Bakü’nün Tarih Merkezi: İçeri Şehir

İçeri Şehir

İçeri Şehir

27 dk'lık okuma
355 kişi okudu

Azerbaycan’da yer alan İçeri Şehir, Bakü’nün  surlarla çevrili eski tarihi bölgesidir. Bakü’nün kültür hazinesi ve tarih merkezi olarak bilinen İçeri Şehir, Azerbaycan’da UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak sınıflandırılan ilk yerdir.

İçeri Şehir’in Zengin Tarihi

Tarihçiler İçeri Şehir’in geçmişinin Tunç Çağı’na kadar uzandığını düşünmektedir. 8. yüzyılda bölgede ticaretin ve zanaatın geliştiği görülmektedir. Arap bilim insanı ve gezgin Al-Masudi, İçeri Şehir’i kendi limanına sahip gelişmiş bir ticaret merkezi olarak değerlendirmiştir. 11. yüzyılda Şamahı’da meydana gelen depremden sonra Hükümdar Şirvanşah ikametgahını İçeri Şehir’e taşımıştır. Etrafı surlarla çevrilen bölge, şehrin ana kapısı olarak kullanılmıştır. Orta çağ döneminde bölgeye kale duvarları, Kız Kalesi, Şirvanşahlar Sarayı, Buhara Kervansarayı ve Multani Kervansarayı gibi önemli yapılar inşa edilmiştir.

İçeri Şehir’de Görülmesi Gereken Yapılar

İçeri Şehir’de görülmesi gereken pek çok önemli tarihi yapı bulunmaktadır. Kervansaraylar, orta çağ hamamları ve müzeler ziyaretçilerin gezmekten keyif alacağı yerlerdendir. Tarihi yapılardan en önemlileri; Kız Kalesi ve Şirvanşahlar Sarayı olarak kabul edilmektedir. İçeri Şehir’in güneydoğu tarafında yer alan Kız Kalesi, 12. yüzyıldan kalan dünyaca ünlü bir anıttır. Azerbaycan’ın en önemli ulusal sembollerinden biri olarak bilinmektedir. Kalenin üç katında, 12. yüzyıla ait arkeolojik kalıntılardan oluşan bir sergi düzenlenmektedir. Diğer önemli tarihi yapı olan Şirvanşahlar Saray kompleksi ise 15. yüzyıldan kalma bir cami, iç avlu ve kraliyet mezarlığını içermektedir. Kompleksteki 16. yüzyıldan kalma tek anıt, Osmanlı Sultanı III.Murat için inşa edilen Murad’ın Kapısı’dır.

Sevdiklerinizle Paylaşın