Medeniyetler Beşiği Cezayir Hakkında Bilgiler

Cezayir Hakkında

Cezayir Hakkında

32 dk'lık okuma
328 kişi okudu

Afrika’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkelerinden biri olan Cezayir ile ilgili bilgiler MÖ 150 yılına kadar uzanmaktadır. Günümüze kadar birçok medeniyetin etkisi altında kalan ülke hakkında her şey derin bir kültüre sahiptir. Bünyesinde barındırdığı eşsiz tarihi güzellikleri, ülkenin yüzde doksanını oluşturan Sahra Çölü, eşsiz kumsalları ve misafirperver insanları ile Cezayir; yıl boyunca birçok insanın ziyaret ettiği olağanüstü bir destinasyondur.

Bağımsızlığını 20. yüzyılın ortasında kazanan Cezayir, ilk olarak Berberiler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Farklı birçok ulusun ortak mirasına ev sahipliği yapan ülke, aynı zamanda dünyanın en eski duvar çizimlerine de sahiptir. En çok ziyaret edilen noktalar arasında tarihi güzellikleri büyük ilgi görse de deniz turizminin yapıldığı kıyı kesimi de oldukça rağbet görmektedir.

Cezayir’in kuzey kesimi Akdeniz iklimini yaşarken güney kısmı ise şiddetli çöl sıcaklıklarının etkisi altında kalmaktadır. İki farklı zıt iklimin yaşanması sebebiyle ülkeye getirilmesi gereken kıyafet ve eşyalar ziyaret edilecek yere göre seçilmelidir. Rahat kıyafetler için daha çok sahil kesimindeki Sidi Fredj gibi kasabalar tercih edilirken ülkede yüksek yerlere giderken de kalın kıyafetler tavsiye edilmektedir.

Cezayir'in Tarihi

Geçmişi MÖ 150 yılına kadar uzanan Cezayir’in modern anlamda kuruluşu ve bağımsızlığını ilan etmesi 1962 yılında gerçekleşmiştir. Bu tarihe kadar başta Fransa olmak üzere farklı medeniyetlerin sömürgesi altında kalmıştır. Acı dolu geçmişinden dolayı Cezayir’in tarihini keşfetmek, sabır isteyen bir iştir. Tarih boyunca sürekli işgal edilen ülkede acı tatlı çok çeşitli izler bırakılmıştır.

İlk yerleşimcileri olan Berberi halkını hezimete uğratan Roma İmparatorluğu’nun ardından ülke sırasıyla Vandallar, Araplar, Osmanlı ve Fransa gibi devletlerin yönetimi altında kalmıştır. Kurulduğu ilk günden günümüze kadar birçok farklı medeniyetin etkisi altında kalması, Cezayir’in sanat tarihinin de gelişmesinde büyük etki göstermiştir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi şehir Kasbah, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden olan Djamaâ el Kebir ve Neo Bizans mimarisini yansıtan Notre Dame Katedrali; bunun en güzel örnekleridir.

20. yüzyılın ortalarına kadar Fransa toprağı olarak kabul edilen ülke, yaklaşık 8 yıl süren bir savaş sonucunda bağımsızlığını kazanmıştır. Bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından savaş esnasında hayatını kaybeden Cezayir askerleri için Şehitler Anıtı yaptırılmıştır. Bu anıt; farklı tasarımı ve sembolik niteliği ile kısa zamanda oldukça popüler olmuştur.

Cezayir Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Cezayir’in en belirgin özellikleri arasında en başta misafirperverliği gelmektedir. Yerli halk, ülkelerine gelen turistleri sıcak bir gülümseme ile karşılamakta ve gezilerine yardımcı olmaktadır. Cezayir’in kuzeyinde Akdeniz iklimi özellikleri gösteren oldukça yeşil bir doğa varken güneyinde ise ülkenin yaklaşık %90'ını kaplayan Sahra Çölü bulunmaktadır. Ayrıca ülkede yer alan tarihi mekanlar da turizm açısından oldukça popülerdir.

Cezayir’in Sahra Çölü’nde bulunan ve ulusal bir park olan Tassili n'Ajjer bölgesinde, dünyanın en eski duvar çizimlerinden bazıları yer almaktadır. Mağaraların içerisinde yer alan fil, zürafa, gergedan ve insan figürlerinin çizimleri; geçmişin kapılarını aralayan en iyi örnekler arasındadır.

Cezayir’in kuzey kıyısında yer alan Djemila bölgesi, Kuzey Afrika'da en iyi korunmuş Roma kalıntılarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Cezayir'in başkenti ve ana limanı olan Cezayir şehrinde birçok kale kalıntıları, eski cami ve Osmanlı tarzı saraylar yer almaktadır. Tarihi güzelliklerine ek olarak Cezayir; Guelma Eyaleti’nde bulunan kaplıcaları ve travertenleriyle de meşhurdur.

Edebiyat alanında ismini dünyaya duyuran Fransız filozof, yazar ve gazeteci Albert Camus, Cezayir doğumludur. Cezayir’in Fransa toprağı olarak kabul edildiği dönemde doğduğu için Fransız olarak bilinmektedir.

Cezayir'e Gideceklere Tavsiyeler

Cezayir; güneyde Sahra Çölü, kuzeyde Akdeniz boyunca uzanan plajları, yaz aylarında mükemmel yürüyüş imkanı sunan dağları ve kış aylarında karda kayak yapma olanakları ile fantastik bir turizm çeşitliliğine sahiptir. Tarihi güzellik bakımından en çok dikkat çeken noktası, Casbah olarak bilinen bölgedir. Bu bölge, eski Icosium kalıntıları üzerine 17. yüzyılda inşa edilmiş yapıların bulunduğu tarihi bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.

1800'lerin sonlarında inşa edilen Notre Dame d’Afrique Katolik Bazilikası ise Fransız Cezayir'inde yapılan Neo Bizans tarzının harika bir örneğidir. 1872'de ibadete açılan kilisenin inşası on dört yıl sürmüş ve günümüze kadar orijinal yapısını korumayı başarmıştır.

Cezayir’in başkentinde bulunan Makam Echahid Anıtı ise ziyaret edilmesi gereken bir diğer yerdir. Ülkenin bağımsızlığının 20. yıldönümünde inşa edilen bu anıt, oldukça ikoniktir. Altındaki alevi korumak için bir araya getirilen üç palmiye yaprağı gibi görünen ve muhteşem bir şekilde inşa edilmiş büyük bir beton yapıdır.

Didouche Mourad Caddesi, Cezayir'in ana alışveriş caddelerinden biridir. Caddede küçük dükkanlar ile restoranlar sıralanmakta ve şehrin tam merkezinde yer almaktadır. Cezayir; Grande Postanesi, Cezayir Fakültesi ve Galland Parkı gibi simge yapılara ev sahipliği yapan popüler bir cazibe merkezi olarak değerlendirilmektedir.

Cezayir şehrinin hemen batısında, sıcaktan kaçmak ve şehrin kalabalığından kurtulmak isteyenler için harika olan bazı güzel sahil beldeleri bulunmaktadır. Bu kasabaların hepsinde konaklama, restoran ve hediyelik eşya satan dükkanlar mevcuttur. Sidi Fredj sahil kasabası, Cezayir'in yaklaşık 30 kilometre dışında bir yarımada üzerinde bulunan ve ülkenin en çok ziyaret edilen tatil yerlerinden biridir. Sidi Fredj; güzel mimarisi, limanı ve kumlu plajları ile çekici bir kasabadır.

Cezayir'e Giderken Alınması Gerekenler

  • Cezayir, kuzeyi ve güneyi arasında büyük iklim değişikliklerine sahip olan bir ülkedir. Kuzeyinde Akdeniz ikliminin ılıman etkisi yaşanırken güneyinde ise Sahra Çölü’nün kavurucu sıcaklığı hissedilmektedir. Bundan dolayı Cezayir gezileri sırasında gidilecek noktaya göre kıyafet seçimi yapılması tavsiye edilmektedir.
  • Ayrıca ülkeyi ziyaret eden turistler için herhangi bir kıyafet kuralı olmasa da Müslüman bir ülke olduğu için bazı dini bölgelerde giyim kurallarına uyulması gerekmektedir.
  • Genel olarak Cezayir gezilerinde getirilmesi gereken eşyalar arasında güneş gözlüğü, güneş kremi ve şapka büyük önem taşımaktadır.
  • Ülkenin büyük bir kısmı çöl olduğu için havalar bir anda değişebilmektedir. Bundan dolayı polar veya kazak gibi kalın kıyafetler de bulundurulmalıdır.
  • Cezayir'deki kırsal tesisler tipik olarak batı hijyen standartlarından yoksundur. Bu durumun üstesinden gelmek için sabun, el dezenfektanı ve ıslak mendil gibi kişisel temizlik eşyalarını da götürmekte fayda vardır.
  • Ayrıca kamera donanımı ve yedek piller de getirilmelidir. Gezi sırasında Cezayir'deyken kamera için pil ve yedek parça bulmak oldukça zor olabilmektedir.

Cezayir Hakkında İlginç Bilgiler

Kuzey Afrika’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkelerinden birisi olan Cezayir hakkında bilinmeyenler ve ilgi çekici gerçekler oldukça fazladır. Ülkenin tarih boyunca farklı medeniyetler altında bulunması, kültürel zenginliğin de oldukça fazla olmasına olanak sağlamıştır.

Cezayir, yüzölçümü bakımından dünyanın onuncu, Afrika'nın ise en büyük ülkesidir. Buna karşın ülkenin beşte dördünden fazlasını Sahra Çölü’nü oluşturmaktadır. Sahra Çölü ise dünyanın en büyük sıcak çölü olarak bilinmektedir. Cezayir ayrıca kendine has canlıları ile de ön plana çıkmaktadır. Ülkeye özgü en dikkat çekici canlı, rezene tilkisidir. Rezene dünyanın en küçük tilkisidir ve boyu sadece 15.24 santim kadardır.

Tarih boyunca birçok farklı medeniyetin etkisi altına giren Cezayir, 7 adet UNESCO Dünya Mirası Alanı’na ev sahipliği yapmaktadır.

Bunlardan en ünlüsü, yapımı MS 100 yılına kadar uzanan, Roma şehri Timgad'dır. Bunların yanı sıra Cezayirliler sık sık ziyaretçileri ve arkadaşlarını onlarla çay içmeye davet etmektedirler. Bir kafede ev sahibiyle sadece bir fincan içmek makul iken birinin evini ziyaret ettiğinizde ise üç fincan çay ya da kahve içmeniz gerekmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Cezayir Vizesi

Cezayir’e vize başvurusu yapacak kişiler konsolosluktan ya da büyükelçilikten randevu almalıdır. Müracaata şahsen gitme zorunluluğu olmadığı için bütün işlemleri yetkili kurumlara devretmek mümkündür.