Sanatın Kalbinin Attığı Yer: Vatikan Müzeleri

Önceki
Vatikan Müzeleri

Vatikan Müzeleri

Sonraki
19 dk'lık okuma
337 kişi okudu
Popüler Roma Turları

Vatikan; dini bir merkez olmasının yanı sıra tarihi yapıları, mimarisi, resim ve heykel gibi sanatlarıyla da dünyaca ün kazanmış bir ülkedir. Vatikan Müzeleri, çoğu sanat olmak üzere toplam 26 müzeden oluşmaktadır. Vatikan Müzeleri dünyanın en eski ve en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer almaktadır. Müzeler her yıl dört milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bu sayı 2011 yılında beş milyona kadar ulaşmıştır. Bu istatistikte, Aziz Petrus Bazilikası’nı gören ve muhteşem bir Vatikan manzarasına sahip olan egzotik bahçelerin de payı oldukça büyüktür.


Vatikan Müzeleri’nin Köklü Tarihi ve Özellikleri

Sanat eseri sergisi olarak yapılandırılıp halka açılması ise 18. yüzyılda, Papa XIV Celement ve Papa VI Pius tarafından sağlanmıştır. Müzeler, Sistina Şapeli ile birlikte toplam 54 farklı galeri koleksiyonuyla büyüleyici bir yapıya sahip olup dünyanın en büyük müzeleri arasında yer almaktadır. Müzelerde, 20 bin tanesi sergilenmekte olan yaklaşık olarak 70 bin adet eser bulunmaktadır. Bernini, Michelangelo, Botticelli gibi Rönesans döneminin en kıymetli sanatçılarının eserleriyle dolu olan bu müzeler, dünyanın en önemli heykellerine de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, Vatikan’da papalar tarafından kullanılan halılarla, tavanlarındaki altın varaklarla ve ait olduğu dönemlere göre ayrılmış bölümlerle insanı kendine hayran bırakan atmosfere sahip bir başyapıt olarak kabul edilmektedir.

Vatikan Müzeleri 500 yıl önce Rönesans döneminde Roma Katolik Kilisesi papası olan Papa II. Julius tarafından inşa ettirilmiştir.

Vatikan Müzeleri’nin Bölümleri

Vatikan Müzeleri’nin en önemli bölümlerinden biri, Papa IV. Sixtus için yaptırılmış olan; içinde Botticelli’nin ve Michelangelo’nun en değerli eserlerinin bulunduğu Sistina Şapeli’dir. Şapelin içinde Musa ile İsa Peygamberlerin hayatlarından kesitler yer almaktadır. Duvarlarda; “İsa’nın Vaftizi”, “Dağdaki Vaaz”, “Son Yemek”, “Musa’nın Çağrıyı Alması”, “Kızıldeniz’e Geçiş” gibi freskler bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, “Yaradılış”, “Peygamberler”, “İsa’nın Ataları”, “Kadın Kahinler” ve “Eski Ahit’ten Kurtuluş Sahneleri” temalı tavan panoları bulunmaktadır. Michelangelo’nun Adem ve Havva’nın cennetten kovulmalarını betimlediği “İlk Günah” freski, ölü ruhların tanrının gazabıyla yüzleşmek için dirilmelerini tasvir ettiği “Son Yargı” freski şapelin en popüler freskleri arasında yer almaktadır.

Papa II. Julis için Raphaello ve öğrencileri tarafından dekore edilmiş ve dört papalık dairesinden oluşan Raphaello Odaları, Sistina Şapeli’nden sonra müzelerin en dikkat çeken bölümleri arasında bulunmaktadır. Constantinus Salonu, Heliodorus Salonu, Segnatura Salonu ve Borgo’da Yangın Odası’ndan oluşan bu bölümlerin yapımı 16 yıl sürmüştür. Odaların içinde Hristiyanlık zaferleri, hikayeleri ve öğretilerini betimleyen fresklerin bulunmasının yanı sıra Raphaello’nun; Platon, Aristo, da Vinci, Michalengelo ve Bramente gibi farklı dönemlerde yaşamış olan filozof ve sanatçıları tek freskte birleştirdiği eser Seganura Odası’ndaki en değerli eserlerden biridir.

Rafaello’nun “Foligno Meryem”i, Leonardo da Vinci’nin “Aziz Jerome in the Wilderness”ı, Filippo Lippi’nin “Marsuppini Taç Giymesi” eseri gibi pek çok Geç Orta çağ Dönemi ve sonrası tabloları Pinacoteca Resim Galerisi’nde sergilenmektedir. Laocoon ve Oğulları, Apollo Belvedere gibi heykellerin yanı sıra çeşitli sanatçılara ait antik heykeller ise Pio-Clementini Müzesi’nde sergilenmektedir.

Pagan kültüründen etkilenmiş Erken Dönem Hristiyanlık eserlerinin sergilendiği Pio-Cristiano Müzesi, Etrüsk uygarlıklarında ölülerle birlikte gömülen değerli eşyaların sergilendiği Etrüsk Müzesi, 15,16 ve 17. yüzyıllara ait olan goblenlerin sergilendiği Goblenler Galerisi, Haritalar Galerisi, Çağdaş Dini Sanatlar Müzesi, antik Mısır’a ait eserlerin bulunduğu Mısır Müzesi, Vatikan Bahçeleri, Aziz Petrus Bazilikası ise diğer önemli bölümlerdir ve muhteşem görkemleriyle ziyaretçilerini karşılamaktadır.


Müzelere Giriş Bilgileri

Ziyaret edilebilecek bölümler Vatikan Müzeleri, Vatikan Bahçeleri ve arkeolojik alanlar olarak üç kategoriye ayrılmıştır ve her biri için farklı rezervasyonlar yapılması gerekmektedir. Müzelere, bahçelere ve arkeolojik alanlara giriş biletlerinin fiyatı 17 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak 6-18 yaş arası çocuklar ve 25 yaşın altında olan öğrenciler için 8 Euro’dur.

Vatikan Müzeleri’nin giriş biletleri için önceden rezervasyon yapılması zorunlu kılınmıştır.

Giriş saatleri ise pazartesiden perşembeye kadar saat 08.30-18.30 (son giriş 16.30); cuma ve cumartesi günleri ise 08.30-20.00 (son giriş 18.00) olarak belirlenmiştir; müzeler pazar günleri kapalıdır. Her ayın son pazar günü müzelere ücretsiz giriş sağlanmaktaydı fakat Koronavirüs pandemisi sebebiyle bu uygulama askıya alınmıştır. Ayrıca, müzeler bazı özel günlerde kapalıdır. Kapalı olduğu tarihler ise şu şekildedir;

  • 1 Ocak: Yılbaşı
  • 6 Ocak: Akil Adamların Hayranlığı Günü
  • 11 Şubat: Vatikan Devleti’nin kuruluş günü
  • 19 Mart: Aziz Joseph Günü
  • Paskalya Pazartesisi (Her yıl Paskalya günü değiştiği için kontrol edilmesi gerekmektedir.)
  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı
  • 29 Haziran: Aziz Petrus ve Aziz Paul Günü
  • 14-15 Ağustos: Hz. Meryem’in Cennete yükseldiği kabul edilen gün
  • 8 Eylül: Hz Meryem’in doğumu
  • 1 Kasım: Azizler Günü
  • 8 Aralık: Günahsız Gebelik Bayramı
  • 25-26 Aralık: Noel

Müzeler açılış saatlerinden itibaren oldukça yoğun olmaktadır bu sebeple açılış saatlerinden bir saat önce müzeleri rahatça ziyaret edebilmek için erken giriş bileti alabilme imkanı bulunmaktadır fakat bu uygulama ek ücrete tabiidir. Buna ek olarak müzeleri gece ziyaret etme imkanı da bulunmaktadır ancak bu durum sadece rehberler ile yapılan turlarda ve Nisan-Ekim ayları arasında cuma günleri müzeler kapandıktan sonra mümkündür. Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise Sistina Şapeli’nin kapanma saatidir. Şapel, müzelerle aynı saatte açılıyor olsa da müzelerden yarım saat erken kapanmaktadır.

Müzede bulunan arkeolojik alan engelli girişi için uygun alanlar değildir. Müzeler ve galerilerin ise belirli bölümleri engelli ziyaretleri için uygundur. Müzelerin birçoğu birbirleriyle bağlantılıdır ve hem engelliler hem de bebek arabaları için rampalar mevcuttur fakat her alana rahatlıkla ulaşmak pek mümkün değildir.


Müzeye Gidecek Ziyaretçiler için Tavsiyeler

Vatikan Müzeleri’nin büyüklüğü göz önüne alındığında, tüm bölümleri layıkıyla gezip görebilmek için bir tam günün ayrılması ve ziyarete mümkün olduğunca erken saatlerde başlanması önerilmektedir. Buna ek olarak müzeleri ziyaret etmek için salı, çarşamba ve perşembe günleri idealdir çünkü müzeler pazar günleri kapalı olduğu için pazartesi, cuma ve cumartesi günleri yoğunluk yaşanmaktadır. Vatikan egzotik bahçelere sahip olması sebebiyle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi sayılarında yoğunluk yaşanmaktadır. 

Eğer sakin bir dönemde ziyaret edilmek isteniyorsa sonbahar aylarının başlarının tercih edilmesi önerilmektedir. 

Kış aylarında ise olumsuz hava koşulları sebebiyle açık alanların ziyareti pek mümkün olmayacaktır.

Bunlara ek olarak Vatikan’da uyulması gereken kurallar bulunmaktadır ve bu kurallara riayet etmeyen ziyaretçiler müzelere kabul edilmemektedir. Vatikan’da omuzları ve dizleri açık kıyafetler giymek yasaktır. Kıyafet yasaklarının yanında Vatikan’a şemsiye, video kamera, mikrofon, valizler ve büyük çantalar, kesici ve delici objeler, metal objeler, selfie çubukları, yiyecekler ve alkollü içecekler sokulması yasak olan bazı nesnelerdir. Müzelerde fotoğraf çekilmesine ise yalnızca belirtilen yerlerde ve flaşsız olarak izin verilmektedir. Telefonlar sessiz moddayken müzelere sokulmaya izin verilmekle birlikte Sistina Şapeli’ne telefonla girilmesi yasaktır.


Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.