Rusya’nın Siyasi Simgesi: Moskova Kremlini

Önceki
Moskova Kremlini

Moskova Kremlini

Sonraki
27 dk'lık okuma
391 kişi okudu

Moskova Kremlini, geçmişte çarların özel mekânı olarak, günümüzde ise Rusya Devlet Başkanı’nın konutu olarak kullanılan oldukça özel bir yapıdır. “Kremlin” kale ve şato anlamına gelmektedir. Rusya’da bulunan ve bir alan içerisinde yer alan muhkim yapıların topluluğu Kremlin olarak adlandırılmıştır. Özgün mimarisi ile de ilgi çeken bu saray, şehrin en önemli saray kompleksidir ve çok sayıda önemli yapıya sahip olması nedeni ile bir başyapıt niteliğindedir.

Moskova Kremlini’nin Geçmişten Günümüze Tarihi

15. yüzyılda şehirde bulunan ilk Kremlin yerine bir saray inşa edilmiştir. Ardından ise, 1487 yılında, Beklemishev Kulesi yapılmış ve 1490 yılında Borovitskaya Kulesi’nin inşası tamamlanmıştır. Son olarak da 1490 yılında Aziz Nikola ile Aziz Flor Kapıları eklenmiştir.

3. İvan döneminde Kremlin içerisine birkaç farklı katedral yapılmış ve dini yönden oldukça önemli bir merkez haline getirilmiştir. 1527 yılından sonra ise Alman, Hollandalı ve İngiliz mimarlar tarafından yapı içerisinde birtakım değişiklikler meydana getirilmiştir.

Kremlin’in en önemli yapısı olan İvan Çan Kulesi, 1505 yılında yapılmaya başlanmış ve 1600 yılında yapımı tamamlanmıştır. İvan Çan Kulesi’nde bulunan çan, 218 ton ağırlığındadır. Bugün hâlâ dünyadaki en büyük çan olma özelliğine sahiptir.

Görkemli Yapısı ile Büyüleyen Moskova Kremlini’nin Fiziksel Özellikleri

Kremlin, Moskova’nın en eski saray kompleksidir. Kremlin’in olduğu yerdeki ilk kule 1147 yılında yapılmıştır. Yapı ise 1482 ile 1495 yılları arasında tamamlanmıştır. Yapıda yer alan birçok bölme, restorasyonlar ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Kremlin, 27 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. Kalede güney cephede Moskova Nehri yer almaktadır. Doğu tarafında ise Kızıl Meydan bulunmaktadır. Kuzeybatısında ise Aleksandrov bahçesi vardır. Moskova Kremlini farklı dönemlerde farklı mimarlar tarafından tamamlanmış bir yapıdır. Bu nedenle birçok farklı mimari özelliğe sahiptir. Kremlin içerisinde 8 adet katedral, senato binası, tophane ve 20 adet kule bulunmaktadır.

Tasarım itibari ile tamamen orijinal olan Kremlin, şehrin en önemli yapıları arasında bulunur. Geçmişte Çarlar ve devlet büyükleri tarafından kullanılan Kremlin Sarayı günümüzde de Devlet Başkanı Resmi Konağı olarak hizmete açıktır.

Kremlin, dışarıdan bakıldığında üçgen biçimini andırmaktadır. Bu yapı birçok kez restore işlemine rağmen değişmeden kalmıştır. Duvarların üzerinde “M” biçimini andıran dişler bulunmaktadır. Duvarların dış kısımları ilk dönemlerde beyaz olarak inşa edilmiş daha sonradan ise kırmızı şeklini almıştır.

Moskova’da Sırlarla Dolu Bir Yapıt Kremlin

Moskova Kremlini, sırlarla dolu bir yapıdır. İç kısımlarda bulunan gizli geçitlerin Kremlin içerisinde birçok gizli odaya çıktığı var sayılmaktadır. Kremlin geçmişte kırmızı renge sahip olmasına rağmen savaş döneminde dikkat çekmemek için farklı bir renge boyanmış ve duvarlar üzerinde ev resimleri çizilmiştir. Böylece Kremlin bir nevi gizlenmiş ve savaş bitene kadar koruma sağlanmıştır. Savaşın sona ermesinin ardından duvarlar tekrar kiremit rengine boyanarak günümüze kadar gelmiştir.

Tarihi Moskova Kremlini İçin Uygun Gezi Dönemleri ve Giriş Ücretleri

“Şehir içinde bir kale” olarak anılan Moskova Kremlini, günümüzde devlet başkanının ikametgahı olması nedeni ile sınırlı koşullarda geziye açıktır. Her bölüme girilmeye izin verilmese de kremlin içerisindeki bazı kısımlar gezilebilmektedir. Her mevsim görülebilecek olan Kremlin bahçesine haftanın her gününde 09.00- 17.00 saatleri arasında giriş yapmak mümkündür. Giriş esnasında herhangi bir şart talep edilmeyen özel yapı, her yaştan ziyaretçinin gezisi için müsaittir.

Moskova Kremlini içerisindeki Büyük İvan Çan Kulesi, Bolşoy Kremlyovskiy Dvoryets, Kremlin Tiyatrosu gibi geziye açık olan alanlar; özel gereksinimli bireylerin de gezisi için uygun koşullara sahiptir. Ana kapıdan giriş yapan ziyaretçiler, gayet elverişli koşullarda Kremlin bahçesini gezebilmektedir. Giriş ücreti ise 500 rubledir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Rusya Vizesi

Rusya’ya vize başvurusu yapmak isteyen turistlerin, konsolosluk tarafından talep edilen evrakları eksiksiz hazırlamaları gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ülkeye girişlerde vizeden muaftır. Türk vatandaşlarının Rusya’dan turist vizesi almak için müracaat edilebilecekleri toplam 5 konsolosluk bulunmaktadır.