Dünyanın En Dar Konutu; Keret Evi

Önceki
Keret Evi

Keret Evi

Sonraki
13 dk'lık okuma
178 kişi okudu

Keret Evi, Polonya’nın başkenti Varşova’da yer almaktadır. Mimar Jakub Szczęsny tarafından tasalanan ev, dünyanın en dar evi olarak büyük bir popülerliğe ulaşmıştır. İki bina arasında yer alan küçük bir boşluğa inşa edilen bu yapı, bir konut olarak tasarlanmış ancak Polonya Konut Yönetmeliği’ne uymadığından dolayı kayıtlara sanat yapıtı olarak geçmiştir.

Varşova’nın Küçük Simgesi: Keret Evi

Polonya’nın başkenti Varşova’da yer alan Keret Evi, ismini evin ilk kiracısı olan İsrailli film yapımcısı ve yazarı Etgar Keret’ten almaktadır. Keret’in tüm ailesi Holokost’ta hayatını kaybetmiştir.

Yapı, Etgar Keret’in ailesini ve Holokost’ta hayatını kaybeden tüm insanları anmak için “Keret” adını almıştır.

Aynı zamanda tasarımcı Jakub Szczęsny’in yorumuyla Keret Evi; İkinci Dünya Savaşından kalma yapılar ve modern zamana ait yapılar arasında yer aldığından dolayı, mecazi anlamda da iki dönem arasında köprü işlevi görmektedir. Proje, Polonya Modern Sanat Vakfı desteği ile gerçekleştirilmiştir. İki bina arasındaki boşluğa inşa edilmiş olan evin, en geniş alanı 122 cm, en dar alanı ise 72 cm genişliğindedir. İki kattan oluşan evin içerisinde; yatak odası, banyo, çalışma alanı ve mutfak bulunmaktadır. İçerisinde penceresi bulunmayan bu yapı, yarı saydam şekilde inşa edildiğinden dolayı güneş ışığını almaktadır.

Keret Evi Ziyaret Günleri ve Giriş Ücretleri

Keret Evi, kimi dönemlerde Artist In Residence Programı sayesinde kişisel projeler üzerinde çalışan sanatçılara 10 gün boyunca ev sahipliği yapmaktadır. Ev, 2018 yılına kadar yaklaşık 40 sanatçıyı ağırlamıştır.

Keret evi, ziyaretçilerin gezmesi amacıyla sadece rezervasyon yaptırılan hafta sonları gezintiye açılmaktadır.

Bundan dolayı evin içini gezmek isteyen ziyaretçilerin, rezervasyon yaptırmaları gerekmektedir. Keret Evi’ne giriş ücreti ise 25 Polonya Zlotisi’dir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Polonya Vizesi

Polonya’yı ziyaret edecek olan bordo pasaport hamili Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki yetkili konsolosluklara şahsen ya da acenteler aracılığıyla başvuruda bulunmaları yeterlidir. Bunun yanında 90 günü aşmayacak olan ziyaretlerde siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri her türlü vize işleminden muaf tutulmuştur.