Gürcistan Hakkında

Gürcistan Hakkında

Gürcistan Hakkında

38 dk'lık okuma
345 kişi okudu

Gürcistan, Karadeniz’in doğu ucunda ve Büyük Kafkas Dağları’nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Rusya, güneydoğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve Türkiye bulunmaktadır. Gürcistan’ın başkenti Tiflis, her özelliği ile muhteşem bir şehirdir. Ülke, üç etnik yerleşim bölgesinden oluşmaktadır. Bu bölgeler; kuzeybatıda Abhazya, güneybatıda Ajaria ve kuzeyde ise Osetya’dır. Abhazya’nın ana şehri Sokhumi, Ajaria’nın Batum ve Osetya’nın ise Tskhinvali’dir. Gürcistan ile ilgili bilgiler ülkeyi ziyaret etmeyi planlayan kişilerde büyük bir merak uyandırmaktadır.

Gürcistan; UNESCO Dünya Mirası Alanları, karlı dağları, yemyeşil doğası ve lezzetli şarapları ile muhteşem bir ülkedir. Ülkede yaklaşık 8000 yıldır şarap üretiminin yapıldığı antik kazılar sonucunda ortaya çıkmıştır. UNESCO, Gürcü Şaraplarını İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne eklemiştir. Sıcakkanlı misafirperver halkı sayesinde turistler ülkede unutulmaz bir tatil yaşamaktadır. Avrupa ve Asya arasında eşsiz bir konuma sahip Gürcistan, yerel halk tarafından Sakartvelo olarak anılmaktadır.

Gürcistan’ın resmi dili olan Gürcüce, kendi özel alfabesine sahiptir. Dünyanın en eşsiz dillerinden birine sahip olan ülkede UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 3 muhteşem kültürel alan vardır. Bunlardan en önemlisi ülkenin eski başkenti ve antik şehri olarak bilinen Mtsheta’dır. Diğerleri ise Yukarı Svaneti Bölgesi ve Motsameta şehrinde bulunan Gelati Manastırı’dır. Turistler tarafından en çok merak edilen yapı olan Ali ve Nino heykeli de Gürcistan’ın Batum şehrinde yer almaktadır. Kavuşamayan iki aşığın dramatik öyküsünün anlatıldığı bu heykel hakkında her şey büyüleyicidir.

Gürcistan'ın Tarihi

Gürcistan’ın kuruluşu, tarihin derinliklerine kadar uzanmaktadır. Ülkenin kültürel mirası oldukça eski ve zengindir. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük imparatorlukları Gürcistan topraklarına sahip olmak için yüzyıllar boyunca mücadele etmiştir. Bunun en önemli sebebi, ülkenin Asya ile Avrupa arasındaki stratejik bir konuma sahip olması ve İpek Yolu’nun üzerinde bulunmasıdır.

MÖ 2. yüzyılda Gürcistan topraklarında efsanevi kral Aieti tarafından yönetilen zengin Kolkheti Krallığı varlık göstermiştir. 645 yılında Arap orduları tarafından ele geçirilen topraklar, 10. yüzyılda Bizanslılar tarafından alınmıştır. Çok sayıda millete ev sahipliği yapmasından dolayı Gürcistan’da sanat tarihi açısından oldukça önemli mimari eserler bulunmaktadır.

Gürcistan, Orta Çağ’da güçlü Gürcü Krallığı’na ev sahipliği yapmıştır. Bu krallık özellikle 10 ve 13. yüzyıllar arasında gücünün zirvesine ulaşmıştır. 1386’da Moğollar tarafından fethedilen ilk Avrupa ülkesi olan Gürcistan, bu dönemde ciddi zararlar almıştır. 16. yüzyılda Osmanlı ve Persler arasında sıkışıp kalan ülke, büyük ölçüde gücünü kaybetmiştir. Uzun yıllar Türk ve Fars egemenliği altında kalan Gürcistan, 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edilmiştir. 1918 yılında Sovyetler Birliği’ne dahil olan ülke, 9 Nisan 1991’de bağımsızlığını ilan etmiştir.

Gürcistan Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Gürcistan’ın en belirgin özellikleri arasında iki kıtada topraklarının bulunması gösterilmektedir. Hem Asya hem de Avrupa’da toprakları bulunan beş ülkeden biri olan Gürcistan, eşsiz bir konuma sahiptir. Avrupa’nın en yüksek dağları olarak bilinen ve ülke ile Rusya arasındaki sınırı belirleyen Kafkas Dağları, Gürcistan denildiğinde akla gelen ilk şeydir. Keskin virajlı yolları ve muhteşem gizli köyleri ile bu dağlar efsanevi özelliklere sahiptir. Ayrıca Kafkas Dağları macera arayan dağcılar, yürüyüşçüler ve kayakçılar için harika bir destinasyondur.

Gürcistan’da şaşırtıcı miktarda uzay çağı mimarisi bulunmaktadır. Yeni parlamento binası, dev bir kurbağa gözü gibi görünen devasa bir cam ve beton balondan oluşmaktadır. Ülkenin demokratik şeffaflığını simgeleyen tamamı camdan olan polis karakolu da ülkenin en ilginç yapılarındandır. Gürcistan denildiğinde ilk akla gelenlerden olan ve turistlerin görmeden ülkeden gitmedikleri Ali ve Nino heykeli, tüm ihtişamı ile Batum’da bulunmaktadır. Hikayesi ile olağanüstü etki bırakan bu heykel, dünya çapında bir üne sahiptir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 1106 yılı yapımı Gelati Manastırı, Gürcistan’ın simgesel yapılarındandır.

Orta Çağ Gürcistan’ının başyapıtı olarak gösterilen bu mekan, kendi dönemini yansıtan en büyük Ortodoks manastırıdır. Gürcistan’ın eski başkenti Mtsheta’da yer alan tarihi kiliseler de ülkenin sanatsal ve kültürel düzeyinin en güzel örneklerinden biridir. Yukarı Svaneti Bölgesi; Orta Çağ tipi köy evleri ve muhteşem dağ manzarası ile ülkenin en gözde Dünya Mirası Alanı’dır.

Gürcistan'a Gideceklere Tavsiyeler

Gürcistan’ı ziyaret edeceklerin ülkenin başkenti olan Tiflis’i mutlaka görmeleri gerekmektedir. Etkileyici bir şehir olan Tiflis, Mtkvari Nehri’nin kıyısında muhteşem dağlarla çevrilidir. 6. yüzyıldan beri ülkenin başkentliğini yapan Tiflis, muhteşem mimarisi ve tarihi özellikleri ile büyüleyicidir. Tiflis’in olağanüstü manzarasını ayaklar altına seren Narikala Kalesi’ne gitmek ve gün batımında muhteşem teleferiğe binmek şehirde yapılabilecek aktivitelerin başında gelmektedir. Ayrıca Chronicle of Georgia isimli Gürcistan tarihi anıtı da mutlaka görülmelidir.

Gürcistan’ın dini başkenti ve manevi kalbi olarak tanınan Mtsheta da mutlaka görülmesi gereken şehirlerdendir. Ülkenin en eski şehri olan Mtsheta, üç önemli manastıra ev sahipliği yapmaktadır. Svetitskhoveli, Jvari ve Samtavro Manastırları sahip oldukları mimari özellikleri ile turistleri büyülemektedir. Gürcistan’ın Aspindza kasabasının yakınlarında muhteşem bir mağara manastırı olan Vardzia da ülkede mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Gürcistan’ın antik mağara şehri olarak da bilinen bu mekan, olağanüstü bir güzelliğe sahiptir.

Gürcistan’ın doğusunda Tiflis’e 100 km mesafede bulunan Uplistsikhe, Lord’un Kalesi olarak bilinen muhteşem bir tarihi kasabadır. 3000 yıldan daha eski olan bu mekan, kayaların oyulması ile yapılmıştır. MÖ 1000 yılında kurulduğu bilinen kasaba, MS 13. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Eczane, fırın, amfi tiyatro ve bir hapishaneye sahip kasaba; Gürcistan gezisi sırasında mutlaka ziyaret edilmelidir.

Gürcistan’ın en önemli şehirlerinden olan Batum, Türkiye’ye oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Batum; peri masallarını andıran kuleleri, heykelleri ve binaları ile Avrupa ve Asya mimarisinin birleşimidir. Gürcü heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından 2010 yılında şehre kazandırılan Ali ve Nino heykeli; ülkenin simgesel yapılarından biri haline gelmiştir. Trajik bir aşk hikayesinin anlatıldığı bu heykeli görmeden Gürcistan’dan dönülmemelidir.

Gürcistan'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Gürcistan’a gidecek ziyaretçilerin yanlarına almaları gereken bazı önemli eşyalar bulunmaktadır. Ülkede kilise ve manastırlara girebilmenin bazı kuralları bulunmaktadır. Erkeklerin şort ve şapka ile bu mekanlara girilmesine izin verilmezken kadınların ise uzun etek ve eşarp kullanmaları istenmektedir. Bu sebeple ziyaretçilerin uygun kıyafetleri bavullarına koymaları çok önemlidir.
  • Gürcistan’da hemen hemen her mevsim yağmur yağışları görülmektedir. Bu sebeple ülkeyi ziyaret edeceklerin yanlarında yağmurluk ya da şemsiye taşımaları tavsiye edilmektedir.
  • Gürcistan’da gezilip görülecek yerler arasında çok sayıda dağlık ve yamaçlık alanlar bulunmaktadır. Bu sebeple turistlerin bir yürüyüş ayakkabısı edinmeleri faydalı olmaktadır.
  • Ayrıca gerekli olan eşyaları taşımak adına konforlu bir sırt çantası da olmazsa olmaz eşyalardandır.
  • Gürcistan’ı yaz sezonunda ziyaret edeceklerin mayo, havlu ve terlik gibi eşyaları yanlarına almaları tavsiye edilmektedir.
  • Ayrıca güneş kremi ve gözlük de unutulmamalıdır.
  • Ülkede bazı ilaçlar reçetesiz satılmadığı için ziyaretçilerin ağrı kesici ve krem gibi önemli ürünlerini yanlarında taşımaları önerilmektedir.

Gürcistan Hakkında İlginç Bilgiler

Gürcistan, hakkında bilinmeyenler ile dikkatleri çeken bir ülkedir. Pers İmparatorluğu’nun bir parçası iken ülkeye ‘’Gurj’’ denildiği bilinmektedir. Gürcistan’ın koruyucu azizi olarak bilinen George, ülkeye günümüzde bilinen Georgia ismini vermiştir. Gürcü halkını korumak için dev bir ejderhayı öldürdüğü rivayet edilen azizin altından yapılan heykeli Tiflis’in ana meydanında yer almaktadır. Ülkenin korucu azizi George’un Gürcistan’ta çok sayıda heykeli bulunmaktadır.

Gürcistan’da erkekler arasında çok fazla vücut teması olduğu bilinmektedir. Erkekler caddelerde kol kola gezmekte ya da bacaklarını birbirlerine dolamış şekilde parklarda uzanmaktadır. Ziyaretçilere oldukça şaşırtıcı gelebilen bu durumun eşcinsellikle hiçbir alakası yoktur. Gürcistan, dünyanın en homofobik ülkesi olarak bilinmektedir. Hatta ülkede bu durumla alakalı çok sayıda eylem ve gösteri de düzenlenmektedir.

Gürcistan’da misafir, Tanrı’nın bir armağanı olarak kabul edilmektedir. Ülkeyi ziyaret eden turistlere yerli halk oldukça nazik davranmaktadır. Hatta birçok kişi turistleri evlerine davet etmekte ve ikramlarda bulunmaktadır. Özellikle ünlü Gürcü Schnapps olarak bilinen şaraplarla ziyaretçiler karşılanmaktadır. Yerel halkın evlerinde hazırladığı bu şaraplar, turistleri oldukça mutlu etmektedir. Gürcistan’ın kendine özgü bir şarap yapım tekniği bulunmaktadır. Bu teknik; üzüm suyunun Qvevri adı verilen kil kaplarla toprağın altına gömülmesine dayanmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın