Devlet Büyüklerinin Naaşlarının Sergilendiği Tek Müze: Lenin’in Mozolesi

Önceki
Lenin’in Mozolesi

Lenin’in Mozolesi

Sonraki
58 dk'lık okuma
720 kişi okudu

Rusya’nın en önemli meydanı olan Kızıl Meydan üzerinde bulunan Lenin’in Mozolesi, şehrin tarihi açısından öneme sahip olması nedeni ile yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettikleri yerler arasındadır.

Lenin’in Mozolesi, Sovyetler Birliği kurucusu olan Vladimir İlyiç Lenin’in mezarını içerisinde barındırması nedeni ile tarihi öneme sahiptir. Halkın ziyaretine açık olan bu özel bina özel tasarımı ve gösterişli duruşu ile meydanın en ilgi çeken binaları arasında yer almaktadır.

Lenin’in Mozolesinin Fiziki Özellikleri

Lenin’in Mozolesi ünlü mimar Aleksey Schusev tarafından yapılmıştır. Binanın dış kısmından bakıldığında kırmızı ve siyah renk tonlarının ağırlıkta olduğu görülür. Kırmızı renk granitler komünizmi temsil ederken, siyah olan örgü kısımlar ise yası temsil eder. Yapı, özellikle ölümsüzlük adına önemli mesajlar vermesi nedeni ile mimarı tarafından kare biçimli olarak tasarlanmıştır.

Mozolenin eni 24 metre, yüksekliği ise 12 metredir. İç kısmı yaklaşık olarak 200 metrekare genişliğe sahiptir. Binaya girişin ardından, hemen karşı kısmında, büyük bir şekilde bulunan SSCB bayrağı göze çarpmaktadır.

Mozolenin iç kısmına girildiğinde, hemen sol kısımda bulunan merdivenlerden inerek yas salonuna ulaşılmaktadır. Vladimir Lenin’in naaşı, bu bölümde yer almaktadır. Naaşın başında düzenli olarak nöbet değiştiren sabit iki asker bulunmaktadır. Lenin’in naaşı salonun tam orta kısmında cam bir fanus içerisinde ziyaretçilere sergilenmektedir. Mozole, Lenin’in yanı sıra birçok önemli devlet isminin mezarına da ev sahipliği yapmaktadır. Lenin’in naaşını gören ziyaretçiler, devam eden yolda sağ kapıdan geçtikten sonra diğer alana ulaşarak diğer önemli devlet adamlarının naaşlarını da görebilirler.

Lenin’in Mezarını Saklayan Mozolenin Tarihi Açısından Önemi

Lenin’in Mozolesi, içerisinde Lenin’in naaşının yer alması nedeni ile şehirde en önemli yapılardan biridir. Lenin’in naaşı burada yılın her döneminde ziyaretçilerle sergilenirken, her 18 ayda bir mozole ziyarete kapatılır ve Lenin’in naaşı bakıma alınır. Bakım esnasında naaş, mozolenin laboratuvarına götürülür ve burada mumya açılarak içerisinde meydana gelen bozulmalar düzeltilmektedir. Sonrasında tekrar mumyalanarak mozole içerisindeki yerine ulaştırılmaktadır.

Lenin’in Mozolesi tarih açısından oldukça önemlidir. O dönemlerde resmî belgelerde yer alan bilgilere göre, Lenin öldükten sonra binlerce köylü ve işçi hükümete bir bildiri göndermiş ve liderin naaşını muhafaza etmeyi teklif etmiştir. Bu bildiri ve istekler dikkate alınarak naaşın korunması için bir mozole yapılması planlanmıştır. Bu öneri ve talebe karşı çıkan Lenin’in eşi ve Lev Trotsky, halkın yoğun ilgisine karşı koyamayınca mecburen bu karara katılmak durumunda kalmıştır. Mozolenin yapımına cenazenin yapıldığı tarihlerde başlanmış ve ilk aşamada geçici bir yapı meydana getirilmiştir. Sonrasında ise Mimar Aleksey Schusev tarafından bugünkü mozole oluşturulmuştur.

II. Dünya Savaşı’na gelindiğinde Rusya’da daha güvenli bir alan olması edeni ile Lenin’in mezarının Tyumen’e götürülmesi kararlaştırıldı. Hedefte olmadığı tahmin edilen bu bölgede bir süre saklanan naaş daha sonra Nazilerin yenilgi almasının ardından tekrar Moskova’ya getirilmiştir. Daha sonraki dönemlerde Stalin’in naaşı da bir dönem bu mozoleye gömülmüş ve ardından sekreterinin talebi üzerine naaş buradan alınarak Kremlin Sarayı duvarlarının önüne gömülmüştür.

İlerleyen yıllarda Sovetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Vladimir’in naaşının mozoleden çıkartılması gündeme gelmediği halde Rusya’nın devlet başkanı Vladimir Putin tarafından bu öneri reddedilmiştir.

Yapılan anketler sonucunda da en doğru kararın mozole olduğu açıklanmış ve Lenin’in Mozolesi UNESCO listesine eklenerek korumaya alınmıştır.

Lenin’in Mozolesi İçerisinde Yer Alan Diğer Naaşlar

Lenin’in naaşının yanı sıra mozole içerisinde özel olarak ayrılan bir bölümde diğer birçok önemli devlet adamına ait naaşlar da bulunmaktadır. Mozole laboratuvarının yaptığı mumyalama çalışmalarının ardından bu naaşlar da sıralı bir biçimde mozoleye yerleştirilmiş ve ziyarete açılmıştır.

Mozole içerisinde bulunan diğer naaşlar;

  • Georgi Dimitrov (Bulgaristan Devlet Yetkilisi),

  • Mareşal Khorloogiin Choibalsan (Moğolistan Devlet Yetkilisi),

  • Joseph Stalin (SSCB Devlet Yetkilisi),

  • Klement Gottwald (Çekoslavakya Devlet Yetkilisi),

  • Ho Chi Minh (Vietnam Devlet Yetkilisi),

  • Agostinho Neto (Angola Devlet Yetkilisi),

  • Forbes Bernema Lyndon (Georgetown, Guyana Devlet Yetkilisi),

  • Kim İl Sung (Kuzey Kore Devlet Yetkilisi),

  • Hugo Chavez (Venezuela Devlet Yetkilisi)’dir.

Lenin’in Naaşını Görmek İsteyen Ziyaretçiler İçin Mozolenin Ziyaret Tarihleri ve Giriş Şartları

Moskova Kızıl Meydan üzerinde bulunan Lenin’in Mozolesi, yılın dört mevsiminde ziyarete açıktır. Ziyaretçiler, diledikleri tarihlerde herhangi bir sınırlama olmadan bu önemli binayı gezebilir.

Haftanın 4 günü ziyarete açık olan mozole pazartesi, cuma ve pazar günleri ziyarete kapalıdır. Salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri ziyaretçiler 10.00 – 13.00 saatleri arasında bu mozoleye giriş yaparak ziyaret edebilirler.

Yerli ve yabancı turistler ücretsiz olarak müzeye giriş yapabilirler.

Her yaş grubundan girişlerin müsait olduğu Lenin’in Mozolesi’ne cep telefonu, fotoğraf makinası gibi eşyalar ile girişler yasaktır. Ziyaretçiler bu tür elektronik cihazlarını müzeye girmeden önce meydanda bulunan Alexandr Müzesi’ne bırakarak mozole içerisine giriş yapabilirler. Müze içerisinde sessizlik oldukça önemlidir. Eli cebinde pozisyonda müzeyi gezen ziyaretçiler de yine saygısızlık olarak değerlendirilmesi nedeni ile müze görevlileri tarafından mozole dışına çıkarılmaktadır.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin Lenin Müzesi’ne Giriş Koşulları

Moskova Meydanı üzerinde yer alan Lenin’in Müzesi çok katlı bir yapıya sahiptir ve zemin özellikler açısından özel gereksinimli bireyler için zorlayıcı olabilir. Alt katlara ulaşım merdivenler aracılığı ile sağlanmaktadır. Özel gereksinimli bireyler her kata ve her bölüm kolay ulaşım sağlayamasa da yapı içerisine girdikten sonra giriş katı rahatlıkla gezilebilmektedir. Diğer katlara girişlerde asansör kullanma zorunluluğu bulunan bireyler ziyaretleri öncesine daha net bilgi almak için müze ile iletişime geçebilirler.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Rusya Vizesi

Rusya’ya vize başvurusu yapmak isteyen turistlerin, konsolosluk tarafından talep edilen evrakları eksiksiz hazırlamaları gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ülkeye girişlerde vizeden muaftır. Türk vatandaşlarının Rusya’dan turist vizesi almak için müracaat edilebilecekleri toplam 5 konsolosluk bulunmaktadır.