinde büyük ölçüde batı şehirlerini örnek alarak hareket etmiştir. Bu bağlamda İsmail Paşa, bir meydan projesine başlamış ve bu meydana kendi adını vermiştir. Böylece, şu an Tahrir Meydanı olarak bildiğimiz, eski adıyla İsmailiye Meydanı yapılmıştır. İsmail Paşa’nın bu modernleşme hayali, ülkeyi güçsüzleştirerek borç batağına saplamıştır. 1882 yılında Mısır, İngilizler tarafından işgal edilmiştir. İşgal 19. yüzyıla kadar devam etmiştir. Mısır halkı İngilizlerin işgaline ve sömürgesine karşı Tahrir Meydanı’nda sık sık ayaklanma çıkarmıştır. Bundan dolayı Tahrir Meydanı, Mısır halkı için siyasal açıdan önemli bir sembol olmuştur. İlk direniş hareketi 11 Şubat 1946 yılında kendisini göstermiştir. Bu eylemler sırasında bir çok Mısırlı eylemci, polisler tarafından, hayatını kaybetmiştir. 26 Ocak 1952 yılında ise meydanda büyük bir yangına sebep olacak ayaklanma gerçekleşmiştir. Tüm bu eylemler, Mısır halkının özgürlüğünü geri almasıyla ilişkilidir. Bu bağlamda Tahrir Meydanı, Mısır halkı için siyasal açıdan önemli bir simge haline gelmiştir.

Direniş sonrasında Cemal Abdülnasır iktidar olmuş ve yeni hükümet göreve başlamıştır. Yeni hükümet ile birlikte, siyasi açıdan, Mısır’da önemli bir yere sahip olan İsmailiye Meydanı; kurtuluş anlamına gelen Tahrir ismini almıştır. İsmi değiştikten sonra Tahrir Meydanı’nın görünüşü de geleneksel çizgide değişmiştir. Milliyetçiliği temsil eden firavun ve karga sembolleri Tahrir Meydanı’nda yerini almıştır. Tahrir Meydanı, bu eşsiz kurtuluş hikayesi ile kente giden ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Tahrir Meydanı’nın herhangi bir giriş saati ya da ücreti bulunmamaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Mısır Vizesi

Mısır’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, ilgili konsolosluklara başvurarak vize sahibi olabilmektedir. Mısır vizesinin çıkma süresi ortalama 30 ile 45 gün arası olduğundan, turistlerin randevularını seyahat edecekleri tarihten 2 ay önce almaları tavsiye edilmektedir.