Berlin’de Yahudi Müzesi: Berlin Yahudi Müzesi

Önceki
Berlin Yahudi Müzesi

Berlin Yahudi Müzesi

Sonraki
33 dk'lık okuma
850 kişi okudu

ıkmaktadır. Yaklaşık 3500 metrekarelik alanı kapsayan müze, 2001 yılında açılmıştır ancak geçmişi 1988 yılına kadar uzanmaktadır. 1988’de Berlin hükümeti müzenin tasarımı için isimsiz bir yarışma ilan etmiş ve toplamda 189 yarışmacının tasarımı içerisinden Daniel Libeskind’ın tasarımı seçilmiştir. Bu tasarımın inşasına 1992 yılında başlanmıştır.

2001 yılında hizmete giren Jewish Museum Berlin, Aralık 2017 tarihine kadar on bir milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamıştır. Ulaştığı bu büyük sayı ile müze, Almanya’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olmuştur.

Eşsiz Tasarımı ile Jewish Museum Berlin

Henüz Berlin Duvarı yıkılmadan bir Yahudi Müzesi’nin açılma fikri gündeme gelmeye başlamış, ancak 2001 tarihine kadar herhangi somut bir gelişme söz konusu olmamıştır. Sonunda Daniel Libeskind’ın tasarımı baz alınarak inşa edilen Jewish Museum, Berlin’in sıra dışı bir yapıları arasında yerini almıştır.

Jewish Museum Berlin’in alışılmadık zikzak şekli, bir şimşek işareti şeklini andırmaktadır. Müzenin dış cephesi, çinko kaplaması sayesinde oldukça parlaktır. Yapının benzersiz mimarisi, Yahudi yaşamını sembolize etmekte ve ziyaretçilerin algılarına bambaşka bir boyut kazandırmaktadır.

Jewish Museum Berlin’e giren ziyaretçiler ilk olarak Barok Kollegienhaus’a girmekte ve ardından bir holün sonunda yer alan merdivenlerle yeraltına inmektedir. Yeraltı yolu ile koridor, her biri farklı bir hikaye anlatan üç farklı yeraltı koridoruna açılmaktadır. Bu üç koridor, Almanya’daki Yahudilerin yaşamlarını idame ettirdikleri üç farklı yolu temsil etmektedir.

Koridorlardan ilki Holokost Kulesi olarak adlandırılan çıkmaz bir sokaktır. İkincisi, soykırımdan kaçmak için Berlin’den ayrılmak zorunda kalanların anısına yapılan Sürgün ve Göç Bahçesi’ne çıkar. Sonuncusu ise Yahudilerin geçmişini anlatan bir oda olan Süreklilik Merdiveni’ne açılmaktadır.

Detayları ile Jewish Museum Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin’de yer alan Jewish Museum Berlin, üç farklı Yahudi yaşamının en iyi sembolize edildiği nokta olarak ön plana çıkmaktadır. Bünyesinde Holokost Kulesi, Sürgün Bahçesi ve Süreklilik Merdiveni olarak adlandırılan noktalara ev sahipliği yapmaktadır.

Holokost Kulesi, yaklaşık 24 metre uzunluğunda bir koridordan ibarettir. Tamamıyla betondan yapılan kule içerisinde herhangi bir ısı kaynağı bulunmamaktadır. Işık ise yalnızca en uç noktada bulunan yarıktan içeri girmektedir. Bu özellik, Yahudilerin hiçbir yaşama umutlarının kalmasa da en azından ışığa ulaşabilecekleri fikrini yansıtmaktadır.

Sürgün Bahçesi müzenin dışında yer almaktadır. Bahçe, İkinci Dünya Savaşı sırasında evlerinden sürülen Avrupalı Yahudi sürgünlerin deneyimini temsil etmektedir. Kırk dokuz beton konteyner sütununun sıraları arasında durmak ziyaretçilere, mantıksal olarak kaçışa çok yakın olduklarının farkına varabildikleri ancak fiziksel olarak sonsuza dek kapana kısılmış gibi hissettiren klostrofobik, kafa karıştırıcı bir deneyim yaşatmaktadır.

Üçüncü ve son koridor ise Süreklilik Merdiveni’dir. Bu merdiven karanlık ve rahatsız edici olarak nitelendirilebilecek yeraltından, doğal olarak aydınlatılmış büyük bir merdivenle tek kaçış yoludur. Bu merdivenden geçilerek ana sergi galerilerinin bulunduğu alana çıkılmaktadır.

Jewish Museum Berlin’i Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Avrupa’nın en büyük Yahudi müzesi olarak ön plana çıkana Jewish Museum Berlin, Almanya’nın başkenti Berlin’de yer almaktadır. Ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilen müze, yılın her zamanı açıktır. Jewish Museum Berlin giriş saatleri ise sabah 10.00’da başlayarak akşam saat 20.00’ye kadar sürmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.