Bakü’nün Alevli Silueti: Alev Kuleleri

Alev Kuleleri

Alev Kuleleri

58 dk'lık okuma
621 kişi okudu

Flame Towers, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan ve ’Ebedi Ateşler Bölgesi’ olarak bilinen yerde inşa edilen ikonik bir yapıdır. Bakü’nün yerel efsanelerinden olan ateşe tapma kültürü, bu kulelerin tasarımına ilham vermiştir. Tasarım her biri farklı bir işleve sahip, üçgen olarak yükselen alev şeklindeki üç kuleden oluşmaktadır. En küçüğü 140 metre yüksekliğindeki Bakü Flame Towers, çevredeki birçok noktadan rahatlıkla görülebilmektedir. Kuleler, inşa edildiği 2012 yılından bu yana Bakü siluetinin öne çıkan simgelerinden biri olmuştur.

Bakü Flame Towers bünyesindeki en uzun kule olan Konut Kulesi 39 katında yaklaşık 130 daire barındırmaktadır. Kule, lüks dairelere ev sahipliği yapmaktadır. Otel Kulesi, kompleksin kuzey köşesinde yer almaktadır. Kulenin 33 katında 250 odası ve 61 servisli dairesi bulunmaktadır. Ofis Kulesi kompleksin batı tarafındadır ve 33.114 metrekarelik bir çalışma alanı sunmaktadır.

Bakü’deki en yüksek gökdelen kompleksi olan Flame Towers’ın en yüksek kulesi 190 metre uzunluğundadır. Kulelerin her biri, başkent Bakü’nün muhteşem manzarasını sunmaktadır. Gökdelen kompleksinin içinde konutlar, ofis blokları ve bir otel bulunmaktadır. Akşamları bu kuleler, parlak LED ışıklı ekranı sayesinde şehrin her yerinden görülebilmektedir. Şehre gelenlerin mutlaka bu göz alıcı kuleleri görmesi ve fotoğraflaması tavsiye edilmektedir. 

Flame Towers’ın Göz Alıcı Mimarisi

Flame Tower, Bakü’de Hazar Denizi’ni en güzel şekilde gören, manzaralı bir konumda yer almaktadır. Kompleks; Bakü Körfezi’ne, eski şehir merkezine ve parka bakan bir tepededir ve 28.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

Flame Towers’ın mimarisi dış cepheden bakıldığında alev formundadır. Azerbaycan’ın devlet sembolü olan “Bakü’nün Sonsuz Alevi”ni temsil etmektedir. Yapı, animasyonlu ışıklandırma sistemi sayesinde geceleri adeta bir görsel şölen yaratmaktadır. Kulelerin dış cephesi LED ekranlarla kaplanmıştır. 10.000’in üzerinde led panel, şehrin en uzak noktasından bile alevler ve Azerbaycan bayrağı ile süslenen yapının görülmesini sağlamaktadır.

Bu sayede Flame Towers özellikle hem yerel halk hem de bölge turistleri tarafından şehrin en dikkat çekici yapısı olarak kabul edilmektedir. Bu devasa kompleksin maliyeti tahmini olarak 350 milyon ABD dolarıdır. İnşaat 2007’de başlamış ve 2012’de tamamlanmıştır. 

Flame Towers’a Kısa Bir Bakış

Gündüz de oldukça etkileyici olan Flame Towers, geceleri tamamen büyüleyici bir görünüme kavuşmaktadır. Bunun en önemli nedeni kompleksin, dünyanın en büyük medya cephe uygulamasına sahip olmasıdır. Her pencerenin üzerinde, birlikte yandığında tüm yapıyı aydınlatıyormuş gibi görünen LED şeritleri bulunmaktadır. Her şerit bağımsız olarak kontrol edildiğinden, bina çeşitli görüntüleri ve desenleri yansıtabilmektedir. Bu desenlerden en ünlüsü ise titreyen kırmızı alevdir. Tipik olarak yanan alev şeklini yansıtan akıllı kontrol sistemi, ince, dinamik sanatsal ifadeler için basit ışık şovlarının yapılmasına ve çeşitli mesajların yayınlanmasına da izin vermektedir. Kuleleri bir gece fenerine dönüştüren aydınlatma cephe sistemi, şehrin siluetini canlandırmaktadır.

Flame Towers, Discovery Channel ve Science Channel’da yayınlanan bir belgesele de konu olmuştur. Aynı zamanda Flame Towers, Bakü’de düzenlenen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması için özel olarak aydınlatılmış ve girişten önce fragmanlarda belirgin bir şekilde sergilenmiştir. Tasarımı ve mimarisi sebebi ile ünlü bilgisayar oyunu olan Battlefield 4’te de kullanılmıştır.

Flame Towers’ın Ziyaret Bilgileri

Flame Towers, Bakü’de “Işık Ülkesi” olarak isimlendirilen bir bölgesinde bulunmaktadır. Bu bölge, Flame Towers’ın da bulunduğu ışıklı kulelerin yer aldığı ünlü turistik bir alandır. Burada Bakü’nün en muhteşem manzaralarını fotoğraflamak mümkündür. Kompleksin bahçesine girişler ücretsizdir. Fakat Ofis ve Daire Kuleleri özel kullanım alanı olduğundan sadece lobi alanları ziyaret edilmektedir. Otel Kulesi ise tüm ziyaretçilere açıktır. Ziyaretçilerin Otel Kulesi’nde yer alan restoran ve kafede, bir kahvenin ya da yerel lezzetlerin tadını çıkarması tavsiye edilmektedir.

Kuleleri dışarıdan görmek ve fotoğraflamak mümkündür. Ofis ve yaşam alanlarının bulunduğu kuleler, sadece sahipleri için açıktır. Fakat Otel Kulesi dışardan ziyaretçileri de ağırlamaktadır. Tüm kule kompleksi her gün 10.00 ile 13.00 ve 14.00 ile 22.00 saatleri arasında açıktır. Flame Towers’a girişler ücretsizdir fakat hizmet almak isteyenlerin ücret ödemesi gerekmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın