İpek Yolu’nun Kalbi Özbekistan’a Ne Zaman Gidilir?

Özbekistan’a Ne Zaman Gidilir?

Özbekistan’a Ne Zaman Gidilir?

106 dk'lık okuma
1250 kişi okudu

Bir Orta Asya ülkesi olan Özbekistan, yıl boyunca ziyaret edilebilecek tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile turistlerin gönlünde adeta taht kurmaktadır. Tarihi İpek Yolu’nun ayrılmaz bir parçası olan Özbekistan son yıllarda turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bu coğrafyada kışlar oldukça sert ve çetin geçerken yazlar ise kavurucu sıcaklıklar dolayısıyla bunaltıcı olmaktadır. Özbekistan’da konforlu bir seyahat deneyimi arzulayanlar için özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları tavsiye edilmektedir. Özbekistan’da hava koşullarının en iyi olduğu bu dönem, aynı zamanda pek çok kültürel faaliyetin ülkeye renk kattığı zamanlardır. Yaz ve bahar dönemlerinde Özbekistan’ın en yoğun günlerini yaşamaktadır. Kalabalıktan hoşlanmayan ve kış sporlarına meraklı olan ziyaretçiler için kış ayları da önerilmektedir. Özellikle kış sporlarının yapıldığı bir festival olan Chimgan Extreme, şubat ayında ziyarete değer bir organizasyondur.

Yıl içerisinde Özbekistan’da, ülkenin kültürünü yakından tanımak isteyen ziyaretçilerin tanık olabileceği pek çok festival düzenlenmektedir. Özellikle Boysun Bahori ve Sharq Tarolanari, yöresel gösteriler ve klasik Özbek müzikleri ile ülkede kültürel bir atmosfer yaratmaktadır. Geleneklere büyük bağlılık gösterilen Özbekistan’da el işçiliği de nam salmıştır. Alışverişin kalbi olan İpek ve Baharat Festivali, özellikle el sanatlarının tüm güzelliklerini ziyaretçilerle buluşturmaktadır. Özbekistan, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürü ile bahar ayları başta olmak üzere yılın her dönemi gezginlere unutulmaz anlar yaşatmaktadır.

Özbekistan'a Hangi Ayda Gidilir?

"Özbekistan’a hangi ayda gidilir?" sorusu konforlu tatil deneyimi yaşamak isteyen ziyaretçilerin aklını kurcalamaktadır.

Bahar aylarının ılık ve kuru geçtiği ülkede, hava koşullarına bakıldığında ziyaret için en uygun zamanın ilkbahar ve sonbahar ayları olduğunu söylemek mümkündür. Bu dönemde bölgede hoş bir serinlik hakimdir.

Ülkede düzenlenen kültürel etkinliklerin çoğu da ilkbahar ve sonbaharda gerçekleştirilmektedir. Özellikle mayıs ayında gerçekleştirilen ve Özbekistan’ın en popüler kültürel faaliyetlerinden biri olan Boysun Bahori Festivali, İpek ve Baharat Festivali ve 21 Mart’ta kutlanan Nevruz; ziyaretçilerin ilkbaharda ülkeye daha yoğun ilgi göstermelerini sağlamaktadır. Sonbahar havasının estiği eylül ve kasım ayları arası da ziyaret için mükemmel bir zaman dilimini oluşturmaktadır. Bu dönemde yazın bunaltıcı sıcaklıklar yerini hoş bir serinliğe bırakırken aynı zamanda tatlı bir sakinliği de beraberinde getirmektedir. Tarihi bir ülke olan Özbekistan’da sonbahar mevsimi; İslam Hoca Minaresi’nden Budist şehri Termez’e kadar sayısız kültürel gezi olanağı ile harika bir dönemdir. Özbekistan uygun hava koşullarının yanı sıra düzenlenen kültürel faaliyetler sayesinde en çok ziyaretçiye bahar aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Kış ayları Özbekistan’da oldukça çetin ve bir o kadar da sakin geçmektedir. Tien Shan Dağları’nda unutulmaz bir kayak macerası yaşamak isteyen ve kalabalıktan hoşlanmayan ziyaretçiler için kış ayları da tavsiye edilmektedir.

Özbekistan'ın İklimi ve Hava Durumu

Birçok Orta Asya ülkesinde olduğu gibi Özbekistan da karasal iklim tipinin görüldüğü bir coğrafyadır. Kış mevsimin oldukça soğuk ve kuru geçtiği ülkede yaz aylarında bunaltıcı sıcaklar görülmektedir. Gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olduğu Özbekistan’da ocak ve şubat ayları dondurucu soğukların etkisi altındadır. Bu aylarda sıcaklık sıfır derecenin altına düşmemesine rağmen, şiddetli rüzgarlar soğuğun etkisini oldukça artırmaktadır. Şubat sonunda sıcaklıkların görülmeye başladığı ülke, mart ayıyla birlikte bahara merhaba demektedir. Nisan ayıyla beraber artık havalar iyiden iyiye güzelleşmeye başlamaktadır.

Özbekistan için haziran biraz karmaşık bir aydır. Bu ayda Özbekistan’ın bazı bölgelerinde ideal bir hava hakimken bazı bölgelerinde yoğun sıcaklıklar hissedilmektedir. Temmuz ayında ise ülkede kavurucu sıcaklıklar görülmekte ve tüm ay bu şekilde devam etmektedir. Özbekistan’da Chillya olarak bilinen en sıcak dönem, sıcaklıkların sıklıkla 40 dereceye kadar ulaştığı haziran sonundan ağustos ortasına kadardır. Ağustos sonlarında ise kavurucu sıcaklıklar yerini hafif ılık havaya bırakmaya başlamaktadır. Eylül ayında sıcaklıklar makul bir seviyeyi göstermekte, 23 ile 32 derece arasında değişmektedir. Kasım ayına gelindiğinde ise soğuklar iyiden iyiye kendini belli etmeye başlamaktadır. İdeal hava sıcaklıkları artık yerini serinliğe bırakmakta ve yağışlar görülmektedir. Aralık ayında ise dondurucu soğukların yanı sıra yoğun yağmur ve kar yağışları yaşanmaktadır. Özbekistan’da kışın sıcaklıklar şehirde -15, bozkır ve dağlarda ise -30 dereceye kadar düşmektedir. Yazın kavurucu, kışın ise sert soğukların yaşandığı ülkede nem genellikle düşüktür ve yıllık yağış miktarı 100-200 mm’dir.

Özbekistan'ın Festivalleri

Yıl içerisinde düzenlenen pek çok festivali ile Özbekistan, zengin kültürünü tanıtmayı amaçlamaktadır. Zengin içeriklere sahip bu festivaller, ziyaretçilere unutulmaz bir Özbekistan hatırası bırakmaktadır. Özbekistan’ın en çok ses getiren kültürel organizasyonlarının başında, Boysun Bahori ve Sharq Tarolanari yer almaktadır. Boysun Bahori, İslamiyet öncesi kutlanan bir bayram olarak bilinmektedir. Bu festivalde yöresel kostümler giyilerek dans gösterileri yapılmakta, şarkılar söylenmektedir. Kültürlerini korumaya çalışan Özbek halkı, asırlar önce kutlanan bayramı hala daha yaşatmaya devam etmektedir.

Özbekistan’ın en ilgi çekici şenliği olan Sharq Tarolanari, uluslararası bir müzik festivalidir. Her yaz Özbekistan’a farklı bir atmosfer katanbu etkinlik, klasik Özbek müziği ile ülkede kültürel bir hava estirmektedir. Festival aynı zamanda Asya ve Avrupa’nın müziklerini birleştirerek, Özbekistan’da adeta bir müzik şöleni yaşatmaktadır. 21 Mart Nevruz kutlamaları ise Özbekistan’ın dört bir yanında büyük bir heyecan ve coşkuyla karşılanmaktadır. Özbek mutfağının tüm hünerlerinin ortaya çıktığı bugün de danslar, kukpari gibi geleneksel oyunlarla beraber ülke adeta şenliğe dönmektedir. İpek Yolu’nun önemli noktalarından biri olan Özbekistan, İpek ve Baharat Festivali ile ziyaretçilerine unutulmaz bir alışveriş deneyimi yaşatmaktadır. El sanatlarının yoğun olduğu bu festival konser etkinlikleriyle hoş bir atmosfere bürünmektedir.

Kış sporlarının popüler olduğu Özbekistan’da şubat ayında Chimgan Extreme düzenlenmektedir. Chimgan Extreme sayesinde, Özbekistan’da şubat ayları oldukça keyifli geçmektedir. Özbekistan’da düzenlenen Chimgan’ın Echo Festivali haziranın ilk haftasında gerçekleşen bir müzik organizasyonudur. Bir müzik şöleni yaşatan bu etkinlikte, izleyiciler sanatçılara eşlik ederek benzersiz deneyimlere ortak olmaktadır. Müzik ziyafetinin yanı sıra festivalde bisiklet yarışları da düzenlenmektedir. Bol eğlencenin ve lezzetli içeceklerin yer aldığı Bira Festivali, Taşkent’te haziran ayında gerçekleştirilmektedir. Çok sayıda aromanın tadıldığı Bira Festivali, konserler ile renklendirilmektedir. Dans gösterilerinin ilgiyle karşılandığı Özbekistan’da Dance Music Fest ve Stihia Festivali de büyük beğeni toplamaktadır.

Özbekistan'ın Resmi Tatilleri ve Milli Bayramları

1 Eylül Bağımsızlık Günü, Özbekistan’da resmi tatil günü kabul edilmiştir. Her yıl 1 Eylül’de Özbekistan halkı, Sovyet yönetiminin sona ermesini büyük bir coşkuyla kutlamaktadır. Özellikle Taşkent’teki Alisher Navoiy Milli Parkı’nda büyük bir müzik etkinliği ve havai fişek gösterisi düzenlenmektedir. Nüfusunun büyük bir çoğunluğunun Müslüman olduğu Özbekistan’da Ramazan ve Kurban Bayramları dini bayramlar olarak kabul edilmektedir. Özbekistan’da Ramazan ve Kurban Bayramı, bayram namazıyla başlamaktadır. Tüm Müslüman dünyasında olduğu gibi Özbekistan’da da maddi gücü olanlar kurban kesmekte ve kesim gücü olmayanlara dağıtmaktadır. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ruslar oldukça fazladır. Bu sebeple Rus Ortodoks Paskalyası Özbekistan’da kendini hissettirmektedir. Paskalya kutlamasında geleneksel yemekler yapılmakta ve kutlamalar gerçekleştirilmektedir. Özbekistan’da 8 Aralık Anayasa Günü ilan edilmiştir. Ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Anayasa Günü resmi tatil kabul edilmektedir. 9 Mayıs Hafıza ve Şeref Günü, Özbekistan’ın resmi tatil günlerinden bir diğeridir. Bu kapsamda Özbekistan’ın özgürlüğünü ve bağımsızlığını koruyan yurttaşların anısına özel programlar düzenlenmektedir. 8 Kasım Özbek Bayrak Günü, Özbekistan’da resmi tatildir. Özbekistan Cumhuriyeti’nin yetkisi altında silahlı kuvvetlerin kuruluşu, 14 Ocak Yerli Toprakların Savunucuları Günü’nde kutlanmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın