Tarihi Alman Parlamento Binası: Reichstag

Önceki
Reichstag

Reichstag

Sonraki
77 dk'lık okuma
1218 kişi okudu

Almanya’nın başkenti Berlin’de yer alan Reichstag, şehirdeki en çarpıcı ve ilgi çekici yerlerden birisidir. Günümüzde Almanya Federal Meclisi’nin ana binası olarak kullanılmaktadır. 1880’lerde Mimar Paul Wallot tarafından tasarlanan bina, özellikle yaz aylarında önündeki Cumhuriyet Meydanı ile turistlerin ve yürüyüş yapanların popüler buluşma noktasıdır.

Berlin’in Geçmişine Işık Tutan Reichstag’ın Tarihçesi

Almanya’nın başkenti Berlin’de yer alan ve şehrin simgesi haline gelen Reichstag, mimar Paul Wallot tarafından tasarlanarak hayata geçirilmiş bir projedir. 1870’li yıllarda Alman İmparatorluğu’nun parlamento üyeleri için bir binaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu sebeple dönemin en ünlü mimarı görevi üstlenmiş ve İtalyan Rönesans’ının görkemli tarzını yapının çizimlerine aktarmıştır. İnşaatına 1884 yılında başlanan bina, 1894 yılında hizmete açılmıştır.

Zaman geçtikçe büyük olaylardan etkilenmeye başlayan Reichstag, ilk olarak 1. Dünya Savaşı’nda hasar almıştır. Sonrasında 1933 yılında meydana gelen bir yangından ötürü binanın büyük bir bölümü hasar alarak, kullanılmaz hale gelmiştir. Ardından 2. Dünya Savaşı’nda Sovyet askerleri tarafından bombalanmıştır.

Yaklaşık olarak 1991 yılına kadar kapalı kalan Reichstag, Almanya’nın birleşmesinden ve hükümet binalarının Berlin’e taşınmasından dolayı yenileme çalışmalarına girmiştir. Ne yazık ki yenileme çalışmaları esnasında da çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve yapımı için uygun bir şirket bulunamamıştır. Sonrasında bir mimarlık yarışması düzenlenmiş, eski tarzın muhafaza edildiği ve enerji tasarrufunun ön plana çıkarıldığı Sör Norman Foster’ın projesi kabul edilmiştir.

Çalışmaların devam ettiği 1995 yılında bölgede büyük bir etkinlik düzenlenmiş ve bina tüm ülkede önemli bir yer haline gelmiştir. 1999’a kadar önemli etkinliklerin ana merkezi olarak kabul gören yapı, bu yıldan itibaren Almanya Federal Meclis binası olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Berlin’in Simgesi Reichstag’ın Genel Özellikleri

Almanya’nın başkenti Berlin’in merkezinde yer alan Reichstag, yapıldığı ilk günden 21. yüzyılın başlarına kadar çok çeşitli badireler atlatmış önemli bir devlet binasıdır. Modern ve İtalyan Rönesans mimarisinin ortak çalışması gibi duran yapı, hem tarihi hem siyasi hem de turistik gezilere açık olan cam kubbesi ile günümüzde Berlin’in simgesi haline gelmiştir.

Mimar Paul Wallot tarafından tasarlanan Reichstag’ın girişinde “Alman Halkına” anlamına gelen “Dem Deutsche Volke” yazısı yer almaktadır. Orijinal tasarımda yer alan bu yazı, 1916 yılına kadar binaya eklenmemiştir. Ancak 1. Dünya Savaşı sırasında, daha vatansever bir izlenim adına orijinal tasarımda yer alan yerine eklenmiştir.

Günümüzde Berlin’in simgesi haline gelen Reichstag, kısmi olarak halka açıktır. Sonradan eklenen cam kubbesi ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen nokta olmasına karşın, Federal Meclis Odası da sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Almanya’nın Birliğini Sembolize Eden Benzersiz Cam Kubbesi ile Reichstag

1991 yılında yenilenen Reichstag binasının en dikkat çekici noktası benzersiz cam kubbesidir. Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan bu yeni cam kubbe, Almanya’nın yeniden birleşmesini simgelemesi adına Reichstag binasına eklenmiştir. Kubbenin ayırt edici görünümü, onu şehirde önemli bir yer haline getirmiştir.

İç orta kısmın cam bir zemine sahip olmasından dolayı Almanya parlamentosunun münazara odası Bundestag görülmektedir. Kubbenin ortasında yer alan aynalı bir koni sayesinde, güneş ışığı iç alanın büyük bir kısmını aydınlatabilmektedir.

Berlin’in 360 derecelik panoramik görünümünü sunan Reichstag, gün içerisinde oldukça yoğundur. Halka açık olan kubbeye çift sarmalı andıran iki çelik spiral rampaya tırmanılarak ulaşılabilir. Kubbe her gün sabah 08.00’den gece yarısına kadar açıktır, son girişler ise akşam 22.00’ye kadar yapılabilmektedir.

Reichstag Kubbesine Nasıl Giriş Yapılır?

Yerli yabancı birçok insanın gün içerisinde ziyaret ettiği Reichstag Kubbesi’ne girişler doğrudan yapılmamaktadır. Girişlerin ücretsiz olmasına karşın, bilet almak için önceden kayıt yaptırmak gerekmektedir.

Resmi web sitesi üzerinden ziyaretçiler isim, soy isim ve doğum tarihini içeren bir formu doldurarak kayıt yaptırabilmektedir. Rezervasyon onaylandıktan sonra bir elektronik posta ile bilgilendirme mesajı gönderilmektedir.

Önceden rezervasyon yaptırmayan kişiler ise aynı gün içerisinde Reichstag’ın yanındaki Hizmet Merkezi’nden bilet alabilmektedir. Ancak biletler ziyaret saatinden en az 2 saat, en fazla 2 gün önce düzenlenmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.