Semerkand Gezilecek Yerler Listesi 2024

Dünyanın en eski şehirlerinden Semerkand; eşsiz mimari anıtlar, kültürel ve tarihî yapılardan oluşan görülecek yerler listesine sahiptir. Özbekistan gezilecek yerler arasında popüler olan şehir, başkent Taşkent’in güneybatısında bulunmaktadır. Önemli İslam alimleri İmam Buhari ve Maturidi’nin Türbeleri, Semerkand’da en çok ziyaret edilen yerlerdendir. Ayrıca dini ve mimari açıdan önem taşıyan Bibi Hanım Camii ve Uluğ Bey Medresesi şehirde gidilmesi gereken yerler arasındadır.

Afrasiyab Semerkand

Afrasiyab, Semerkant şehrindeki Bibi Hanım Camii’nin yakınındaki bir tepelik alanda bulunan antik bir yerleşim yeridir. Antik site, MÖ 7. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Tarihi boyunca birçok işgale uğrayan şehir, Cengiz Han tarafından tamamen yıkılmıştır. Afrasiyab’da, antik yaşamı anlamamızı sağlayan birçok arkeolojik buluntu gün yüzüne çıkarılmıştır.

Uluğ Bey Rasathanesi

Uluğ Bey Rasathanesi, Timur hükümdarı Uluğ Bey’in astronomi aşkı ile ortaya çıkmış bir yapıdır. Özbekistan’ın Semerkant kentinde yer alan rasathanede, dönemin en büyük meridyen yayı bulunmaktadır. Bu sayede rasathane, günümüzde kullanılan astronomi bilgilerinin neredeyse tamamının keşfedildiği bir yer olmayı başarmıştır.

Registan Semerkand

Registan, Semerkant’ın antik merkezinin kalbinde yer almaktadır. Üç büyük ve mimari özellikleri birbirine benzeyen medreselere ev sahipliği yapmaktadır. Bu medreseler Registan’ı, dünya çapında popüler hale getirmiştir. Her biri, eşsiz Doğu mimarisinin nadide örnekleridir. Günümüzde Registan Meydanı; çeşitli konserlere, kutlamalara ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Bibi Hanım Camii

Bibi Hanım Camii, Semerkant’ın merkezinde bulunmaktadır. Timur, 1399 yılında caminin inşa emrini vermiş ve yapının inşası 1404’te tamamlanmıştır. Timur, caminin gücünün ve kudretinin bir simgesi olarak devasa boyutlarda inşa edilmesini istemiştir. Caminin yapımı için çeşitli yerlerden mimarlar ve mühendisler getirilmiştir. Tarihi boyunca birçok felakete uğramış ve neredeyse tamamen çökmüştür. Büyük bir restorasyon sürecinden sonra ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim sunmaya başlamıştır.

Gur-i Emir

Gur-i Emir, 1404 yılında inşası tamamlanmış bir mozoledir. Gur-i Emir’de; ünlü fatih Timur’un, Timur’un oğulları ve torunlarının mezarları yer almaktadır. Yapı, etkileyici bir mavi kubbeye ve minarelere sahiptir. Mozolenin dış cephesi ve iç cephesi, zengin boyamalarla ve süslemelerle donatılmıştır. Gur-i Emir, kendinden sonrakilere ilham olmuş Babür mimarisinin önde gelen modelidir.

Şirdar Medresesi

Şirdar Medresesi, Semerkand’ın ünlü Registan Meydanı’ında yer alan bir yapıdır. Uluğ Bey Medresesi’nin karşısında konumlanan yapı, tasarımı ile de bu medresenin yansıması olarak tasarlanmıştır. Girişinde yer alan aslan ve güneş figürleriyle Özbekistan’ın sembolü haline gelmeyi başaran medrese, iki uzun minaresi ve masmavi kubbesi ile de ilgi çekmektedir.

İmam Buhari Türbesi

İmam Buhari Türbesi, Özbekistan’ın Semerkant kentine bağlı Hortang köyünde yer alan bir mozoledir. Türbede, ünlü hadis ilahiyatçısı İmam Buhari’nin kabri yer almaktadır. Geçirdiği restorasyonlar ile birlikte türbeye; cami, ofis binası, kütüphane, araştırma merkezi ve hediyelik eşya dükkanları eklenmiştir. Böylece etkileyici figürlere sahip mozaikler ile göz kamaştıran yapı, türbe kompleksine dönüşmüştür.

Tilla Kari Medresesi

Tilla Kari Medresesi, Semerkant’ın en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Registan Meydanı’nda yer almaktadır. Medrese, Semerkant Hükümdarı Yalangtush Bakhadur’un emriyle, 1646-1660 yılları arasında inşa edilmiştir. Dış ve iç dekorasyonunda kullanılan yaldızlı süslemeler nedeniyle Tilla Kari; yani “altın ile süslenmiş” adı verilmiştir. Medrese, eşsiz bir mimariye ve dekorasyona sahiptir.

Shah-i-Zinda

Shah-ı Zinda Semerkant’ın kuzeydoğu eteklerinde yer alan, bin yıllık tarihi geçmişe sahip bir nekropoldür. Shah-ı Zinda’da çeşitli dini yapılar ve türbeler bulunmaktadır. Değişen mimari anlayış ile bölge yüzyıllar boyunca farklı nitelikte yapılara ev sahipliği yapmıştır. Bu mimari gelişim ve değişimin etkisi, Shah-i-Zinda’nın ayakta kalması adına yapılan çalışmalarda da görülebilmektedir. Ayrıca efsaneye göre, Hz.Muhammed’in kuzeni Kusam İbn Abbas’ın mezarı burada yer almaktadır.

Siab Çarşısı

Siab Bazaar, Semerkant’ta yer alan büyük bir pazardır. Yerel halk ve turistler tarafından büyük ilgi gören pazarda; kuruyemiş, ekmek, el yapımı ürünler, çeşitli baharatlar, sebze ve meyve gibi bir çok ürünü bulmak mümkündür. Büyük pazar, ziyaretçilerine alışverişin yanı sıra sıcak bir atmosfer ve özel bir deneyim sunmaktadır.

Semerkand, Özbekistan hakkında yazılan birçok gezi yazısına konu olan gözde şehirlerdendir. “Semerkand’da nerelere gidilir?” Sorusuna verilebilecek cevaplardan ilki Registan Meydanı’dır. Semerkand’da popüler olan ve uygun fiyatlarla konaklama imkanı sağlayan guest house uygulaması, Registan çevresinde çoğunluktadır. Siab Çarşısı ise Semerkand gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Semerkand’ın turistik yerleri arasında olan çarşı, hediyelik eşya alışverişi için tercih edilmektedir. 14. yüzyılda Türk hükümdarı Tamerlane tarafından görkemli bir şehir haline dönüştürülen Semerkand, günümüzde simge yapıların yanı sıra keşfedilmemiş yerleri ile de milyonlarca turist tarafından rağbet görmektedir. Turistlerin en çok merak ettikleri konulardan biri olan “Semerkand kaç günde gezilir?” sorusuna ise minimum 3 gün cevabı verilebilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın