Yahudi Soykırımı Anısı: Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı

Önceki
Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı

Sonraki
40 dk'lık okuma
756 kişi okudu

Berlin’de yer alan ve yerli halk arasında Holokost Anıtı ismi ile de bilinen Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı, Holokost’ta hayatını kaybetmiş Yahudilere adanmış bir anıttır. 

Berlin’in merkezinde yer alan Brandenburg Kapısı’nın hemen güneyinde, şehrin en etkileyici manzarasının görülebildiği bir konuma sahiptir. Eğimli bir alan üzerinde 19 bin metrekarelik alanı kaplayan anıtta toplamda 2711 adet stel bulunmaktadır. 

Yahudi Soykırımı’nın yaşandığı dönemde Yahudilere karşı gerçekleştirilen korkunç eziyetleri anıp, her insanın aynı ve eşit değerde olduğunu anlamak adına gezilecek yerler arasına eklenmesi tavsiye edilmektedir.

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı’nın Tarihi Önemi ve Simgesel Nitelikleri 

Berlin’in kalbinde Brandenburg Kapısı’nın hemen güneyinde yer alan Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı’nın kuruluşu Alman parlamentosunun 1999 yılında aldığı karara dayanmaktadır. Parlamentonun temel amacı, Yahudi Soykırımı sürecinde hayatını kaybeden insanları anmak ve yaşadıkları zorluklar konusunda insanların ders çıkarmasını sağlamaktır. Anıtın tasarımı için bir yarışma düzenlenmiş ve bu yarışmayı New Yorklu tasarımcı Peter Eisenman kazanmıştır. Şehrin en etkileyici manzarasının olduğu bir konuma yapılan anıt, 2. Dünya Savaşı’nın 60. yılı olan 10 Mayıs 2005 ayında ziyarete açılmıştır.

Peter Eisenman, Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı’nı oluştururken 19 bin metrekarelik alana 2711 adet stel eklemiştir. Anıtların her birisi 2,38 metre uzunluğa ve 0,95 metre genişliğe sahiptir. Yükseklikleri ise 0,2 metre ile 4,8 metre arasında değişiklik göstermektedir.

Dalgalı ve eğimli bir arazi üzerinde yer alan Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı tam anlamı ile bir labirenti andırmaktadır. Bu yüzden anıt ziyareti esnasında kaybolmamak adına geziye başlamadan önce panoları kontrol etmek gerekmektedir. Anıtın dört bir yanında giriş ve çıkış için alanlar bulunmaktadır. Bu sayede ziyaretçiler çıkışta çok sıkıntı yaşamamaktadır.

Peter Eisenman, anıtın mimari planını yaparken kafa karıştırıcı bir düzene sahip olmasını istemiş ve bunu özellikle belirtmiştir. Bu isteğindeki temel etken gezi sırasında insanların düzenli yaşam sistemi ile bağını koparmaktır.

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı Bilgi Merkezi’nde Ziyaretçileri Bekleyenler

800 metrekarelik bir alana sahip Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı Bilgi Merkezi’nde katledilen Yahudiler, nerede katledildikleri ve hayatları hakkında bilgiler sunulmaktadır. Anıtın güneydoğu yönünde, iki kat merdiven ya da asansör ile ulaşılabilen bir konumdadır. Yalnızca Almanya’da yaşayan Yahudileri değil, aynı zamanda Avrupa’da katledilen Yahudileri de içeren bilgi merkezinde katledilen kişilerin biyografik ayrıntıları ve bilgileri gözler önüne serilmektedir. Evrensel soykırımın insanlar üzerindeki etkilerini simgelemek isteyen bilgi merkezinin asıl amacı bir anıttan fazlasını insanlara sunmaktır.

Bilgi merkezinde Boyutlar Odası, Aile Odası, İsim Odası, Mekan Odası ve Fotoğraf Odası gibi temalı odalar bulunmaktadır. Bu odalarda resimler, mektuplar, hayat hikayeleri ve daha fazla bilgi içeren eserler sergilenmektedir.

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı’nı Keşfe Çıkmadan Önce Öğrenilmesi Gereken Temel Bilgiler

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı haftanın her günü her saat diliminde ziyarete açıktır. Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı Bilgi Merkezi ise pazartesi günleri dışında haftanın diğer günleri 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Hem anıt hem de bilgi merkezi ziyareti için ortalama 2 saat yeterlidir. Fakat yalnızca anıtı gezmek isteyenlere 45 dakika ile 1 saat arası yeterli olacaktır.

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı’na ve bilgi merkezine giriş tamamen ücretsizdir. Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı özel gereksinimli bireylerin rahatlıkla gezebileceği tarzda inşa edilmiştir. Bunun yanı sıra özel gereksinimli bireylerin bilgi merkezine kolaylıkla çıkabilmesi için asansör de bulunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.