Rus Kültür ve Sanat Dünyasının Önemli Simgesi: Bolşoy Tiyatrosu

Önceki
Bolşoy Tiyatrosu

Bolşoy Tiyatrosu

Sonraki
60 dk'lık okuma
699 kişi okudu

Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Bolşoy Tiyatrosu, tarihi ve mimarisi ile dünyada eşi benzeri bulunmayan bir sanat merkezidir. 18. yüzyıla dayanan köklü bir tarihe sahip olan bu tiyatro, geçmişten günümüze birçok önemli sanat gösterisine ev sahipliği yapmıştır. Tiyatronun sahip olduğu ikonik yapı, aynı zamanda Rus parasında 100’lük banknotlar üzerinde de yer almaktadır. Tarihinde ciddi yangınlar atlamış olsa da, yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Kültür ve Sanatın Kalbi Bolşoy Tiyatrosu’nun Tarihi

Dünyadaki en önemli tiyatrolar arasında yer alan Bolşoy Tiyatrosu, içinde hem klasik hem de modern gösteriler sahnelenmektedir. Farklı ve ihtişamlı mimarisi ile görenleri büyüleyen Bolşoy Tiyatrosu, Moskova ziyareti esnasında mutlaka gezilmesi gereken önemli bir tarihi mekan olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Bolşoy Tiyatrosu’nun inşasına Prens Peter Urusov’un isteği üzerine karar verilmiştir. Presin o dönemde eyalet savcılığı görevini sürdürdüğü ve aynı zamanda sanata karşı oldukça ilgi duyduğu bilinmektedir. Prens, ülke genelinde ciddi anlamda sanat çalışmaları yürütmüş ve konserler düzenlemiştir. Ülkede sanat ile uğraşan tek isim olması ve gösterilerini sahneleyecek bir alana ihtiyaç duymasıyla bir tiyatro inşa etmeye karar vermiştir. Ancak prens hayalindeki tiyatro binasını inşa ettirmeyi başaramamış, bu görevi yakın arkadaşı olan Medox üstlenmiştir.

Bugün Tiyatro Meydanı olarak adlandırılan Petrovskaya sokağında yer alan Bolşoy Tiyatrosu Medox tarafından rekor bir süre içerisinde inşa ettirilmiştir. Medox, o dönemde bulunan tüm modern teknolojileri kullanarak tiyatroyu ortaya çıkarmış ve ilk Oditoryum tiyatro sahnesi örneğini sergilemiştir.

1780 yılında açılışı yapılan Bolşoy Tiyatrosu, bütün dünyada büyük bir yankı uyandırmış ve o günden itibaren tüm önemli organizasyonların sergilendiği adres haline gelmiştir. Ancak bu önemli yapı 2 kez büyük bir yangın atlatınca, neredeyse ikisinde de yeniden inşa edilmek durumunda kalmıştır.

Bolşoy Tiyatrosu’nda ilk büyük yangın 1805 yılında çıkmış ve yapının ana duvarları hariç bütün alanlarının yanmasına neden olmuştur. Yangının ardından ilerleyen ilerleyen yıllarda, 1821’de, yapı tadilata alınmış ve yenilenerek tekrar hizmete açılmıştır.

Yıl bazında boş yer bulunamayan ve biletleri aylar öncesinden tükenen bu büyük tiyatroda ikinci kez, 1853 yılında, daha büyük çaplı bir yangın meydana gelmiş ve tiyatroda yer alan bütün özel sahne kostümleri, müzik aletleri yanmıştır. İkinci yangının tadilatına 2005 yılında başlanmış ve 6 yıl süren tadilatın ardından 2011 yılında Bolşoy Tiyatrosu tekrar hizmete açılmıştır.

En son gerçekleştirilen restorasyon ve yenileme çalışmalarında ise yetkililer tarafından 688 Milyon dolar masraf yapıldığı açıklanmıştır. Ancak bu rakamın gerçekte çok daha fazla olduğu öne sürülmüştür.

Bolşoy Tiyatrosu’nun Fiziki Yapısı

Bolşoy Tiyatrosu içerisinde gösteriler için yuvarlak bir sahne hazırlanmıştır. Bu sahne “Rotunda” ismi ile adlandırılmış ve hemen yan bölmesine de müzisyenler için bir çukur alan inşa edilmiştir. Bir kısım izleyiciler için ayrılmış ve sıralı şekilde sandalyeler ile doldurulmuştur. Duvar bulunmayan tiyatro içerisinde yer alan çıkma balkonlar da sandalyeleri ile donatılarak, içeride her açıdan sahneyi görebilecek oditoryum yapı inşa edilmiştir.

Yapı içerisinde en çok göze çarpan ayrıntı ise tavanda yer alan freskler ve avizelerdir. Devasa büyüklükteki avizeler 42 adet kristal kullanılarak özel olarak üretilmiş ve salonda muhteşem bir aydınlatma sağlanmıştır. Rusya’da tiyatro ve opera gibi gösteriler için en iyi mekân olma özelliğine sahip olan Bolşoy Tiyatrosu, 3 katlı olarak inşa edilmiştir. 2002 yılında binaya sonradan eklenen bir bölme ile daha geniş ve büyük bir sahne elde edilmiştir. Yeni yapılan bu yapıya “Yeni Sahne” adı verilmiştir.

Bolşoy Tiyatrosu’nun mimarisi benzersiz şekilde tasarlanmıştır. Gösterişli ve ihtişamlı bir girişe sahip olan tiyatro içerisinde çok sayıda ayna bulunmaktadır. Her alanda özel tasarım kullanılarak tasarlanan tiyatro, hem kullanılan sistemler hem de yapısal özellikleri açısından hala eşsizliğini korumaktadır.

Tarihi Tiyatroda Tarihe Damga Vuran Gösteriler

İnşa edildiği dönemde başka bir sahnenin olmayışı, birçok önemli eserin Bolşoy Tiyatrosu’nda sergilenmesine olanak tanımıştır. Kurulduğu günden itibaren çok sayıda büyük organizasyona ev sahipliği yapan tiyatro, günümüzde hala en büyük sanat eserlerinin gösterime alındığı yer olarak önemini korumaktadır.

Bolşoy Tiyatrosu’nda sahnelenerek tiyatroya adeta damga vuran en önemli tiyatro gösterileri; Manon Lescaut, Jewels, Carmen, La Bayadere, Katerina İzmalova, Kamelyalı Kadın, Prens İgor, Yevgeni Onegin, Kuğu Gölü, Çarın Nişanlısı, Don Carlos, Raymonda, Spartaküs, Don Kişot, Fındıkkıran Balesi ile Romeo ve Juliet’tir.

Daha adı geçmeyen birçok önemli eser daha ilk gösterimlerini bu tiyatronun sahnesinde seyircilerin beğenisine sunmuştur.

Her adımında tarih kokan Bolşoy Tiyatrosu; hem şehir hem de dünya genelinden yıl boyunca oldukça önemli sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Özellikle ilk gösterim/ prömiyer nedeni ile giden misafirlerin, tiyatroya giriş yapabilmeleri için aylar öncesinden seyahat planı yapmaları ve biletlerini ayırtmaları gerekmektedir.

Opera, Bale ve Tiyatro Sevenler İçin Bolşoy Tiyatrosu’na Giriş Ücretleri ve Saatleri

Bolşoy Tiyatrosu, şehirde turizm açısından son derece önemlidir. Merkeze yakın konumda bulunan tiyatro içerisinde gerçekleştirilen gösteriler ücretli olarak sahnelenmektedir. Gösterimi yapılacak olan eser aylar öncesinden tiyatro yayın kanallarında duyurulmakta ve biletler satışa sunulmaktadır. Yıl genelinde 100’den fazla eserin sahnelendiği tiyatroda biletler aylar öncesinden tükenmektedir. Ziyaretçiler Bolşoy Tiyatrosu’nda sahne alan bir gösteriyi izlemek istediklerinde öncede bilet alarak katılım gerçekleştirebilmektedir. Bolşoy Tiyatrosu’nda bilet fiyatları sahne alacak olan gösteriye göre belirlenmektedir. Bu nedenle giriş ücretleri değişiklik göstermektedir. Etkinlik takvimini takip eden konuklar, gösterim zamanlarında içeriklere göre biletler hakkında da bilgi sahibi olabilmektedir.

Özel Gereksinimli Bireylerin İçin Bolşoy Tiyatrosu’na Giriş İmkanları

Bolşoy Tiyatrosu her yaştan ziyaretçiye açıktır. Çocuklar, bebekli aileler, yaşlılar ve özel gereksinimli bireyler gayet rahat koşullarda tiyatro içerisine giriş yapabilmektedir. Ancak katlarda yer alan bölümlere asansör ile çıkma zorunluluğu bulunan ziyaretçiler, daha öncesinden tiyatro görevlileri ile iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alırlarsa, daha güvenilir bir ziyaret gerçekleştirebilirler.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Rusya Vizesi

Rusya’ya vize başvurusu yapmak isteyen turistlerin, konsolosluk tarafından talep edilen evrakları eksiksiz hazırlamaları gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ülkeye girişlerde vizeden muaftır. Türk vatandaşlarının Rusya’dan turist vizesi almak için müracaat edilebilecekleri toplam 5 konsolosluk bulunmaktadır.