Varşova’nın Görülmeye Değer İlçesi; Varşova Yeni Şehir

Önceki
Varşova Yeni Şehir

Varşova Yeni Şehir

Sonraki
31 dk'lık okuma
373 kişi okudu

Polonya’nın başkenti Varşova yer alan Yeni Şehir, 14.yüzyılda kurulmuştur. Şehir, ilk yıllarda kendi belediye binası, manastırları ve bölge kilisesi ile özerk bir şekilde çalışmıştır. Fakat 1791 yılından sonra Varşova’nın ilçesi olarak şehre dahil edilmiştir. 1944 yılında gerçekleşen Varşova Ayaklanması sırasında Almanlar tarafından yok edilen Yeni Şehir, 1954 yılında tekrardan inşa edilmiştir. Günümüzde Varşova Yeni Şehir, görülmesi gereken birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Varşova Yeni Şehir’in İlginç Tarihi

Varşova Yeni Şehir, Polonya’nın başkenti Varşova’nın 14. yüzyıldan kalma bir bölümüdür. İlk başlarda Eski Şehir’den bağımsız olarak kurulan şehir, 1791 yılında Varşova’ya dahil olmuştur. Kilise ve barları ile tanınan Yeni şehir, İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkıcı bir dönem geçirmiştir.

1939’da, Polonya’nın Alman işgali sırasında bombalanan şehrin belli bir kısmı hasar almıştır. Fakat bölge sakinleri, yapıları restore ederek şehirde yaşamaya devam etmişler ve 5 yıl sonra 1944 yılında Varşova Ayaklanması olarak bilinen isyanı başlatmışlardır.

Direniş, Almanlara ciddi zarar vermiş ve binlerce Alman öldürülmüştür. Bu olay sonucunda Naziler, intikam almak amacıyla Varşova şehrini yok etmeye karar vermişlerdir. Şehri yağmalamanın yanı sıra yangınlar çıkarmış ve bombalamışlardır. Hem Eski hem de Yeni Şehir savaş sonrasında kademeli olarak tekrardan inşa edilmiştir. 1954 yılında inşa edilmeye başlanan Yeni Şehir, Eski Şehir kadar detaylı şekilde restore edilmese de ziyaretçiler tarafından görülmeye değer birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Ünlü Kiliseleri ile Varşova Yeni Şehir

Varşova Yeni Şehir, halk arasında kiliseler şehri olarak anılmaktadır. Şehirde pek çok barok ve gotik mimariye sahip kilise bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri meydanda yer alan Aziz Casimir Kilisesi’dir. Kilise, 1688-1689 yılları arasında inşa edilmiştir. Fakat İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılınca, 1949 -1955 yılları arasında tekrardan inşa edilmiştir.

Aziz Casimir Kilisesi, eşsiz bir barok mimarisine sahiptir.

Kutsal Ruh Kilisesi, şehirde yer alan diğer önemli kiliselerden biridir. 1717 yılında inşa edilmiş bu kilise, barok mimarisine sahiptir. Ahşap kilise ise Polonya’nın Częstochowa şehrine yapılan haç ziyaretlerinin başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir. 17. yüzyılın başlarında Dominikliler tarafından inşa edilen St. Jacek Kilisesi’nin içerisinde ise eşsiz bir şapel yer almaktadır. Bunların yanı sıra 1411 yılında gotik tarzda inşa edilmiş St. Mary Kilisesi ve 17. yüzyılın başında inşa edilen St. Francis Kilisesi de şehrin görülmeye değer kiliseleri arasında yer almaktadır.

Varşova Yeni Şehir ‘de Görülmesi Gerekenler

Yeni Şehir’in ana caddesi; Eski ve Yeni Şehir arasındaki ayrım noktası olan Barbican’dan Freta Caddesi’ne kadar uzanmaktadır. Şehrin ana meydanında, 1818 yılında inşa edilmiş belediye binası ve ünlü Aziz Casimir Kilisesi bulunmaktadır. Aynı zamanda meydanda birçok kafe ve hediyelik eşya dükkânı da mevcuttur. Şehirde, 1989 yılında inşa edilmiş ve Varşova Ayaklanması’na adanmış olan bir anıt bulunmaktadır. Zira, hem Varşova hem de Polonya için Varşova Ayaklanması sırasında hayatlarını kaybedenler tarihi açıdan büyük değer taşımaktadır. Aynı zamanda, Rogalin Sarayı ve Sapieha Sarayı da ziyaretçilerin Yeni Şehir’de sık sık ziyaret ettiği yerler arasındadır.

Rogalin Sarayı, Raczyński ailesinin 18. Yüzyıldan kalma barok mimariye sahip eşsiz konutudur. Saray, içerisinde yer alan Raczyński Sanat Galerisi ile ünlüdür. Galeri, Edward Aleksander Raczyński tarafından kurulmuştur. Galerinin yanı sıra mülk, 1000 yıllık meşe ağaçları ile yapılan St. Marcellinus Kilisesi’ne sahiptir. Sarayın son sahibi Kont Raczyński, vasiyeti ile mülkünü (aile sarayı, galeri, kütüphane ve kilise dahil) Polonya halkına bırakılmıştır.

Saray, salı ve cumartesi günleri arasında 9.30-16.00; pazar günleri ise 10.00-17.00 saatlerinde hizmet vermektedir. Pazartesi günleri ise ziyarete kapalıdır.

Giriş ücreti yetişkinler için 15 Polonya zlotisi, indirimli kişiler için de 10 Polonya zlotisidir. Haftanın belli bir günü, girişler ücretsiz olmaktadır. Ücretsiz gün, her hafta değişiklik göstermektedir.

Sapieha Sarayı, 1731-1746 yılları arasında Mimar Jan Zygmunt Deybel tarafından tasarlanarak inşa edilmiştir. Saray, geç barok mimarisine ve rokoko süslerine sahiptir. 19. yüzyılda, ordu için kışla olarak kullanılan saray, İkinci Dünya Savaşı sırasında ciddi hasar almış ve, 1950-1955 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde yapı, Çevre Koruma Okulu olarak hizmet verdiğinden dolayı turistik amaçlarla gezmek yasaktır. Sadece dışarıdan bakılmasına izin verilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Polonya Vizesi

Polonya’yı ziyaret edecek olan bordo pasaport hamili Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Vatandaşların, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki yetkili konsolosluklara şahsen ya da acenteler aracılığıyla başvuruda bulunmaları yeterlidir. Bunun yanında 90 günü aşmayacak olan ziyaretlerde siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri her türlü vize işleminden muaf tutulmuştur.