Roma Kentinin Eşsiz ve Görkemli Sarayı: Farnese Sarayı

Farnese Sarayı

Farnese Sarayı

17 dk'lık okuma
253 kişi okudu
Popüler Roma Turları

Palazzo Farnese, İtalya’nın başkenti Roma’da yer almaktadır. Tarihi mekan, yüksek rönesans tarzı ile inşa edilmiş kentin en önemli saraylarından birisidir. İtalya’ya ait olan bina, 1936 yılında 99 yıllığına Fransız hükümetine verilmiş ve şu anda da Fransız büyükelçiliği olarak hizmet vermektedir. Farnese Sarayı, özellikle İtalya arkeolojisine ve ortaçağ Papalık tarihine odaklanan Ecole Française de Rome tarafından toplanan büyük bir bilim kütüphanesine ev sahipliği yapmaktadır. Ecole Française de Rome, sarayın inşasına ilişkin belgelerin, fresklerin, mobilyaların, kütüphanenin ve sanat eserlerinin  tamamının yayınlanması için proje başlatmıştır. Sarayın yapımında ve iç dizaynında dünyaca ünlü mimar, sanatçı ve ressam çalışmıştır. Michelangelo, Jacopo Barozzi da Vignola ve Giacomo della Porta bunlardan birkaçıdır.

Farnese Sarayı, Roma tarihinde, siyasetinde ve sanatında önemli bir rol oynamıştır. Yüzyıllar boyunca sayısız diplomat, kral, sanatçı, papa ve kardinale ev sahipliği yapmıştır. İçerisinde 16.yüzyıldan kalma birçok heykel, sanat eseri, freskler, sarayın belirli bölümlerinde sergilenmektedir. Günümüzde Roma’ya gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği mekanların başında gelmektedir.

Rönesans Dönemi Yapılarından Farnese Sarayı’nın Tarihi ve İç Mimarisi

Farnese Saray fikrini 1493’te 25 yaşında kardinal olarak atanan ve asil bir yaşam tarzına sahip Alessandro Farnese ortaya atmıştır. Mekanın inşaatı 1515 yılında Rönesans döneminin önemli mimarlarından Antonio da Sangallo the Younger önderliğinde başlamıştır. Ancak inşaat 1527’de Roma’nın yağmalanması yüzünden kesintiye uğramıştır. Mimarın ölümünden sonra Michelangelo, önceki mimarın tasarımlarını değiştirerek projeye devam etmiştir. 1564’te ölen Michelangelo’nun yerine Giacomo della Porta, 1589 yılında saray inşaatı bitene kadar mimarlık görevini üstlenmiştir. Alessandro Papa olunca sarayın boyutu önemli ölçüde arttırılmıştır. Yeniden tasarlanan üçüncü katı derin kornişle tamamlayan ve avluyu revize eden dünyaca ünlü Mimar Michelangelo olmuştur. Merkezi pencereyi 1541’te revize eden sanatçı cepheye odak vermek için üzerinde o dönemin en büyük papalık asası, tacı ve arması bulunan bir arşitrav eklemiştir. 16. yüzyılda Caracalla Hamamları’ndan iki büyük granit havza, çeşme olarak tasarlanmıştır.

Farnese Sarayı’ndaki Herkül, haritalar ve meşhur Tanrıların Aşkları Odası ayrıntılı alegorik duvar resimleriyle donatılmıştır. Farnese Galerisi’nde ikisi de Bolonyalı Ressam Annibale Carracci’ye ait diğer odalar da Daniele da Volterra ve diğer sanatçılar tarafından yapılmış duvar resimleri yani freskler bulunmaktadır.  Carracci Galerisi’nde Bolognalı maestro Annibale tarafından 1597 ve 1607 yılları arasında tamamlanan freskler, mitolojik sahneleri içermektedir.  Yüzyıllar boyunca, Herkül fresklerinin bulunduğu oda ünlü Greko-Romen antik heykeline ev sahipliği yapmıştır. Ailenin klasik heykel koleksiyonuna ait diğer eserlerin de sarayda bulunduğu bilinmektedir.

Farnese Sarayı’na Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Her yıl binlerce konuğu ağırlayan saray, yılın her dönemi ziyaret edilebilmektedir. Şu anda Fransız büyükelçiliği olarak hizmet veren mekana ziyaret öncesi randevu almakta fayda vardır. Ayrıca girişler sıkı güvenlik önlemleri altında yapılmaktadır. Mekan, yıl boyu kalabalık ziyaretçi gruplarını ağırlamaktadır. Farnese Sarayı’na giriş biletle yapılmaktadır. Sarayın tamamını gezmek tek bilet 8, tek bir bölüm için 3 eurodur. Ziyaret saati ise salı-çarşamba-perşembe 10.00-18.00, (13.00-15.00 arası kapalı), cuma-cumartesi, pazar tüm gün 10.00-18.00 arası ziyarete açıktır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.