Mısır’da Yeni Krallık Firavunlarının Defin Yeri: Krallar Vadisi

Önceki
Krallar Vadisi

Krallar Vadisi

Sonraki
65 dk'lık okuma
837 kişi okudu

Krallar Vadisi Mısır’ın Luksor kentinin batısında yer almaktadır. 18. ve 20. Hanedanlık dönemlerinde hükümdarlar için inşa edilen mezarların bulunduğu bu alan Firavunlar Vadisi olarak da anılmaktadır. Başlangıçta sadece vefat eden Mısır firavunlarının gömülmesi için inşa edilmiş olan vadi sonraları dönemin ileri gelenlerinin de defnedildiği bir alan haline gelmiştir. Ayrıca; Krallar Vadisi, Arapça Wādī Al-Mulūk ve Wādi Bībān al-Mulūk olarak bilinmektedir.

Krallar Vadisi’nde Yer Alan Mezarlar

Yukarı Mısır bölgesinde Nil Nehri’nin hemen batısında yer alan Krallar Vadisi, Antik Thebes şehrinin bir parçası konumundadır. Vadi, I. Thutmose’ten X. Ramses’e kadar 18., 19. ve 20. Hanedanlarının neredeyse tüm krallarının defin yeri olarak kullanılmıştır. Dayr al-Bahri, bilinen 62 mezarın hem plan hem de bezeme açısından çeşitlilik gösterdiğini belirtmektedir.

Mısırlı arkeologlar, Krallar Vadisi’nde bulunan Hayalevi krallarının kabirlerini belirtmek için "KV" (İngilizce:King Valley) kısaltmasını kullanmışlardır. Bu sistem 1821 yılında John Gardner Wilkinson tarafından kurulmuştur. Wilkinson, bulunduğu yere göre 21 mezarı, vadinin girişinden başlayıp güneye ve doğuya doğru numaralandırmıştır. O zamandan beri keşfedilen mezarlara, bulunuş sıralarına göre KV numaraları tahsis edilmiştir.

Krallar Vadisi’nden Önce Kullanılan Mezar Yerleri

Vadi inşa edilmeden önce Mısır’ın Eski Krallığının firavunları defnetmek için Giza Piramitleri ve Nil Deltası tercih edilmiştir. Ancak güneydeki hanedan köklerinin kaynağına daha yakın olmak isteyen Yeni Krallık firavunları, Luksor’un batısındaki bu çorak arazinin tepelerine mahzenlerini inşa etmişlerdir. Sonrasında ise vefat eden firavunlar Giza ve Nil’e değil Krallar Vadisi’ne defnedilmeye başlanmıştır.

Krallar Vadisi’nin İnşa Edilme Nedeni

Mezar inşa etmek, eski Mısırlıların ölümden sonraki yaşam inancının ve sonraki dünya için hazırlıklarının bir parçası olmuştur. Eski Mısırlılar, yaşamlarını sürdürmelerine ve firavunlara tanrılarla ittifak yapacaklarına dair söz verilen öbür dünyaya şiddetle inanmışlardır. Bu nedenle, mumyalama işlemi, ölen kişinin bedenini korumak, ebedi ruhunun uyanıp öbür dünyada tekrar yaşamasını sağlamak için büyük bir önem arz etmiştir. Aynı zamanda, ölünün uyandıktan sonra sonsuz yaşamı için ihtiyaçları olabileceğine inanıldığından, antik mezarlara kişilerin tüm eşyalarının konulduğu bilinmektedir. Bu nedenle ölen krallar da mezara tüm mal varlıkları ve eşyaları ile birlikte gömülmüştür. Bu durum ise mezar soygunlarını hiç olmadığı kadar arttırmıştır.

Eski Krallık firavunları öldüklerinde Gize Piramitleri ve Nil Deltası’na defnedilmiştir. Bu çok bilinen iki yer mezar soyguncularının açık hedefi haline gelmiştir. Yeni Krallık Firavunları, Eski Krallık Firavun mezarlarının olduğu piramitlerinin belirli dönemlerde soyulduğunun fark etmişlerdir. Bu yüzden bundan sonrası için tenha bir çöl vadisinde gizli, yeraltı mezarlarını seçmişlerdir. Bu gizli ve yer altına doğru inen tapınak inşa edildikten sonra uzun bir süre mezar soygunlarının da arkası kesilmiştir.

Krallar Vadisi’ne Defnedilen İlk Hükümdar

Krallar Vadisi’ne gömüldüğü doğrulanan ilk Yeni Krallık hükümdarı, 18. Hanedanlık’ın üçüncü hükümdarı olan I. Thutmose olmuştur. Bölgedeki ilk kral mezarının kazılmasında dönemin üst düzey yetkilisi Ineni yer almıştır. Ineni; “Onun şahsının mezarının kazısını mahremiyet içinde yönettim; gören yok, duyan yok.” sözleriyle ne kadar titizlikle çalışıldığını da gözler önüne sermiştir.

Krallar Vadisi’ne Giriş Ücreti, Ziyaret Gün ve Saatleri

Krallar Vadisi, haftanın 7 günü 24 saat boyunca ziyaret edilebilmektedir. Vadiye girişte herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ancak içerideki bazı mezar bölümlerine girmek ücrete tabidir. Örneğin tapınak içerisinde yer alan Tutankhamun mezar yerini görmek için ekstra 150 Mısır Lirası ödenmesi gerekmektedir. Bu ücrete rağmen vadide en çok ziyaret edilenlerden biri Tutankhamun’un mezarıdır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Mısır Vizesi

Mısır’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, ilgili konsolosluklara başvurarak vize sahibi olabilmektedir. Mısır vizesinin çıkma süresi ortalama 30 ile 45 gün arası olduğundan, turistlerin randevularını seyahat edecekleri tarihten 2 ay önce almaları tavsiye edilmektedir.