Cezayir’de Osmanlı Esintisi: Ahmed Bey Sarayı

Önceki
Ahmed Bey Sarayı

Ahmed Bey Sarayı

Sonraki
2 dk'lık okuma
97 kişi okudu

Cezayir’e bağlı Konstantin şehrinde bulunan Ahmed Bey Sarayı, tarihi bir saray olarak günümüze kadar gelmeyi başaran önemli yapıtlar arasındadır. Cezayir’deki en iyi Osmanlı Dönemi mimari yapıtları arasında gösterilen saray, Osmanlı halkının yaşayan mirası olarak düşünülmektedir. Büyük saray, Konstantin’deki tarihi evlerin bulunduğu bölge üzerinde yer almaktadır. Günümüze kadar orijinal dokusunu korumuştur.

Osmanlı Dönemi’nin Cezayir’de Yaşayan Mirası Ahmed Bey Sarayı

Konstantin’de tüm ihtişamıyla ziyaretçileri karşılayan Ahmed Bey Sarayı, Cezayir’in son beyi olan Ahmed Bey’in emri üzerine inşa edilmiştir. Sarayın ilk temelleri, 1825 yılında atılmış ve 1835 yılında ise kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Ahmed Bey, saray yapımı emri verdikten sonra mimari tasarım için Cenevizli mühendis Chiavino ile birlikte tanınmış sanatçı Al-Jabari ve Al-Khatabi’yi yanına çağırmıştır. Saray inşa edilir edilmez, Ahmed Bey yaşamına devam etmek üzere saraya yerleşmiştir fakat burada kurduğu düzen çok uzun sürmemiştir. 1838 yılında Konstantin, Fransız sömürgeciliğine maruz kalmıştır. Ahmed Bey’i sarayından çıkaran Fransızlar, burada askeri hareketlerini gerçekleştirmiştir.

Portakal ve palmiye ağaçları ile çevrili olan Ahmed Bey Sarayı, 3 adet süitten oluşmaktadır. Süitlerin tamamı, 266 adet sütun ile desteklenen koridor alanına çıkmaktadır. Aynı zamanda sarayda, mermer kullanılarak inşa edilmiş 3 adet avlu ve 2 adet çeşme yer almaktadır. Tavan kısımları, mermer seramikler ile süslüdür. Sarayın sedir ağacı ile yapılan 540 adet kapısı, çeşitli süs figürleri ile oyulmuştur. Sarayın duvarlarında ise Ahmed Bey’in gezdiği yerleri tasvir eden resimler yer almaktadır.

Giriş ücretleri ise 100 Cezayir dinarıdır.

Ahmed Bey Sarayı, cuma günleri hariç haftanın diğer günleri 09.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.


Sevdiklerinizle Paylaşın

Cezayir Vizesi

Cezayir’e vize başvurusu yapacak kişiler konsolosluktan ya da büyükelçilikten randevu almalıdır. Müracaata şahsen gitme zorunluluğu olmadığı için bütün işlemleri yetkili kurumlara devretmek mümkündür.