Avrupa’nın Yeni Gözdesi Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?

Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?

Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?

99 dk'lık okuma
1145 kişi okudu

Kafkas Dağları ile Karadeniz arasında muhteşem bir konuma sahip olan Gürcistan’ın iklimi bölgelerine göre çeşitlilik göstermektedir. Karadeniz kıyılarında subtropikal koşullara sahip ülkenin iklimi aynı zamanda Akdeniz iklimiyle de benzerlik göstermektedir. Turistler tarafından dört mevsim ziyaret edilen ülke, tüm özellikleri ile muhteşem bir gezi deneyimi sağlamaktadır. Mayıstan ekime kadar ideal hava koşulları ile ziyaretçilerini büyüleyen Gürcistan, son yıllarda Avrupalı turistler tarafından sıkça tercih edilen ülkelerden biri olmuştur.

Kış sporları seven ziyaretçiler Gürcistan’a özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında gitmektedir. Olağanüstü etkinliklerin yapıldığı kış sezonunda Kafkasların muhteşem görüntüsüyle dikkat çeken Gürcistan hareketli günler yaşamaktadır. Kafkaslarda trekking yapmak isteyenler ise özellikle temmuz ve ağustos aylarını tercih etmektedir. Bu ayların tercih edilme sebebi sıcaklığın oldukça yükselmesidir. Ülkede iklim koşulları kuzeyden güneye ve doğudan batıya büyük farklılıklar göstermektedir.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te ekim ayında düzenlenen Tiflisoba Festivali; canlı konserleri, opera ve bale sahneleri ile ülkeye binlerce turist çekmektedir. Nisan ayının ortalarına doğru ise ülkede Ortodoks Paskalyası kutlamaları başlamaktadır. Havaların yeni yeni ısınmaya başladığı nisan ayında zengin Ortodoks gelenekleri ile muhteşem bir tatil yaşamak isteyen kişiler ülkeyi özellikle bu dönemde ziyaret etmektedir. Mayıs ayında Tiflis’te düzenlenen Yeni Şarap Festivali de binlerce kişinin katılımıyla tadım etkinliklerinin yapıldığı bir organizasyondur.

Gürcistan'a Hangi Ayda Gidilir?

Gürcistan’a gidecek ziyaretçiler ülkeye "hangi ayda gidilir?" sorusunun cevabını merak etmektedir. Yazları sıcak ve nemli olan ülke, kış mevsiminde ise dondurucu soğukların etkisi altında kalmaktadır.

Gürcistan’a gitmek için en uygun dönem; mayıs, haziran ve eylül aylarıdır.

Ancak ülke en yoğun günlerini temmuz ve ağustos aylarında yaşamaktadır. Bu dönemde Gürcistan’da bunaltıcı sıcaklar görülebilmektedir.

Sonbaharda bambaşka bir atmosfere bürünen Gürcistan, özellikle hasat zamanı Kakheti’nin üzüm bağları ile dikkat çekmektedir. Eşsiz manzarayı görmek isteyen ziyaretçiler bu mevsimde ülkeye akın etmektedir. Eylül ayı itibariyle Kafkaslara kar yağmaya başladığından özellikle kayak severler ve dağcılar Gürcistan’a gelmektedir. Kasım ile nisan arası dönemde ise ülke turizm açısından en sakin dönemini yaşamaktadır. Ancak aralık, ocak ve şubat aylarında ülkede kış spor sezonu olduğundan, turizm faaliyetleri hız kazanmaktadır.

Gürcistan'ın İklimi ve Hava Durumu

Gürcistan, bölgelerine göre iklim çeşitliliği yaşayan bir ülkedir. Ülkenin doğuda kalan kısmı karasal iklim özellikleri gösterdiğinden kuru ve soğuk bir havanın etkisi altındadır. Batı kesiminde ise Karadeniz ikliminin hakim olması sebebiyle hava daha sıcak ancak yıl boyunca yağışlıdır. Özellikle nisan ile mayıs aylarında yağmurlu ve ılıman hava koşulları görülmektedir.

Gürcistan en sıcak günlerini temmuz ayında yaşamaktadır. Bu dönemde sıcaklıklar 30 dereceyi bulmaktadır. Gürcistan’da en soğuk dönem ise ortalama 5 derece hava sıcaklığı ile ocak ayıdır. Bu dönemde sıcaklıklar -3 dereceye kadar düşmektedir. Haziran ayında açmaya başlayan kır çiçekleri ve yükselen sıcaklıklar eylül sonuna kadar Gürcistan’da muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır.

Gürcistan'ın Festivalleri

Dünyanın en yeni tatil lokasyonlarından biri olarak dikkat çeken Gürcistan, yıl boyunda birbirinden güzel ve eğlenceli festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Kafkasların ortasında yer olan bu muhteşem ülke, başkentinde düzenlenen Tiflisoba Festivali ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır. Geleneksel dans gösterileri, tiyatro etkinlikleri, konserler ve havai fişekler eşliğinde kutlanan bu festival, Gürcistan’ın kültürünü tam anlamıyla yansıtan muhteşem bir organizasyondur.

Gürcistan’ın en popüler müzik festivallerinden biri olan Art-Gene, 2003 yılından bu yana Tiflis Etnografya Müzesi’nde düzenlenmektedir. Ülkenin müzik ve geleneklerine saygı duruşunda bulunan bu eşsiz etkinliğe halk dansları ve müzikler damgasını vurmaktadır. Gürcistan’ın zengin kültürüne tanık olma fırsatı veren bu organizasyonda Gürcü mutfağını tatmak için ziyaretçilere muhteşem olanaklar sağlanmaktadır.

Avrupa’nın en eski şarap üreten ülkelerinden biri olan Gürcistan, en ilginç festivallerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Yeni Şarap Festivali, yerel olarak üretilen birinci sınıf şarapların tanıtımının yapıldığı oldukça eğlenceli bir organizasyondur. 60’dan fazla Gürcü şarabını tatmak için katılımcılarına muhteşem bir fırsat sunan bu etkinlik, Tiflis’in en ünlü festivallerinden biridir. Her yıl bu festivale katılmak için binlerce turist ülkeye akın etmektedir.

Gürcistan'ın Resmi Tatilleri ve Milli Bayramları

Gürcistan’da resmi tatil günleri Gürcü halkının yaşamının önemli bir parçasıdır. Ülkede tüm resmi tatiller büyük bir şenlikle kutlanmaktadır. Gürcistan’da önemli günlerde yerel halk Supra adını verdikleri büyük ziyafetler düzenlemektedir. Havai fişek gösterileri, geçit törenleri ve büyük kitlelere hitap eden konuşmalara sahne olan bu özel günler, geleneksel detaylar barındırmaktadır. Her yıl 26 Mayıs’ta kutlanan Bağımsızlık Günü ise ülkenin en önemli milli bayramlarındandır. 1918 yılında kazanılan bağımsızlığın kutlandığı bu özel gün, aynı zamanda Gürcistan’ın kültürünü yaşatmayı hedeflemektedir.

Gürcistan’da her yıl 3 Mart’ta Anneler Günü kutlamaları yapılmaktadır. Ülkede resmi tatil olan bu özel gün, 1991 yılında Gürcistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Zviad Gamsakhurdia’nın girişimiyle başlatılmıştır. Ayrıca hemen hemen tüm dünya ülkelerinde kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de ülkede resmi tatildir. Gürcistan’ın en önemli ulusal bayramlarından olan Ortodoks Paskalyası, ülke çapında büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Ayrıca 40 gün süren oruç ibadeti de bu muhteşem Paskalya ile sona ermektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın