Azerbaycan’ın Yükselen Simgesi: SOCAR Kulesi

Önceki
SOCAR Kulesi

SOCAR Kulesi

Sonraki
25 dk'lık okuma
398 kişi okudu

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yer alan Socar Tower, Kafkasya bölgesinde bulunan en yüksek yapıdır ve petrol şirketi SOCAR’ın genel merkezi olmak üzere özel olarak inşa edilmiştir. SOCAR Tower, farklı ve etkileyici mimarisi ile gören herkesi büyülemeyi başarmaktadır. Sahip olduğu 100.000 metrekarelik ofis alanı ile bina, saatte 190 kilometreye kadar çıkan rüzgâra dayanacak şekilde tasarlanmıştır. 2016 yılında tamamlanan SOCAR Tower, Azerbaycan bölgesindeki en yüksek gökdelen olma unvanına da sahiptir.

200 metre yüksekliğe sahip olan cam bina, Flame Tower ve diğer modern mimari şaheserler ile birlikte Azerbaycan başkentinin simge yapılarından biridir. Mimarisi ve ilgi çekici tasarımı ile her yıl çok sayıda turist bu modern dev kuleleri görmek için Bakü’ye adeta akın etmektedir.

SOCAR Tower’in Göğe Yükselişi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün merkezinde ve Hazar Denizi’nin yakınında bulunan eski SOCAR ofisinin 1896 yılında inşa edildiği ve iş merkezi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Eylül 1994’te SOCAR, 13 yabancı petrol şirketi ile 30 yıllık bir sözleşme imzalamış ve şehir merkezinde yer alan tesisin mevcut sayıda çalışanı barındıracak kadar geniş olmaması sebebi ile yeni bir ofis binası inşa etmeye karar vermiştir.

Bugünkü SOCAR Tower’ın tasarımına Eylül 2007’de başlanmıştır. Bu doğrultuda 2010 yılında bir Türk müteahhitlik şirketi olan TEKFEN ile anlaşılmış ve kulenin inşaatı için çalışmalara başlanmıştır. Yeni SOCAR Tower 2015 yılının Ağustos ayında tamamlanmıştır. Socar Tower sadece Haydar Aliyev’in değil aynı zamanda Azerbaycan’ın da en yüksek gökdelenlerinden biri olmuştur.

SOCAR Tower binası 38 katlıdır. 200 metre yüksekliğe ve 100 metrekare alana sahiptir. Bina 2 bin 200 kişiye ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahiptir. 

Binanın ana kullanıcıları SOCAR yönetim çalışanları olduğu için yapı ofisler, konferans salonları ve restoranlar, kafeterya, perakende satış ve fitness kulübü gibi bölümlere ev sahipliği yapmaktadır. 

Azerbaycan’ın En Yüksek Gökdeleni SOCAR Tower

Toplamda 38 kata sahip olan SOCAR Tower’ın sırası ile Azerbaycan, Bakü ve SOCAR’ı temsil eden ateş, rüzgâr ve enerji motiflerinden ilham aldığı bilinmektedir. Tasarım sürecinin ilk aşamalarında yapılan birkaç toplantıdan sonra mimar Heerim, soyut ve amorf maddeler ile ateş ve enerji kavramlarının görsel olarak nasıl oluşturulabileceğini araştırmış ve gökdelenin bugünkü hali ortaya çıkmıştır.

İki kuleli SOCAR Tower gökyüzüne doğru kıvrımlı bir tasarıma sahiptir. Birbirine doğru kıvrılan iki kuleden görünüşte daha kısa olan kule, başını daha uzun olan kulenin göğsüne dayamış gibi görünmektedir. Daha uzun kulenin zirvesi ise hafif bir şekilde eğimlidir. SOCAR Tower’ın tasarımı betonarme duvarlı kompozit bir çelik konstrüksiyon sisteminden oluşmuştur.

SOCAR Tower aynı zamanda dayanıklılığı ile ön plana çıkmaktadır. SOCAR Tower binası, Richter ölçeğine göre saatte 190 kilometre rüzgâr hızına ve dokuz büyüklüğünde bir depreme dayanıklıdır. SOCAR Tower’ın yeni idari binası, inşaat alanındaki en büyük uluslararası dergi olan Engineering News Records tarafından düzenlenen yarışmada 2016 yılının en iyi ofis binası seçilmiştir.

2017’de ise Amerikan Mühendislik Şirketleri Konseyi tarafından Ulusal Tanınma Ödülü’ne layık görülmüştür.

SOCAR Tower bir iş merkezi olarak kullanıldığından dolayı binanın sadece lobi kısmı ziyaretçilere açıktır. Bunun yanı sıra dışarıdan bu muhteşem tasarıma sahip gökdeleni seyretmek ve fotoğraflamak mümkündür.

Sevdiklerinizle Paylaşın