Sanat Galerileri ve Türk Pazarları İle Meşhur Semt: Neukölln

Önceki
Neukölln

Neukölln

Sonraki
5 dk'lık okuma
218 kişi okudu

Neukölln, Almanya’nın Berlin şehrinde bulunan 12 ilçeden biridir. Geçmişi 13. yüzyıla uzanmaktadır. Toplam nüfusu da 164.636’dır. Daha öncesinde Rixdorf isminde bağımsız bir şehir iken, 1 Ekim 1920’de Büyük Berlin Yasası ile şehre bağlanmıştır. Günümüzde Berlin’in en çok göçmen barındıran ilçelerinden biri olması ve Türk pazarları ile ünlüdür.

13. Yüzyıla Uzanan Geçmişi İle Neukölln

Neukölln, eski ismiyle Rixdorf, 13. yüzyılda 1200 civarında tapınak şövalyesi tarafından kurulmuştur. Şövalyeler tarafından çiftlik olarak kullanılan köy, 1318 yılında Hristiyan örgütü John Tarikatı’na devredilmiştir. Günümüzde ilçenin arması da Hristiyan tarikatlarının sembolünden izler taşımaktadır. 1737 yılında Bohemya’dan sürgün edilen insanlar Rixdorf’a yerleşmiştir. Bu göçmenler zaman içerisinde kendi kiliselerini inşa etmiş ve 1797 yılında Bohemian-Rixdorf ismiyle kendi yönetimlerini kurmuştur.

1873 yılına gelindiğinde Bohemian-Rixdorf ile Deutsch-Rixdorf isimli iki bağımsız belediye, çıkarılan kararname ile birleştirilmiş ve Prusya’nın Tellow bölgesine bağlı yaklaşık 15 bin nüfuslu bir belediye olmuştur. 1899’da rota, Tellow bölgesinden ayrılmış ve kendi şehir haklarını almıştır. 1912 yılında isminin anlamsız olduğu düşünülerek, Neukölln’e dönüştürülmüştür. Bu isim, eski Rixdorf’un kuzeyinde konumlanan bir yerleşimden gelmektedir.

1920 senesinde yeni Berlin belediyesinin kurulmasına karar verilmiştir. Büyük Berlin Yasası ile Neukölln de dahil birçok yerleşim yeri, ilçe olarak yeni kurulan şehre bağlanmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Batı Berlin tarafında kalan ilçe, nüfusun refah seviyesi yüksek kesimi tarafından cazip hale gelmiştir. Bunun yanı sıra sanayinin gelişimi ve ucuz kiralık apartmanlar nedeniyle Türkiye’den ve Arap ülkelerinden çok sayıda göç almıştır. Ardından 2010 yılı nüfus sayımında ilçedeki yerleşimcilerin %15’inin Türk ve %10’unun da Arap kökenli olduğu belirlenmiştir.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından suç oranı yüksek olduğu açıklanan ilçe için reform kararları alınmış ve bu sayede bölge gelişmiştir. Ayrıca semtte çok sayıda pub, mağaza, kafe ve restoran açılmıştır. Böylelikle ilçe, turistik bir cazibe yeri haline getirilmiştir.

Türk Pazarı İle Ünlü Olan Neukölln

Neukölln, merkezi bir konumda bulunması nedeniyle canlı ve hareketli sokaklara sahiptir. Caddelerinde Türk, İtalyan ve Alman-Fransız mutfağından lezzetler sunan çok sayıda restoran yer almaktadır. Neukölln’ün kuzeyinde ve Berlin şehrinin merkezine yakın konumda yer alan bira fabrikası Brauhaus Neulich de ilçenin popüler yerlerinden biridir. Geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan Stadtbad ise ilçedeki popüler bir sauna ve yüzme havuzudur. Kapalı bir mekan olan Stadtbad’in alternatifi ise açık yüzme havuzu Sommerbad’dir. 

2000’li yılların başında uygulanan reformlarla sanat alanında önemli yol kat eden Neukölln, çok sayıda galeriye de ev sahipliği yapmaktadır. KINDL- Zentrum für Zeitgenössische Kunst, Luisa Catucci Gallery, Studio Laden ve Ariel Fantasy; bu destinasyondaki muhteşem galerilere örnektir. Ayrıca ilçede çocuk müzesi olan Puppentheater; Jüdisches Theater Berlin, Kultstätte Keller ve Wolf isimli üç tiyatro ve Neuköllner Oper isimli bir opera salonu da bulunmaktadır.

Türk nüfusunun azımsanmayacak kadar fazla olduğu Neukölln, Şehitlik Camii başta olmak üzere çok sayıda ibadethaneye sahiptir. Yine bölgedeki Türk yerleşimcilerin oluşturduğu pazarlar da ilçede yer almaktadır. Çoğunlukla geleneksel kıyafetlerin satıldığı Neuköllner Stoff ve hemen her şeyin bulunduğu Turkish Market, ilçedeki en popüler Türk pazarlarıdır. Türk mahallesinde kurulan pazarların çevresinde çok sayıda yerli restorana da denk gelinmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.