Berlin’de Bir Sığınaktan Fazlası: Führerbunker

Führerbunker

Führerbunker

42 dk'lık okuma
919 kişi okudu

Brandenburg Kapısı’na yürüme mesafesinde bulunan sığınak, çocuk parkı ve apartmanlardan oluşan yaşam yerinin hemen altındadır. 

Berlin’de yer alan Führerbunker, Adolf Hitler’in ve eşinin intihar ettiği yeraltı sığınağıdır. 

Sığınağa gitmek isteyen turistlere tabelalar yardımcı olmaktadır. Adolf Hitler burayı ilk olarak arkadaşları birlikte hava saldırılarından sığınmak amacı ile inşa ettirmiştir. Fakat ilerleyen zamanlarda Führerbunker Adolf Hitler’in şahsi sığınağı olmuş ve son zamanlarının büyük bir bölümünü eşi ile birlikte burada geçirmiştir. Sığınaktan günümüze pek bir şey kalmamış olsa da hikayesi ve hakkındaki bilgiler oldukça etkileyicidir.

Hava Saldırılarından Korunmak için İnşa Edilen Führerbunker’in Unutulmaz Tarihi

Führerbunker, Almanya’nın başkenti Berlin’de yer almaktadır. Hiçbir zaman mağlup olacağını düşünmeyen Hitler, hava saldırılarından arkadaşları ile birlikte korunmak için bu sığınağı inşa ettirmiştir. Fakat Berlin’in bombalanması ile birlikte sığınak doğal yollar ile daha da büyümüştür. Bombalamanın ardından sığınak yeniden şekillendirilmiş ve daha geniş bir hal almıştır. 

Savaşın son yıllarında sığınakta belirli değişiklikler yapılmış ve Adolf Hitler’in şahsi yaşam alanı haline getirilmiştir.

Adolf Hitler ve eşi Eva Braun 2. Dünya Savaşı’nın son dönemlerini bu sığınakta geçirmiş ve 30 Nisan 1945 yılında burada birlikte intihar etmişlerdir. Hitler, eşi ile birlikte toplam 125 gün boyunca burada yaşamıştır. Bir yeraltı sığınak kompleksi olan Führerbunker iki aşamalı bir inşaata maruz kalmıştır. 1936 yılında bir bölümü tamamlanmış, 1944 yılında ise yaşamaya uygun hale getirilmiştir.

Kamuoyu karşısına 56. doğum günü olan 20 Nisan’da çıkan Adolf Hitler, Hitler’in genç üyelerini onurlandırmak amacı ile bir tören düzenlemiştir. O akşam, şehir ağır bir şekilde bombalanmış ve Adolf Hitler’in yönettiği imparatorluk olan Üçüncü Reich için bir sonun başlangıcı olduğu daha da net bir hale bürünmüştür. 29 Nisan 1945 tarihinde Adolf Hitler uzun zamandır sevgili olduğu Eva Braun ile sığınağın içerisinde evlenmiştir. Evlendikten bir gün sonra siyanür hapları içip intihar etmişlerdir ve Hitler ayrıca kendisini başından vurmuştur.

Yenilgiyi hiçbir zaman kabul etmeyen Adolf Hitler’in yakalanmamak için intihar eylemini önceden tasarladığı düşünülmektedir. Sovyetlerin Berlin ve çevresinde kontrolleri sıkılaştırması ile birlikte Adolf Hitler’de yenilgi ve yakalanma korkusu artmıştır. Bu olayların ardından intihar planı yaparak eyleme geçmiştir. Ölümü ile ilgili birçok bilgi gün yüzüne çıkmasına rağmen kuzey Almanya lideri Amiral Karl Donitz, Hitler’in savaşta cesurca öldüğünü açıklamıştır. Hükümetin bunu açıklamak istememesindeki temel sebep, Nazilerin burayı önemli bir yer haline getireceği korkusundan kaynaklıdır.

Sovyetler şehrin kontrolünü ele geçirdikten sonra Führerbunker’i mühürlemeye çalışmışlardır. Bunun için sığınağın üzerine Sovyet mimari tarzı ile ofisler ve apartmanlar inşa etmişlerdir. Berlin Duvarı’nın yıkılışına kadar sığınak tamamen kapalı kalmıştır. Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra sığınağa ulaşılmış fakat her bölümünün sağlam kalmadığı görülmüştür.

Bir Sığınaktan Fazlasını Sunan Führerbunker Kompleksi

Führerbunker dört metrelik beton ile yukarısında yer alan sokaktan ayrılmakta ve yerin dokuz metre altında bulunmaktadır. Sığınak kompleksi birkaç kattan oluşmaktadır. Berlin’de zor koşullardan korunmak adına oluşturulan bir sığınak olsa da Führerbunker, kaliteli mobilyalar ve dünyaca ünlü sanat eserleri çevrili bir komplekstir. Yapı içerisinde geniş bir yiyecek saklama alanı da bulunmaktadır.

Hava saldırıları için inşa edildiği iddia edilse de aslında sığınaktan çok daha fazlasıdır. İçerisi ısıtma, elektrik ve su gibi birçok lüks olanağı bünyesinde barındırmaktadır. 3000 metrekarelik alanı, kırmızı halıların olduğu koridoru, sanatsal tabloları ve Büyük Frederick’in tablosu ile tam bir kompleks olduğu kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Hem Adolf Hitler hem de Eva Braun için olmak üzere iki yatak odası, bir konferans salonu, bir bekleme odası, bir mutfak ve bir yemek odasından oluşmaktadır.

Führerbunker’i Ziyaret Etmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Adolf Hitler’in intiharının üzerine Sovyetler buranın üzerini kapatabilmek için ofisler ve apartmanlar inşa etmiştir. Halkın ve diğer ülkelerin sevmediği birisi olan Adolf Hitler’in bu sığınağın içinde intihar ettiği uzun yıllar boyunca herkesten saklanmıştır. İlerleyen dönemlerde intihar eyleminin Führerbunker’de gerçekleştirildiği açıklansa da, sığınağa girip görebilmek için çok geç kalınmıştır.

Führerbunker’in bulunduğu yerin üzerinde tarihini vurgulayan yalnızca bir bilgi panosu bulunmaktadır. Sığınak apartmanlar ve çocuk parkları ile çevrili bir yaşam bölgesinin altında kalmıştır. Günümüzde Führerbunker’in bulunduğu yer Neonaziciler arasında kutsal görülmektedir. Ziyaret etmek isteyenler yalnızca pano üzerinden bilgi alabilmektedir. Ziyaret için herhangi bir ücret ya da ziyaret saati bulunmamaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.