Cezayir Gezilecek Yerler Listesi 2024

Cezayir, inanılmaz mimarisi ve kıyı şeritleriyle her gezginin mutlaka görmesi gereken turistik yerleri barındırmaktadır. Ayrıca Cezayir’in başkenti de kendisi ile aynı ismi taşımaktadır. Oran şehrinde bulunan Kutsal Kalp Katedral’i ve Osmanlı yaşantısından kalma pek çok mimari eser, bu eşsiz ülkede görülecek yerler arasındadır. Konstantin’de bulunan Sidi M’Cid Köprüsü de Cezayir gezilecek yerler listesinin başında konumlanan mekanlardandır. Ayrıca Afrika Notre Dame Kilisesi ve Timgad’da konumlanan Roma kalıntıları da bu ülkede mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir.

Santa Cruz Kalesi

Fort Santa Cruz, Cezayir’in Vahran şehrinde yer almaktadır. İspanyollar, Osmanlılara karşı galip geldikten sonra bölgeyi ele geçirmiştir. 1577-1604 yılları arasında, Osmanlı kalesi yerine Fort Santa Cruz inşa edilmiştir. 1791 yılında gerçekleşen deprem sonrasında ise İspanyollar şehri terk etmiştir. Daha sonra 1831 yılında, bölge Fransızlar tarafından işgal edilmiş ve mevcut yapılar restore etmişlerdir.

Ahmed Zabana Ulusal Müzesi

Ahmet Zabana National Museum, Cezayir’in Vahran şehrinde bulunmaktadır. Müzenin ismini aldığı Ahmet Zabana, Cezayir Savaşı’nda bağımsızlık için savaşmış bir kahramandır. Müzede yer alan bir odada Cezayir’in bağımsızlık hikayesini anlatılmaktadır. Zemin katta ise doğa tarihi ve doldurulmuş hayvan koleksiyonlarının bulunduğu bir oda bulunmaktadır. Ayrıca müze, önemli sanatçıların tablolarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Bey’in Sarayı

Bey’in Sarayı, Cezayir’in Vahran şehrindeki Marjaju dağının yakınında bulunmaktadır. Saray, öncelikle Abou Hassan tarafından 1340’lu yıllarda inşa ettirilmiştir. Daha sonra saray; İspanyollar, Osmanlılar ve Fransızlar tarafından restore edilmiştir. Saray aynı zamanda Muhammed el-Kebir tarafından ikametgâh olarak da kullanılmıştır.

Paşa Camii Vahran

Pacha Mosque, Cezayir’in Vahran şehrinde bulunmaktadır. Cami, 1796 yılında Muhammed el Kebir tarafından, şehrin İspanyol işgalinden kurtarılması adına inşa ettirilmiştir. Fransızların işgali sırasında askeri üst işlevi gören cami, 2004 yılına kadar da ibadethane olarak kullanılmıştır.

Oran Büyük Sinagogu

Oran Büyük Sinagogu, Cezayir’in Vahran şehrinde yer almaktadır. 1880 yılında Simon Kanoui tarafından inşa edilmiş olan sinagog, Afrika Kıtası’nın en büyük sinagogudur. Yapının inşası, 38 yıl sürerek 1918 yılında tamamlanmıştır. 1962 yılında Cezayir’in bağımsızlığını kazanmasından sonra ülkedeki Yahudilerin çoğu Fransa’ya gitmiştir. Bundan dolayı sinagog, 1975 yılında camiye dönüştürülmüştür.

Santon Kapısı

Cezayir’in Vahran şehrinde yer alan Porte De Santon, İspanyollar tarafından 1754 yılında inşa edilmiştir. Kapı, Mers-el-Kébir’e ve Santa-Cruz Kalesi’ne çıkmaktadır. Bu bağlamda yıllar içinde sık sık kullanılan bir yapı olmuştur. Aynı zamanda kaleye bağlı olan kapı, zaman içerisinde bölgeyi de saldırılardan korumuştur. Günümüzde ise şehrin görülmesi gereken yapıları arasında yer almaktadır.

Mohammedd Bey Othman Elkabir Camii

Mosquee Mouhammed Bey Othman Elkabir, Cezayir’in Vahran şehrinde yer almaktadır. Cami, İspanyol işgalinden kurtulan Cezayir’in tekrardan İslami kimliğini kazanması için 1792 yılında inşa edilmiştir. Ünlü camii, şehrin görülmesi gereken yapıları arasındadır. Aynı zamanda Muhammed Osman Sirâceddîn ailesinin mezarlığı da burada yer almaktadır.

Emir Abdülkadir Camii

Cezayir’in en kalabalık şehirlerinden birisi olan Konstantin’de bulunan Prince Abdel Kader Camii, yaklaşık 15 bin kişilik kapasiteye sahiptir. 1994 yılında hizmete açılmış olan caminin içerisinde, Cezayir’in en büyük avize ışıklandırması yer almaktadır. Hem dini eğitimin verildiği hem de birçok insanın aynı anda ibadet edebildiği bir yer olmasından dolayı oldukça ünlü bir camidir.

Sidi M’Cid Köprüsü

Cezayir’in en büyük ve en yüksek köprülerinden birisi olan Sidi M’Cid Köprüsü, Konstantin şehrinde bulunmaktadır. Yerden yüksekliği 174 metre olan köprünün, 164 metre uzunluğu vardır. Panoramik manzara severlerin sıklıkla gittiği köprü, yapıldığı günden günümüze kadar sadece bir kez yenilenmiştir.

Cirta Müzesi

Cirta Müzesi, Cezayir’in Konstantin şehrinde yer almaktadır. 1931 yılında hizmete açılan müze, bölgenin tarih öncesinden günümüze kadar olan tarihine genel bir bakış sunmaktadır. Ünlü mimar Cestelli tarafından tasarlanmış olması da, mimari açıdan ne kadar değerli olduğunu göstermektedir.

Bab El Kantra Köprüsü

Cezayir’in Konstantin şehrinde yer alan Pont Bab El Kantra, Rhumel Nehri üzerine inşa edilen en eski köprüdür. Köprünün geçmişi Roma Dönemi’ne dayanmaktadır. 1792 yılında Salah Bey tarafından yeniden inşa edilen köprünün, Fransız saldırıları sonucunda bir bölümü yıkılmıştır. Köprü günümüzdeki halini, 1860-1863 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonucunda almıştır.

Sidi Rached Viyadüğü

Cezayir’in Konstantin şehir merkezi ile Konstantin Tren İstasyonu arasında bağlantı kuran Sidi Rached Viaduct, 1908 ile 1912 yılları arasında inşa edilmiştir. İlk yapıldığı dönemde, dünya üzerindeki en yüksek beton köprü olmuştur ve günümüzde ise Afrika’nın en yüksek köprüsü olarak kabul edilmektedir.

Ahmed Bey Sarayı

Ahmed Bey Sarayı Cezayir’in Konstantin şehrinde yer almaktadır. Ahmed Bey, Konstantin’de hüküm süren son beydir. Ahmed Bey’in emriyle mühendis Chiavino, ünlü sanatçılar olan Al-Jabari ve Al-Khatabi ile beraber sarayın yapımına başlamıştır. 1825 yılında inşasına başlanan saray, 1835 yılında tamamlanmış ve içerisine Ahmed Bey yerleşmiştir. 1838 yılında gerçekleşen Fransız sömürgeciliği yüzünden Ahmed Bey burada çok fazla kalamamıştır. Günümüzde saray, muhteşem mimarisi ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Konstantin Bölgesel Tiyatrosu

1883 yılında opera binası olarak ziyarete açılan Konstantin Bölge Tiyatrosu, Cezayir’e bağlı Konstantin şehrinde yer almaktadır. Tiyatronun Paul Gon’a ait olan hem iç hem de dış mimari tarzı, geçmişin kültürel dokusunu çok net bir şekilde yansıtmaktadır. 19. yüzyıl İtalya tarzını yansıtan bölge tiyatrosu, günümüzde çeşitli tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Şeytan Köprüsü

Cezayir’e bağlı Konstantin şehrinde yer alan Şeytan Köprüsü, Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü dönemde inşa edilmiştir. Altında akan nehirden gelen değişik seslerden ötürü bu ismi almıştır. Kesme taşlar ile inşa edilen köprü, yalnızca yayalar tarafından kullanılmaktadır.

Djemila Müzesi

Cezayir’in dağ köyü Djemila’da yer alan Djemila Müzesi, Roma Dönemi’nden kalma eserleri sunmaktadır. Eserler arasında; mozaikler, o dönemde kullanılan çömlekler, mücevherler ve tıbbi aletler bulunmaktadır. Mozaiklerin üzerinde yer alan hayvan ve avcılık figürleri çok net bir şekilde gözlemlenebilmektedir. İlk olarak ören yeri içerisindeki müzeyi gezen turistler, ardından ören yeri ziyaretini gerçekleştirmektedir.

Severan Tapınağı

Antik dönemlerde Cuicul olarak bilinen Djemila’nın sembollerinden birisi de Severan Tapınağı’dır. Roma Dönemi’nin taş işçiliğindeki başarısını gözler önüne seren tapınağın en dikkat çeken bölümü ise Severan Kemeri’dir. Oyma taşların kilitlenerek oluşturulduğu kemer, hala ilk günkü orijinalliğini korumaktadır.

Djemila Roma Harabeleri

M.S. 1. yüzyıla kadar uzanan geçmişi ile en eski Roma şehirlerinden birisi olan Djemila, günümüzde Djemila Roma Harabeleri’ne ev sahipliği yapan dağ köyü olarak bilinmektedir. Djemila Roma Harabeleri, bünyesinde birçok antik Roma yapısını barındırmaktadır ve birçoğu kısmen de olsa günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Caracalla Kemeri

M.S. 216 yılında İmparator Caracalla tarafından yaptırılan Arch of Caracalla, Roma eserlerinin çok fazla bulunduğu Djemila’da yer almaktadır. 12 metreden fazla yüksekliği ve 11 metreden fazla olan genişliği ile bulunduğu Djemila Roma Harabeleri’nin en görkemli yapısı olarak dikkat çekmektedir. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de adından söz ettirmiştir.

Setif Bizans Kalesi

Cezayir’in kalabalık şehri Setif’te yer alan Citadelle Byzantine, 540 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olan kale surlarıdır. Oyma taşların bir araya getirilerek inşa edildiği yapı, zaman içerisinde tahrip olmuş ve zamana yenik düşmüştür. Ancak Fransız askerler ve yerel halk tarafından yenilerek, eski görünümüne kavuşturulmuştur.

Muhteşem doğası ve tarih kokan sokaklarıyla ünlü Cezayir’de “nerelere gidilir” sorusunu soran turistlere benzersiz yanıtlar sunulabilmektedir. Birçok gezi yazısına dahil olan Kutsal Kalp Katedrali ve Sidi M’Cid Köprüsü, bu ülkedeki oldukça önemli mimari yapılardandır. Bununla birlikte Cezayir’de yer alan Kasbah Evleri ve Dar Hasan Paşa Sarayı da birçok gezgin tarafından keşfedilmemiş yerlerdendir. Setif ve Timgad’da bulunan Roma kalıntılarını keşfetme, El Oued’de sınırsız hediyelik alışverişi yapma ve Bejaia’da eşsiz doğa ziyareti gerçekleştirme imkanları da Cezayir’i vazgeçilmez bir turizm merkezine dönüştürmektedir. “Cezayir kaç günde gezilir” sorusunun cevabını merak eden turistlere ise bu muhteşem ülke için 5 gün ayırmaları önerilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Cezayir Vizesi

Cezayir’e vize başvurusu yapacak kişiler konsolosluktan ya da büyükelçilikten randevu almalıdır. Müracaata şahsen gitme zorunluluğu olmadığı için bütün işlemleri yetkili kurumlara devretmek mümkündür.