Havalimanı Üzerine Yapılan Parkı İle Ünlü Tempelhof Bölgesi

Önceki
Tempelhof

Tempelhof

Sonraki
7 dk'lık okuma
204 kişi okudu

Tempelhof, Almanya’nın Berlin şehrinde yer alan bir yerleşim yeridir. Tempelhof-Schöneberg ilçesine bağlı bölgede 61769 kişi yaşamaktadır. Muhit, başkentin piknik alanları, bisiklet parkurları, koşu yolları ve parkları ile ünlü bölgesidir. Meşhur Tempelhof Havalimanı da bu bölgede yer almaktadır. Burası yıllarca Berlin’in tek ticari havalimanı olarak kullanılmıştır. 13. yüzyıla uzanan tarihi ve cazibe merkezleri ile Tempelhof yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören bir destinasyondur.

Köyden Bölgeye Tempelhof Tarihi

Tempelhof tarihi 13. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bölge, başkentteki bazı bölgelere benzer bir şekilde 1200 civarında Hristiyan şövalyesi tarafından köy olarak kurulmuştur. 1435 yılında Rixdorf, Mariendorf ve Marienfelde bölgeleri ile beraber Eski Berlin şehrine satılmıştır. Uzun yıllar çiftçi köyü olan Tempelhof, 19. yüzyılın başlarından itibaren sakin kesimlerde dinlenmek isteyen Berlinliler için günübirlik gezi bölgesi haline gelmiştir. 1861 yılında nüfusu 5000 civarında olan bölge bu yıllardan itibaren büyümeye başlamıştır. 1871 yılında Berlin’i çevreleyen Ringbahn demiryolu hattının inşası ve sonrasında 1875 yılında atlı tramvayın şehre ulaşması bölgeye hareketlilik katmıştır.

1906 yılında hizmete açılan ve şehrin deniz yolu ticareti yapmasını sağlayan Teltow Kanalı ile Tempelhof ekonomisine önemli fayda sağlanmıştır. Son olarak 1912 yılında film ve televizyon programlarının çekimleri için Tempelhof Stüdyoları kurulmuştur. Bu tarihlerde 10000 civarında seyreden bölgenin nüfusu 1920 yılına kadar 3,5 kat artmıştır. Bu yılda çıkarılan Büyük Berlin Yasası ile başkentin 13. idari bölgesi olmuştur. 1933 ve 1936 yılları arasında Nazilerin ilk Alman toplama kampı Tempelhof’da kurulmuştur. 1938 yılında ilk Tempelhof belediye binası açılmıştır. 2001 yılında Schöneberg bölgesi ile birleştirilmiş ve yeni ismi Tempelhof-Schöneberg olmuştur. Son 15 yılda nüfusunda çok büyük artış olmasa da 8000 civarında artış göstermiştir.

Berlin şehrinin ilk ticari havalimanı olan ve günümüzde park olarak kullanılan Tempelhof Havalimanı da bu bölgede yer almaktadır. 1923 yılında açılan ve bir dönem Nazi kampı olarak da kullanılan havalimanı, Tempelhof bölgesinin ekonomisine fayda sağlayan önemli yerlerden biridir. 2008 yılında kapatılan havalimanı günümüzde park olarak kullanılmaktadır.

Parklarıyla Ünlü Tempelhof’un Gezilecek Yerleri

19. yüzyılda kırsal kesimde vakit geçirmek isteyen Berlinliler tarafından ziyaret edilen Tempelhof, günümüzde de bu özelliğini korumaktadır. Bölgede çoğunlukla parklar, bisiklet parkurları, koşu yolları ve piknik alanları yer almaktadır. Eski havalimanının üzerine kurulan Tempelhofer Park bölgenin ve şehrin en popüler parklarından biridir. 2008 yılında kapatılan havalimanı arazisine 2010 yılında açılan park ilk hafta sonunda 235000 ziyaretçiyi ağırlamıştır. Eski pistler üzerine oluşturulan yeşil alanlar ile piknik yapmak isteyenlerin favori yeri olmuştur.

Şehrin popüler ibadethanesi olan Şehitlik Camii de parkın içerisinde yer almaktadır. Bölgenin diğer popüler parkı Berliner Spreepark, bölgenin doğusunda ve Spree nehrinin kenarında yer almaktadır. Eskiden lunapark olarak kullanılan yer, günümüzde rehberli turlar halinde ziyaret edilmektedir.

Tempelhof’da ziyaret edilebilecek birkaç tarihi yer ve cazibe merkezi bulunmaktadır. Bunların en popüleri Schwerbelastungskoerper isimli 1941 yılından kalma ağır beton silindirdir. 12000 tondan oluşan yapı toprağın yük testini yapmak için inşa edilmiştir. Tempelhofer Hafen isimli alışveriş merkezi Spree nehrinin bir kolunun limanında yer almaktadır. Bu özelliğiyle şehrin en güzel manzaraya sahip alışveriş merkezi olmuştur. Ayrıca bölgede Columbiahalle isimli bir tiyatro salonu, Police Historical Collection isimli müze ve Lanta Wellness isimli spa merkezi yer almaktadır.

Uzun bir tarihe tanıklık eden Tempelhof ev sahipliği yaptığı cazibe merkezleri ile ilgileri üzerine toplayan bir muhittir. Ziyaret etmek isteyenler gün ve saat kısıtlaması olmaksızın ücretsiz olarak bu bölgeyi ziyaret edebilmektedir. Bölgede bulunan park, tarihi yerler gibi diğer cazibe merkezlerinin giriş saatleri farklılıklar gösterirken bazıları için giriş ücreti talep edilebilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.