Berlin’in İttifak Geçiş Noktası: Charlie Kontrol Noktası

Önceki
Charlie Kontrol Noktası

Charlie Kontrol Noktası

Sonraki
16 dk'lık okuma
375 kişi okudu

Almanya’nın başkenti Berlin’de yer alan Checkpoint Charlie, 1961 ile 1990 yılları arasında üçüncü ittifak geçiş bölgesi amacı ile kullanılmış bir geçiş noktası olarak bilinmektedir. 

Bu noktanın yapılma amacı, Doğu Berlin’den göçü ve ilticayı durdurarak iki bölge arasındaki sınırı korumaktır. Soğuk Savaş döneminde Almanya’da bulunan en iyi sınır bölgelerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Checkpoint Charlie bu dönemde Berlin’in doğu ve batı olarak ayrılmasında sembolik ve tetikleyici bir rol üstlenmiştir.

Checkpoint Charlie ve Hüzün Veren Tarihi

Checkpoint Charlie, Berlin’de 1961 ile 1990 yılları arasında kontrollü geçiş noktası olarak kullanılmıştır. 

Soğuk savaşın ilk on altı yılında yalnızca renkli sınır çizgileri yeterli olurken, 1961 yılında kurallar katılaştırılmış ve Checkpoint Charlie noktası oluşturulmuştur. Yaklaşık olarak 30 yıllık bir süreç boyunca faaliyet göstermesine rağmen sadece küçük bir prefabrik kulübeden ve birkaç kum torbasından ibarettir. 1980 yılında ahşap kulübe, metal kulübe ile değiştirilmiştir. Geçiş noktasının bu şekilde basit tutulmasındaki en büyük etken, müttefiklerin Berlin Duvarı ve geçiş noktalarının kalıcı olacağına inanmamalarıdır.

Komünist Doğu Berlin ile Amerika kontrolündeki demokratik Batı Berlin arasına Amerika tarafından üç adet geçiş noktası eklenmiştir. Alfabetik sıraya göre kullanılan bu geçiş noktalarının isimleri sırası ile Checkpoint Alpha, Checkpoint Bravo ve Checkpoint Charlie olarak belirlenmiştir. Checkpoint Charlie bunlar arasında en çok bilinen geçiş noktasıdır çünkü buradan Alman olmayan turist ziyaretçiler, askeri personel ve diplomatlar kolaylıkla geçiş yapabilmiştir.

Checkpoint Charlie’nin katı ve acımasız kuralları, ilk kullanılmaya başlandığı dönemlerde çeşitli çatışmalara sebep olmuştur. Doğu Berlin’de yaşayan 1300’ü aşkın insan buradan kaçmaya çalışırken ölmüştür. Doğu Berlin halkı kaçış için Checkpoint Charlie’yi tercih etmiştir çünkü Berlin Duvarı’nı meydana getiren dikenli teller, bariyerler, koruma kuleleri ve labirentler arasında Checkpoint Charlie en kolay kaçış noktası olarak görülmüştür.

1961 ile 1990 tarihleri arasında giriş ve çıkışlar için düzenli askeri kontrol sağlanarak iki bölge arasındaki geçiş katı kurallara dayandırılmıştır. Doğu Berlin ve Batı Berlin olarak ayrıldığı dönemlerde bu noktadan yalnızca Federal Almanya’nın Demokratik Almanya’daki temsilcilerinin, müttefik askerlerin, Demokratik Alman üst düzey yöneticilerin ve büyükelçilerin geçişine izin verilmiştir.

Checkpoint Charlie’nin Kaldırılması Üzerine Tarihe Konu Oluşu

Doğu Alman Hükümeti 9 Kasım 1989 yılında kitlesel protestolara ve uluslararası eleştirilere dayanamayıp seyahat kurallarını hafifletmek istemiştir. Bunun üzerine yeni politika için basın toplantısı sırasında hükümet yetkilisinin yanlış bir açıklama yapması üzerine herkes kapıya akın etmiş ve geçişler özgür hale gelmiştir.

Açıklamanın yapıldığı gece Doğu Berlin çevresinde sokak partileri yapılmış, bu noktalardan geçiş yapabilmek için gardiyanlara karşı ayaklanma çıkarılmıştır. Batı Berlin tarafında yaşayanlar da Doğu Berlin bölgesindeki kişileri desteklemek adına sokaklara dökülmüştür. Halkın 4 saat boyunca ayaklanmasının ardından sınır muhafızları bariyerleri açıp, yaklaşık olarak 30 yıldır süren engelin kalkması ile halkın özgürce hareket edebilmesine olanak tanımıştır.

Checkpoint Charlie Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Bilgiler

Berlin’in başlıca alışveriş caddelerinden bir tanesi olan Friedrichstraße’de yer alan Checkpoint Charlie replikası, ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Geçiş noktasında yer alan “Amerika Sektörüne Giriş Yapıyorsunuz” yazılı pano günümüzde hala aynı yerde durmaktadır. Bu yazı Almanca, İngilizce, Fransızca ve Rusça dillerinde yazılmıştır.

Checkpoint Charlie’de aktör askerler durmaktadır. Ziyaretçiler askerler ile birlikte fotoğraf çekinebilmektedir. Burada yer alan geçiş noktası replikadır, orijinal geçiş noktasını görmek isteyen kişilerin ana dilindeki ismi Alliierten Museum olan Müttefik Müzesi’ni ziyaret etmeleri gerekmektedir.

Checkpoint Charlie Ziyareti İçin En İdeal Zaman 

Berlin’de çoğu tarihi yerde olduğu gibi Checkpoint Charlie de belirli günler ve haftalarda çok kalabalık olmaktadır. Geçiş noktasını ziyaret etmeden önce bölgenin özellikle öğleden sonra çok kalabalık olduğunu bilmekte fayda vardır. Checkpoint Charlie’yi ziyaret etmek için en ideal zamanlar sabahları 07.00 ile 09.00 arası ve akşamları 17.00 ile 20.00 arasıdır.

Checkpoint Charlie’yi hangi mevsimde ziyaret etmesi gerektiği konusunda kararsız olanlar için en ideal aylar ağustos ve eylül ayları arası olarak belirtilmektedir. Bu aylarda ortalama 23 derece sıcaklığa sahip Berlin’de rahatlıkla gezilebilmekte ve keyifli vakit geçirilebilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Piccadilly Circus nerededir?

Regent Caddesi ile Green Park'a doğru uzanan Piccadilly Caddesi’nin kavşağı olan Piccadilly Circus, İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Westminster semtinde yer almaktadır.

Piccadilly Circus’taki en dikkat çekici yapı nedir?

Piccadilly Circus'un ortasında yer alan Shaftesbury Anıt Çeşmesi ve çeşmenin üzerinde yer alan Eros heykeli bu kavşağın en ikonik yapıları olarak nitelendirilmektedir.

Piccadilly Circus ne ile tanınmaktadır?

Piccadilly Circus, günümüzde Londra'nın başlıca alışveriş caddelerinden biri olarak kabul edilmekte ve birçok ünlü mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulunan pek çok pub, kulüp ve bar ile eğlencenin de merkezidir. Bunlara ek olarak dünyanın en popüler müzikallerinden bazılarının sahnelendiği çok sayıda tiyatro da Piccadilly Circus’a oldukça yakındır.

Piccadilly Circus ziyareti için en uygun zaman nedir?

Piccadilly Circus, günün her saati oldukça canlı ve eğlencelidir. Fakat özellikle binaları süsleyen ışıklı reklam tabelalarının net bir şekilde görüldüğü akşam saatlerinde kavşak, büyüleyici bir görünüme sahip olmaktadır.

Piccadilly Circus ismini nereden almıştır?

17. yüzyılın başlarında terzi Robert Baker, saygın kişilerin boyunlarına taktığı “piccadilis” isimli giysileri Piccadilly Hall'dan satın almıştır. Piccadilly Circus ismi ise buradan gelmektedir.

Piccadilly Circus’taki en ünlü yerler nerelerdir?

Piccadilly Circus, alışveriş denince ilk akla gelen yerlerdendir. Kavşakta yer alan en popüler alışveriş mağazaları ise Lilywhites ve Fortnum & Mason’dur. Dünyaca ünlü müzikallerinin sahnelendiği; Prince of Wales, Leicester Square, Her Majesty’s ve Prince Edward tiyatroları ise bölgedeki diğer ünlü cazibe merkezlerindendir.

Piccadilly Circus neden çok önemlidir?

Piccadilly Circus, merkezi konumu ile Londra’nın en ünlü eğlence ve alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1819 yılında kurulan Piccadilly Circus, günümüzde yerli ve yabancı pek çok turistin gözdesidir.

Piccadilly Circus ne zaman yapılmıştır?

Piccadilly Circus, Kral IV. George tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Londra’nın en popüler yerleri arasındadır.