Yunanistan’a Gelen Yolcuları Karşılayan Pire Limanı

Önceki
Pire Limanı

Pire Limanı

Sonraki
34 dk'lık okuma
646 kişi okudu

Yunanistan’ın Pire kentinde bulunan bu liman, ülkenin en büyük limanıdır. 

Zaman içerisinde tersanelerin inşa edildiği ve Atina filosuna ev sahipliği yapması amacıyla büyük surların kurulduğu liman, bu gelişmeler sayesinde Ege Denizi’nin en güçlü deniz üslerinden biri haline gelmiştir. Nakliye tonajı ve yılda 20 milyon yolcu taşımacılığı ile dünya listelerinde ilk sıralarda yer alarak adından söz ettirmektedir.

Geçmişten Günümüze Pire Limanı

Pire Limanı’nın tahkimatı milattan önce 460 yılında “Atina’nın Altın Çağı” olarak bilinen dönemde tamamlanmıştır. Liman, geçmiş dönemlerde Yunan Deniz Kuvvetleri donanmasının üssü olarak kullanılmıştır. Yunanistan’ın ikinci Pers işgalinden sonra, Themistocles Pire’nin üç limanını güçlendirerek, neo oikoi olarak isimlendiren gemi evlerini tasarlamıştır. Themistocles Duvarları, milattan önce 471 yılında tamamlanmıştır. Bu sayede Pire, büyük bir askeri ve ticari limana dönüşmüştür.

Limanın ihtişamı Atina Altın Çağı’nda doruk noktasına ulaşmıştır. Peloponnesos Savaşı’ndan sonra Atina ile aynı kaderi paylaşarak Pire kenti de Sparta’nın kontrolüne geçmiştir. Bazı tahkimatlar yerle bir edilmiş, savaş gemileri yakılmış ve ünlü surlar yıkılmıştır.

Pire Limanı daha sonra Bizans dönemi ve Venediklilerle uzunca sürecek bir gerileme sürecine girmiştir. Şehir eski adını kaybetmiş ve Franklar tarafından atfedilen bir isim olan Porto Leone – Aslan Limanı olarak anılmaya başlanmıştır. 1456 yılında Osmanlı Türklerinin gelişiyle birlikte Pire Limanı, bazı küçük ticari işlemler dışında işgal altına girmiş ve âtıl şekilde kalmıştır.

Yunan Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra Modern Yunan Devleti’nin kurulması ve 1832’de Atina’nın Yunan Devleti’nin başkenti olarak ilan edilmesiyle Pire Limanı yeni bir büyüme ve gelişme aşamasına girerek küçük Pire kasabasını endüstriyel ve ticari faaliyetlerin merkezi haline getirmiştir. Pire bu süreç içerisinde, özellikle o dönemde ulaşım ve ekonominin merkezi olmuştur. Antik dönemden bu yana Atina için hizmet veren Pire Limanı’nın 2009 yılında özelleştirerek bir şirket tekelinde işletildiği bilinmektedir.

Rengarenk Gemileri ve Tüm Dünyadan İnsanları Kucaklayan Pire Limanı Ziyareti

Pire Limanı günün çoğu saati oldukça yoğundur. Tüm adaları ana karaya bağlayan nokta olması, Antik çağdan bu yana her zaman önemli bir lokasyon olmasının ana sebeplerinden biridir. Ayrıca, Panama Kanalı’nın kilit odalarının boyutları paralelinde belirlenen ve tam yüklü bir Panamax gemisini barındırma kabiliyetine sahip bir derin su limanı olması da buranın önemli bir liman olmasına sebebiyet vermektedir.

Normal şartlar altında liman sürekli olarak tüm kapasitesiyle çalışmaktadır. Feribotlar limana günlük olarak yanaşmaktadır ve dünyanın dört bir yanına işleyiş tüm hızıyla devam etmektedir. Ziyaret için genellikle hafta içi gündüz veya güneşin batış vakitleri tercih edilmektedir. Yarım ila bir saat arası zaman geçirmek bölge için fazlasıyla yeterli olacaktır. Limanda özel gereksinimli, yaşlı ve çocuk girişi için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Pire Limanı alanına giriş bileti 6 Euro olarak belirlenmiştir ve 6 yaşın altındaki çocuklar için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Pire kenti ve Pire Limanı, Yunanistan turuna çıkacak olan turistler için her zaman tanıdık bir seçenektir çünkü adalara giden gemilerin kalktığı ilk yer bu noktadır. Kent ve liman, tıka basa dolu sokaklardan ve ofis binalarından fazlasını sunmuyor gibi görünse de kesinlikle keşfedilmeye değer birçok noktası bulunmaktadır. Çeşitli büyüklükte ve rengarenk gemileri görme imkânı sunmasıyla birlikte, orada oldukça kısa bir süre bulunacak olan turistler için sahil kenarında oturup dünyanın dört bir yanından gelen insan kalabalığını izlemek değişik bir tecrübe olacaktır. Çok tercih edilmemekle birlikte sahil kenarından denize giriş de mümkündür. Devasa bir büyüklüğe sahip olması ve tarihi geçmişi de hesaba katıldığında, Yunanistan gezisinde ziyaret edilecek yerler listesine eklenmesi kesinlikle doğru bir seçenek olacaktır.

Bölgenin yerlilerinin deniz eşliğinde tuzlu hava koklama dürtüsü duyduklarında rotalarını çevirdikleri bu yer, turistlerin de bir kereliğe mahsus olsa dahi, ilgisini çekmeyi başaracaktır. Ayrıca sahil kenarında bulunan kafe ve restoranlar, özellikle geceleri bölgede loş ışıklı güzel bir atmosfer yaratmaktadır.

Devasa büyüklüğüyle Pire Limanı, günün her saati denizcilerle doludur. Bu sebeple feribot iskelelerinin yakınlarındaki alanlar gece dolaşmak için oldukça güvenlidir ancak özellikle yol bilginiz yoksa, gecenin ilerleyen saatlerinde Pire’nin geri kalanında dolaşılması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca Kutsal Cuma gibi belirli günlerde oldukça kalabalıktır ve yalnızca ziyaret amacında olan kişiler için fazlasıyla kaotik bir ortam olduğu belirtilmektedir.

Pire Limanı’nı Değerli Kılan Özellikleri

Limanın Atina’ya yakınlığı, Ege Denizi’ndeki başlıca coğrafi konumu, Atina – Pire Demiryolu hattının inşası ve 1893 yılında Korint Kanalı’nın oluşturulması limanın gelişimine muazzam bir ivme kazandırmıştır ve stratejik değerini muazzam şekilde arttırmıştır.

1911 yılında limanın yapımını ve bakımını kontrol edecek bir Liman Komitesi, verimli yönetimi içinse 1930 yılında Pire Limanı Otoritesi kurularak limanın gelişimine büyük katkılar sağlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı, bu kalkınma faaliyetlerinde aksamaya ve birçok bölümün zarar görmesine sebep olsa da savaştan sonra çeşitli restorasyon çalışmaları yapılmış ve 1955’ten sonra limana yeni tesislerin eklenmesiyle eski haline dönmesi yolunda çalışmalar yapılmıştır.

Bugün Pire Limanı, Yunanistan ve Avrupa’nın en büyük limanıdır. Yolcu taşımacılığı açısından dünyanın üçüncü büyüğü olma konumundadır. Kargo trafiği açısından Doğu Akdeniz limanlarının başında gelmektedir. Yunanistan’ın en büyük denizcilik temelli nakliye merkezi ve ülkedeki ticari taşımacılığın odak noktası olan Pire Limanı, neredeyse tüm büyük Yunan adalarına feribot hizmetleri sunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.