Bulgaristan’ın En Yüksek Dördüncü Dağı: Vitoşa

Önceki
Vitoşa

Vitoşa

Sonraki
16 dk'lık okuma
290 kişi okudu

Vitoşa, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yer alan ünlü bir dağdır. En yüksek zirvesi 2290 metre ile Cherni Vrah olan Vitoşa, Bulgaristan’daki en yüksek dördüncü dağıdır. Bulgaristan’ın en eski milli parkı, Boyana Şelalesi ve Duhlata Mağarası’nın yer aldığı Vitoşa, küçük bir dağ olmasına rağmen ülkenin en çok ziyaret edilen doğal alanlarından biridir.

Vitoşa’da Görülmeye Değer Yerler Hakkında 

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yer alan ünlü Vitoşa Dağı, 27 Ekim 1934 yılında milli park ilan edilmiştir. Park, Bulgaristan’daki ve Balkan Yarımadası’ndaki ilk park olarak kabul edilmekte ve UNESCO tarafından korunmaktadır.

Dağda; UNESCO tarafından korunan 10. yüzyıldan kalma Orta Çağ Ortodoks kilisesi olan Boyana Kilisesi, ünlü Vladaya Nehri, Bistritsa Orman Rezervi, Çim Ormanı, Boyana Şelalesi ve Duhlata Mağarası bulunmaktadır.

Bistritsa Orman Rezervi, Vitoşa’nın kuzeydoğu yamacında 2.277 metre olan Golyam Rezen zirvesinin ve 2.226 metre olan Skoparnik zirvesinin altında yer almaktadır. Rezerv, geniş yapraklı ormanı ve çimen bitki örtüsünü koruma amacıyla kurulmuştur. 1997 yılında bölge, UNESCO tarafından biyosfer rezerv alanı ilan edilmiştir. “Torfeno Branishte” olarak bilinen Çim Ormanı ise çim araziyi ve bataklık bitki örtüsünü koruma amacı ile kurulmuştur. 

Vitoşa, Bulgaristan’ın en uzun mağarası olarak kabul edilen Duhlata Mağarasına da ev sahipliği yapmaktadır. Mağara, Struma nehrinin sol kıyısında yer almaktadır. 18 kilometrenin üzerinde bir uzunluğa sahip olan mağaranın sadece 15 kilometresi araştırılmıştır. 

Dağdaki 14. yüzyıldan kalma Dragalevski Manastırı ve 19. yüzyılda eski temeller üzerine inşa edilmiş Kladnishki Manastırı da görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır. 

Vitoşa’nın Fauna ve Florası Hakkında 

Vitoşa, zengin bir bitki örtüsü çeşitliliğine sahiptir. Dağ yaklaşık 500 tatlı su yosun türüne, 805 mantar türüne, 360’dan fazla liken ve yosun türüne ev sahipliği yapmaktadır. Vitoşa’nın faunası ise çeşitli omurgasızlar ile ünlüdür. 148 endemik, 300 nadir ve 85 kalıntı omurgasız tür bulunmaktadır. 22 tür amfibi ve sürüngen türü de dağda yaşamaktadır.

Yıl boyunca yaklaşık 200 kuş türünün gözlemlenebildiği Vitoşa, bu açıdan da oldukça popülerdir. Dağın mağaraları ise 13 tür farklı yarasaya ev sahipliği yapmaktadır. Tüm yarasa türleri “Biyolojik Çeşitlilik Yasası” tarafından korunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Bulgaristan Vizesi

Bulgaristan; yeşil, gri ve siyah pasaportlardan vize talep etmemektedir. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları ise seyahatten en geç 15 gün öncesinde vize için başvuruda bulunmalıdır. Bulgaristan konsolosluklarında, vize başvurusu için randevu zorunluluğu mevcut değildir.