Roma’da Devasa Bir Tarihi Yapı: II. Vittorio Emanuele Abidesi

II. Vittorio Emanuele Abidesi

II. Vittorio Emanuele Abidesi

50 dk'lık okuma
900 kişi okudu
Popüler Roma Turları

İtalya’nın dünyaca ünlü başkenti Roma’da yer alan II. Vittorio Emanuele Abidesi, şehrin en göz alıcı yapılarından biridir. İtalya Krallığı’nın ilk hükümdarı olan II.Vittorio Emanuel anısına yaptırılan bu abide, Roma’daki en sevilen mimariler arasında önemli bir yere sahiptir. Göz alıcı çok sayıda heykel, sanat eseri ve iç mekana sahip olan bu tarihi abide, Roma’da görülmesi önerilen ilk yerlerden biridir.

II. Vittorio Emanuele Abidesi’nin Tarihçesi

II. Vittorio Emanuele Abidesi kuruluş hikayesine göre bu yapı İtalya’nın birleşmesinde büyük bir rol oynayan şahsiyete adanmıştır. II.Vittorio Emanuele, İtalya Krallığı’nın ilk hükümdarı olarak, yüzyıllar boyu ülke halkının gözünde bir kahraman olarak görülmüştür.  V.Emanuele, 1878 yılından hayatını kaybetmiş ve dönemin İtalya başbakanı Agostino Depretis, anısına bir abidenin inşa edilmesi için hükümete bir yasa tasarısı sunmuştur.

16 Mayıs 1878 yılında yasasının kabulü ile abidenin inşa sürecini başlatacak bir mimar arayışına girilmiştir. İtalya’nın en ünlü mimar ve sanatçılarından Giuseppe Sacconi tarafından tasarlanması istenen bu yapının inşa süreci 1885 yılında başlatılmıştır. 16 yıl boyunca birçok zorluğun üstesinden gelinerek inşaatı tamamlanan abide, 4 Haziran 1911 yılında İtalya’nın birleşmesinin 50.yıl dönümünde büyük bir katılım ile açılmıştır. 

II. Vittorio Emanuele Abidesi, 144 yıllık geçmişi ve eşsiz mimari özellikleri sayesinde Roma’daki en çok ziyaret edilen tarihi yapılardan biridir. Yıl boyunca binlerce turistin ilgisini çekmeyi başaran bu yapı, Roma’nın simgelerinden biridir.

II. Vittorio Emanuele Abidesi’nde Görülmesi Gerekenler

Roma’da yer alan devasa yapılardan biri olan II. Vittorio Emanuele Abidesi’nde görülmesi gereken birçok şey vardır. Genişliği 135, yüksekliği 70 metre olan yapı ’Düğün Pastası’’ ve ‘’Daktilo’’ gibi bölge halkının koyduğu takma isimlere sahiptir. II. Vittorio Emanuele Abidesi’nde göz alıcı pek çok tarihi heykel vardır. Abidenin hemen girişinde yer alan ve Enrico Chiaradia tarafından tasarlanan II.Vittorio Emanuele Heykeli, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Yapının tepesinde hem sağ hem de sol kısımda yer alan tanrıça Victoria Heykelleri en az giriştekiler kadar dikkat çekmektedir.

Asur, Babil ve klasik mimariden esinlenilerek inşa edittirilmiş abide merdivenleri, yapının görenlerde hayranlık uyandıran detaylarından diğeridir. Giuseppe Tonnini tasarımı olan bu merdivenleri Mezopotamya tanrısı Lamassu’yu tasvir eden büyük bir anıt süslemektedir. Turistlerin yapıdaki en beğendiği unsurlardan biri olan 70 metrelik revak, sahip olduğu sütunlar ile abideye estetik bir görünüm katmaktadır. Klasik ve Rönesans mimarinin İtalya’daki en güzel örenklerinden birini temsil eden Özgürlük Atriumu, abidenin eşsiz iç mekânlarından biridir. 

Fransız Devrimi,  İtalyan’nın birleşmesini ve 1.Dünya Savaşını gözler önüne süren Risorgimento Müzesi abidenin beğeniyle ziyaret edilen iç mekanlarından bir diğeridir

Abide’nin yer altı bölümü, panoramik teras ve Giuseppe galerileri ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken alanlardır.

Roma’daki sembolik yapılardan biri olan II. Vittorio Emanuele Abidesi haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Abideye son giriş saati 18.45’tir. II. Vittorio Emanuele Abidesi’ne giriş için 18-25 arası yetişkinlerden 2 euro talep edilmektedir.  25 yaşından büyük ziyaretçiler abideye giriş için 12 euro’luk bir giriş ücreti ödemektedir. Ayrıca her ayın ilk pazar günü abideye giriş ücretsizdir. Roma’nın bu ünlü tarihi mekânı özel gereksinimli bireylerin ziyaretine oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Abide de tekerlekli sandalye ve dokunsal güzergah hizmetleri sunulmaktadır. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.