5000 Kişilik İbadethane: Aleksandr Nevski Katedrali

Önceki
Aleksandr Nevski Katedrali

Aleksandr Nevski Katedrali

Sonraki
43 dk'lık okuma
615 kişi okudu

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan Aleksandr Nevski Katedrali, Neo-Bizans tarzında inşa edilmiş bir Rus Ortodoks kilisesidir. Katedralin adı, 1240 yılında Rusya’yı İsveçli birliklerin işgalinden kurtaran ve bir prens olan Çar 2. İskender’in koruyucu azizi, Aziz Aleksandr Nevski’den gelmektedir. Katedral, 3170 metrekarelik bir alanı kaplamakla birlikte, aynı anda içerde 5.000 kişinin ibadet etmesine de olanak tanımaktadır.

Aleksandr Nevski Katedrali’nin Mimarisi

Aleksandr Nevski Katedrali, merkezi ve çapraz kubbeye sahip olan bir bazilikadır. Bazilikanın içi, iki sıra sütunla üç salona ayrılmıştır. Ortada bulunan sütunlar yüksek, yandaki sütunlar ise daha alçaktır. Katedralin altın kaplama kubbesi, 45 metre yüksekliğindedir. Çan kulesinin toplam yüksekliği 53 metre, orta nefin çatı açıklığı ise 28 metredir.

Aleksandr Nevski Katedrali’nin 12 çanı vardır ve bu çanların toplamı 23 ton ağırlığa sahiptir. İç mekan çeşitli renklerde İtalyan mermeri, Brezilya oniksi, kaymaktaşı ve diğer pek çok lüks hammadde ile bezenmiştir. Merkezi kubbenin etrafına ince altın harflerle Rab’bin Duası yazılmıştır. Mimari olarak Aleksandr Nevski Katedrali’nden ilham almış onlarca tapınak ve kilise bulunmaktadır. Bu da mimari yapının muhteşem etkisini gözler önüne sermektedir.

Bulgaristan Patriği’nin katedral kilisesi olarak hizmet vermekte olup, ebatları ile dünyadaki en büyük 50 Kilise binasından biridir.

Aleksandr Nevski Katedrali’nin Tasarımı ve Yapımı

Aleksandr Nevski Katedrali’nin temeli, 1882 yılında atılmış ve inşaatına resmi olarak başlanmıştır. Bazı teknik aksaklıklardan dolayı inşaat, 1904-1912 yıllarına kadar duraklamıştır. Bu tarih aralıklarında ise çalışmalar tamamlanmış ve katedral hizmete açılmıştır. Yapı, aynı zamanda 1877-1878 Türk-Rus Savaşında ölen Rus askerlerinin anısını da yaşattığı için büyük bir manevi değere sahiptir.

Aleksandr Nevski Katedrali, Ivan Bogomolov’un projesini değiştirip güncelleyen Alexander Pomerantsev tarafından, 1898 yılında tekrar tasarlanmıştır. İç mekandaki mermer parçalar ve aydınlatma ürünleri Münih’ten, kapıların metal aksamları Berlin’den, mozaikler Venedik’ten, kapılarsa Karl Bamberg’in Viyana’daki fabrikasında üretilerek getirilmiştir.

Aleksandr Nevski Katedrali’nin içerisinde, Ulusal Sanat Galerisi’nin bir parçası olan Bulgar İkonları Müzesi bulunmaktadır. Katedral, bu müzenin Avrupa’daki en büyük Ortodoks ikonları koleksiyonunu barındırdığını iddia etmektedir. Haftanın her günü, 07.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Aleksandr Nevski Katedraline giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Bulgaristan Vizesi

Bulgaristan; yeşil, gri ve siyah pasaportlardan vize talep etmemektedir. Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları ise seyahatten en geç 15 gün öncesinde vize için başvuruda bulunmalıdır. Bulgaristan konsolosluklarında, vize başvurusu için randevu zorunluluğu mevcut değildir.