Avrupa’nın En Büyük Bilim Merkezi: Kopernik Bilim Merkezi

Kopernik Bilim Merkezi

Kopernik Bilim Merkezi

11 dk'lık okuma
173 kişi okudu

Copernicus Science Centre, Polonya’nın başkenti Varşova’da yer almaktadır. Her yaştan ziyaretçiye hitap edebilen bilim merkezi; etkileşimli sergiler, bilimsel temalı gösteriler, atölyeler ve grup tartışmaları sayesinde ziyaretçilere modern bilimi ve dünyayı tanıtmayı amaçlamaktadır. 20.000 metrekarelik alanı kaplamakta olan Copernicus Science Centre, Varşova’nın ünlü bilim merkezlerinin başında gelmektedir. Merkez; çatı katı bahçesi, altı sergi alanı, bir planetaryum ve dört laboratuvara ev sahipliği yapmaktadır.

Copernicus Science Centre Ziyareti ile Keşif Dolu Bir Gün

Copernicus Science Centre, 2010 yılının kasım ayında beş galerisi ile ziyarete açılmıştır. Bilim merkezi, zaman içerisinde kendisini geliştirmiş ve büyütmüştür. Merkez, Avrupa’nın en büyük ve en modern bilim merkezlerinden biri olarak dünyaca ün kazanmıştır. Bilim merkezinde, yedi kalıcı galeride 450’den fazla sergi bulunmaktadır.

Merkezin zemin katında, Medeniyetin Kökleri sergisi bulunmaktadır. Sergide, yüzyıllık icatların insanlığın gelişimine nasıl katkı sağladığına dair bilgiler verilmektedir. Aynı zamanda sergi içerisindeki ziyaretçiler, isimlerinin Mısır hiyeroglifiyle yazılmış halini de atölyeler aracılığıyla inceleyebilmektedir.

Müzenin üst katında ise Hareket Sergisi bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu bölümde, simüle edilmiş bir depremi deneyimleyebilmekte ve insan boyutunda bir hamster çarkında koşarak elektrik üretimi yapabilmektedir.

Bilim merkezi içerisinde bulunan bu ilginç sergiler, her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Copernicus Planetaryum kısmında ise ekrana uzay, okyanus ve yanardağ görüntüleri yansıtılmakta ve bu sayede ziyaretçiler, farklı mekân deneyimlerini de yaşayabilmektedir. Aynı zamanda planetaryum içerisinde, çocuklara ve yetişkinlere yönelik çeşitli konserler de düzenlenmektedir. Bilim merkezinin bir diğer bölümü olan çatı katında da güzel bir bahçe yer almaktadır. Bahçe yılın her günü açık olmasa da ziyaretçilerine eşsiz bir Varşova manzarası sunmaktadır. Bunların yanı sıra bilim merkezi içerisinde, zaman zaman pek çok geçici sergi ve etkinlikler de düzenlenmektedir.

Copernicus Science Centre Ziyaretçi Bilgileri

Copernicus Science Centre sergileri salı ve perşembe günleri arasında 09.00 ve 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Kapanış saati cuma günü 20.00 ve hafta sonu ise 19.00’a kadar uzatılmaktadır. Copernicus Planetaryum ise salı ve çarşamba günleri 09.00 ile 15.30 arasında ziyarete açıkken cuma ve cumartesi günleri 20.30’a, pazarları ise 19.30’a kadar hizmet vermektedir.

Sergiler ve planetaryum pazartesi günleri kapalıdır.

Çatı katı bahçesi de kasım ve nisan ayları arasında kapalıdır. Mayıs ve ağustos ayları arasında tüm hafta 10.00 ve 20.00, eylül ve ekim aylarında ise 10.00 ve 17.00 saatlerinde hizmet vermektedir. Copernicus Science Centre giriş ücretleri ise şu şekildedir;

  • Hafta içi normal bilet 31 Polonya zlotisi,
  • Hafta sonları ve tatillerde normal bilet 33 Polonya zlotisi,
  • Hafta içi; çocuklar, 26 yaşından küçük öğrenciler, 65 yaş üstü yaşlılar ve özel gereksinimli bireyler için indirimli bilet 21 Polonya zlotisi,
  • Hafta sonları ve tatillerde; çocuklar, 26 yaşından küçük öğrenciler, 65 yaş üstü yaşlılar ve engelliler için indirimli bilet 22 Polonya zlotisi,
  • 2 yaşına kadar çocuklar için girişler ücretsizdir.
Sevdiklerinizle Paylaşın

Polonya Vizesi

Polonya’yı ziyaret edecek olan bordo pasaport hamili Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki yetkili konsolosluklara şahsen ya da acenteler aracılığıyla başvuruda bulunmaları yeterlidir. Bunun yanında 90 günü aşmayacak olan ziyaretlerde siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri her türlü vize işleminden muaf tutulmuştur.