Polonya’nın Tarihi Yönetim Yeri: Kraliyet Şatosu Varşova

Kraliyet Şatosu Varşova

Kraliyet Şatosu Varşova

22 dk'lık okuma
337 kişi okudu

Varşova’da bulunan Kraliyet Şatosu, yüzyıllar boyunca Polonya hükümdarlarının resmi konağı olarak hizmet vermiştir. Bulunduğu yer Eski Kent olarak anılmakta ve UNESCO Dünya Miras Alanı kabul edilmektedir. Günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlayan mekan, karakteristik yapısı ve canlı renkleriyle ayırt edici bir güzelliğe sahiptir.  

Geçmişten Günümüze Varşova Kraliyet Müzesi

Kraliyet Şatosu, 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Bir dönem Mazov prenslerinin ikametgâh adresi olmuştur. Başkent Krakow’dan Varşova’ya taşındığında kral ve hükümet konağı olarak hizmet vermiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında tamamen yıkılmış, 1971 - 1988 yılları arasında kale kalıntıları  ve moloz kullanılarak yeniden inşa edilmiştir. İçerisinde kraliyet daireleri ve taht odasının bulunduğu şato,  ülke yöneticilerinin yaşadığı en eski konutlardan birisi olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca 1791’de Avrupa’da ilk, dünyada ikinci anayasa olan 3 Mayıs Anayasası’nın kabul edildiği Senato Salonu da yapının içerisinde yer almaktadır.

İhtişamlı bir güzelliğe sahip olan Kraliyet Şatosu Varşova, günümüzde içerisinde sergilenen pek çok eser ile tüm sanatseverlerin gözdesidir. Özellikle Rembrandt’ın orijinal resimleri ve Canaletto olarak bilinen Bernardo Bellotto’nun 2. Dünya Savaşı’ndan sonra şatonun yeniden inşası sırasında kullandığı tuvaller, tüm turistleri büyülemektedir. Şatonun ve nehrin yanında bulunan bahçeler ise 1920 ve 1930’ların tarzına göre restore edilmiştir. Bu bahçeler hem yapının güzelliğini tamamlamakta hem de ziyaretçiler için bir dinlenme alanı oluşturmaktadır.

Kraliyet Şatosu’na girişler yetişkinler için 30, öğrenciler için 20 zlotidir. Salı- pazar 10.00 - 18.00 arası ziyarete açıktır. Mekan pazartesi kapalıdır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Polonya Vizesi

Polonya’yı ziyaret edecek olan bordo pasaport hamili Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki yetkili konsolosluklara şahsen ya da acenteler aracılığıyla başvuruda bulunmaları yeterlidir. Bunun yanında 90 günü aşmayacak olan ziyaretlerde siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri her türlü vize işleminden muaf tutulmuştur.