Mısır Gezilecek Yerler Listesi 2024

Mısır, büyüleyici turistik yerler ile dolu harika bir ülkedir. 6000 yıllık geçmişe sahip devasa anıtlara sahip Mısır, görülecek yerler listesinin çok zengin olduğu bir ülkedir. Gidilmesi gereken yerler genellikle Nil Nehri boyunca uzansa da ülkenin dört bir yanı kültürel dokusu, doğası ve tarihiyle göz kamaştırmaktadır. Mısır tarihi yerler arasında en popüler destinasyonlar; antik tapınak Ebu Simbel, Krallar Vadisi, Amon Tapınağı ve Dünya’nın Yedi Harikası’ndan biri olan Gize Piramitleri’dir. Antik Mısır uygarlığına ait 120.000 adet kalıntıyı bünyesinde barındıran Kahire Mısır Müzesi de ülkenin geçmişine ışık tutan yerlerden birisidir.

Sina Dağı

Sina Dağı, dünya dinlerinde kutsal kabul edilen ve Mısır’ın Sina Yarımadasında yer alan ünlü bir dağdır. Dağ hakkında birçok rivayet bulunmakla birlikte Kuran-ı Kerim ve Tevrat’ta direkt olarak bahsedildiği bilinmektedir. Sina Dağı, bölgede Aziz Katerina Dağı’ndan sonra en yüksek ikinci dağ konumunda bulunmaktadır.

Amon Tapınağı

Karnak ya da Amon-Ra Tapınağı olarak bilinen yapı hem kral hem de Güneş Tanrısı olarak kabul edilen Amon-Ra adına yaptırılmıştır. 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu tapınak birçok Mısır Firavununun tahta çıkış törenlerinin de yapıldığı alandır.

Hatşepsut Tapınağı

Hatşepsut Tapınağı, Mısır’ın ilk kadın firavunu tarafından inşa ettirilmiş bir yapıdır. Hatşepsut tarafından yaptırılmış olan tapınak, Luksor şehrinde yer almaktadır. Eski Mısır Krallığı’nın eşsiz anıtlarından biri olarak kabul edilen bu tapınak, Tanrı Amon ve eşi Hatşepsut’a adanmıştır.

Kahire Müzesi

Kahire Müzesi, Mısır’ın Kahire şehrinde yer almaktadır. Kahire Müzesi Mısır, tarih için bir merkez haline gelmiştir. Fransız mimar Marcel Dourgenon tarafından tasarlanarak, 1902 yılında Hidiv II. Abbas Helmy tarafından açılmıştır. Kahire Müzesi’nde tam olarak 120.000 eser bulunmaktadır. Bu eserler, Mısır tarihini eşsiz şekilde aktarmaktadır.

Tahrir Meydanı

Tahrir Meydanı, Mısır’ın Kahire şehrinde bulunmaktadır. İsmail Paşa tarafından kenti modernleştirmek amacıyla inşa edilen meydan, İngiliz işgali sırasında Kahire halkı için direnişin merkez noktası haline gelmiştir. Mısır halkı, sömürgeye karşı vatanlarını savunmuş, meydan ise bu süreçten sonra "Kurtuluş" anlamına gelen "Tahrir" adını almıştır. Bundan dolayı Tahrir Meydanı, Mısır halkı için tüm direnişlerin ve özgürlüğün simgesi haline gelmiştir.

Luxor Tapınağı

Luxor Tapınağı, şehrin en önemli yapılarından biri olmakla birlikte hem dini hem de kültürel açıdan oldukça önem arz etmektedir. Tapınak içerisinde II. Ramses’in eşi Nefertari’nin heykelinin bulunması tapınağı daha da önemli bir hale getirmiştir.

Krallar Vadisi

Krallar Vadisi, Yeni Krallık’ta ölen firavunların defnedildiği bir alandır. Otuzdan fazla firavunun defnedildiği bu önemli alan inşa edilmeden önce vefat eden hükümdarlar Giza Piramitleri ve Nil Deltası’na gömülmüştür.

Tolunoğlu Ahmet Cami

Tolunoğlu Ahmet Cami, Mısır’ın Kahire şehrinde bulunan en büyük ve eski camilerinden biridir. Mısır valisi Ahmed bin Tolun tarafından 876-879 yılları arasında cemaatin merkez camisi olması için inşa ettirilmiştir. Cami, Kahire’nin yüzölçümü bakımından en büyük yapısıdır. Sarmal minaresi ile ziyaretçilerine şehrin ve caminin eşsiz manzarasını bahşetmektedir.

Kahire Kalesi

Kahire Kalesi, Mısır’ın Kahire şehrinde bulunan ve Ortaçağ zamanına ait ihtişamlı bir savunma kalesidir. Şehri korumak amacıyla Sultan Salah el-Din el-Ayyubi tarafından 1184 yılında yapılmıştır. Kahire Kalesi inşa edildiği zamanda stratejik olarak önemli bir konuma sahip olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise Kahire Kalesi, şehrin eşsiz manzarasını en iyi şekilde sunmaktadır.

El Ezher Camii

El Ezher Camii, MS 970 yılında Fatımiler tarafından kurulmuştur. Mısır’ın Kahire şehrinde yer alan en büyük ve en eski İslam okullarından biridir. Yıllar boyunca dünyanın dört bir tarafından birçok öğrenciye ev sahipliği yapmıştır. El Ezher Camii, kurulduğu ilk zamanlarda Şii eğitimi vermiş, geçen zamanla birlikte de Sünni eğitimi vermeye başlamıştır.

Basamaklı Piramit

Basamaklı Piramit Mısır’ın Sakkara kentinde bulunan en eski ve korunmuş yapıdır. İmhotep tarafından Firavun Djoser için yapılmış bir mezardır. 37 dönümlük kompleksin ortasında bulunmaktadır. Devasa ve eşsiz Basamaklı Piramit ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Gawhara Kahire

Gawhara Kahire, Mısır’ın Kahire şehrindeki, Salah El Din Kalesi’nin güney tarafında yer almaktadır. Saray, 1811 ile 1814 yılları arasında Muhammed Ali tarafından inşa ettirilmiştir. Sarayın ismi Muhammed Ali’nin karısının isminden gelmektedir. Saray, zengin ve sanatsal bir mimari ile tasarlanmıştır. Gawhara Kahire; tarihte Memlüklülerin katledildiği saray olarak da anılmaktadır.

Gize Nekropolü

Gize Nekropolü Mısır’ın Kahire şehrinde bulunan ve 4.500 yıl önce inşa edilmiş mezar alanıdır. Unesco tarafından korunmaktadır. İçerisinde üç büyük firavuna ait piramitler, ailelerine, devlet büyüklerine ait mezar anıtları ve Sfenks yer almaktadır. Gize Nekropolü tüm dünyadan ziyaretçilerini etkileyen bir yapıdır.

Kahire Kulesi

Cairo Tower Mısır’ın Kahire şehrindeki Zamalek Adası’nın ortasında yer almaktadır. Yapı, 1956 ile 1961 yılları arasında inşa edilmiştir. Mısırlı olan Na’oum Shobaib tarafından Nilüfer çiçeği örnek alınarak tasarlanmıştır. Nilüfer çiçeği Antik Mısırlılar için önemli bir semboldür. Cairo Tower, 184 metre yükseklikten, şehrin eşsiz manzarasını sunmaktadır.

Mehmet Ali Paşa Camii

Mehmet Ali Paşa Camii Mısır’ın Kahire şehrinde Salah al-Din al-Ayyubi Kalesi’nin içinde yer almaktadır. Mehmet Ali Paşa tarafından 1805-1848 yılları arasında Memluk sarayı yıkılarak, yerine inşa ettirilmiştir. Mehmet Ali Paşa Camii’nin tasarımında İstanbul’daki Sultan Ahmet Camii örnek alınmıştır. Bundan dolayı Mehmet Ali Paşa Camii, mimarisi ile ziyaretçilerini etkilemektedir.

İmam Şafi Türbesi

İmam Şafi Türbesi, Mısır’ın Kahire şehrinde bulunmaktadır. 1211 yılında Sünni Mezhebinin kurucusu İmam Sünni için inşa edilen türbenin eşsiz mimarisi ziyaretçileri etkilemektedir. İmam Şafi Türbesi; kente giden, Müslüman turistler başta olmak üzere, herkesin dikkatini çekmektedir.

Azize Katerina Manastırı

Aziz Katerina Manastırı Ortodokslar için son derece önemli bir manastırdır. Hz. Musa ve İsrailoğulları’nın Mısır’dan göçü sırasında mola verdikleri ve Ön Emir’in Hz. Musa’ya verildiği yer olarak bilinmektedir. Aynı zamanda en eski kütüphaneye ve eşi benzeri olmayan eserlere ev sahipliği yapar

Sharm El Sheikh Naama Koyu

Sharm El Sheikh Naama Bay, Mısır’daki Şarm bölgesinde yer alan en bilindik ve en ünlü koydur. Koy, Asya ve Afrika Kıtalarının birleşim noktası kabul edilen bakir bir bölgede yer almaktadır. Doğa harikası olan bu koy, yıl içinde milyonlarca turistin akınına uğramaktadır.

Medinet Habu

Medinet Habu, Mısır’ın Luksor kentine III. Ramses tarafından yaptırılan bir tapınaktır. Tapınak, Thebes’teki türünün en iyi korunmuş örneği olma özelliğine sahiptir. III. Tapınaktaki Ramses’in düşmanlarına karşı olan savaşlarının dini sahneleri ve tasvirleri turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

El-Hakim Camii

El-Hakim Camii, Mısır’ın Kahire şehrinde bulunmaktadır. Tulun Camii’sinden sonra en büyük ikinci ve Mısır’ın en eski dördüncü camisidir. 989 yılında El Hakim’in babası ve Fatımi Halifesi el-Aziz bi-Allah tarafından yapımına başlanmış, 1012 yılında oğlu Halife al-Hakim bi Amrillah tarafından yapımı tamamlanmıştır. El-Hakim Camii, Tunus’ta yer alan Methiye Camii’den etkilenilerek eşsiz mimari bir tasarım ile tasarlanmıştır.

Afrika ile Asya’nın kesişim noktasında bulunan Mısır, her gezgine tarihi ve kültürel yerler keşfetme fırsatı sunmaktadır. “Mısır’da nerelere gidilir” sorusunun yanıtı olabilecek, yüzlerce cazibe merkezi olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Gezginlerin hazırladıkları birçok gezi yazısı Mısır’ı ziyaret edeceklere ülke hakkında detaylı bilgi alma ve kolay bir gezi planı yapma fırsatı sunmaktadır. Büyük Gize Sfenksi’nden Luksor Tapınağı’na, Han el-Halili’den Kahire Kalesi’ne kadar uzanan Mısır’da gezilecek yerler listesi oldukça geniştir. Ayrıca Mısır’ın keşfedilmemiş yerlerinde kaybolmak, tarihini daha yakından öğrenmeye fırsat tanımaktadır. “Mısır kaç günde gezilir” sorusunun yanıtı ise minimum 4 gündür.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Mısır Vizesi

Mısır’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, ilgili konsolosluklara başvurarak vize sahibi olabilmektedir. Mısır vizesinin çıkma süresi ortalama 30 ile 45 gün arası olduğundan, turistlerin randevularını seyahat edecekleri tarihten 2 ay önce almaları tavsiye edilmektedir.