Tarihten Bir Sayfa: Ateşgah Mimari Kompleksi

Önceki
Ateşgah Mimari Kompleksi

Ateşgah Mimari Kompleksi

Sonraki
0 dk'lık okuma
12 kişi okudu

 Ateşgah Mimari Kompleksi Azerbaycan’da yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri olan Bakü’de konumlanmıştır. Zerdüştlerden kalan, kale benzeri yapılar içeren bu komplekste, Sasani tarzında süslemeler bulunmaktadır ancak ilk kimler tarafından inşaa edilmiş olduğu konusu gizemini korumaktadır.

Ateşgah Mimari Kompleksi’nin Kullanım Amacı ve Önemi

Ateşgah Mimari Kompleksi’nin isminde geçen “ateşgah” kelimesi Azerice’de ‘yas’ veya ‘üzüntü’ anlamına gelmektedir. Tarihi kaynaklara göre bu tapınak, 17-18. yüzyıllarda, Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. 24 hücre ve merkezi bir türbeden oluşmaktadır. Tarihçilere göre, farklı zamanlarda inşa edilen hücreler ve şapel, 17. yüzyılın sonlarında ortak bir çitle çevrilmiştir. Tapınağın en erken inşasının yaklaşık olarak MS 1713 yılına dayandığı düşünülmektedir. İnşa tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.  

Ateşgâh kelimesi geçmişte, kişilerin üzgünlüklerini ifade etmek adına şarkı söylediği ve dans ettiği bir evreyi tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu döneme yas anlamına gelen ayş ismi verilmiştir. Ateşgah dönemi, genellikle ölen kişinin ölümünden sonraki bir gün içinde gerçekleşen khawal-e-ateshgah yani yas ritüelleri ile başlamaktadır. Bu dönemde Zerdüştler, sosyalleşmek yerine zamanlarını yas tutmak için yalnızlık içinde geçirmektedir. Ayrıca ölüleri onurlandırmak için tütsü ve kokulu yağlar da yakılmaktadır. Bu ritüellerden sonra Zerdüştler, enerji seviyelerini yenilemek için hafif yiyecekler yemekte ve sıcak içecekler içmektedir. Tüm bu ritüellere ev sahipliği yapan Ateşgah Mimari Kompleksi, günümüzde turistik ve tarihi bir nokta olarak varlığını sürdürmektedir.

Ateşgah Mimari Kompleksi Ziyaret Saatleri ve Bilet Ücretleri

Ateşgah Mimari Kompleksi’nin ücretlendirmeleri giriş, turlar ve diğer ücretlendirmeler olarak üçe ayrılmıştır. Girişler yabancı ülke vatandaşları için 4, öğrenciler için ise 1 manat olarak belirlenmiştir. Park alanı kullanımı her araç için 3 saat ile sınırlanmıştır. Alan içerisinde fotoğraf ve video kayıtları yapmak için, 240 manat ödenmesi gerekmektedir. Ateşgah Mimari Kompleksi haftanın her günü ziyarete açıktır. ziyaret saatleri ise 09.00-19.00 olarak belirlenmiştir.

Sevdiklerinizle Paylaşın