Madrid’in Meşhur Tarihi Meydanı: Büyük Meydan Madrid

Önceki
Büyük Meydan Madrid

Büyük Meydan Madrid

Sonraki
26 dk'lık okuma
468 kişi okudu

Madrid’de bulunan Plaza Mayor, İspanya’nın en ünlü kent meydanlarından biridir. Meydan, birkaç yüzyıl öncesine dayanan zengin bir tarihe sahiptir. Sayısız tarihi olaya tanık olan ve yıllar boyunca ayakta kalmak için çabalayan kent meydanı, İspanya’nın da sembolleri arasında yer almaktadır. Binlerce yerli ve yabancı turist, şahitlik ettiği tarihi olayları anmak ve görkemli mimarisini incelemek için Plaza Mayor’u ziyaret etmektedir.

Plaza Mayor’ın Tarihi ve Atlattığı Felaketler

1561’de inşa edildiği düşünülen Plaza Mayor, Kral III. Philippe zamanında tasarlanmıştır. Bugün meydanı çevreleyen Barok tarzdaki yapıları mimar Juan de Herrera tasarlamıştır. Fakat bu yapılar, tarih boyunca çok sayıda felaket ile karşılaşmıştır. Meydanı çevreleyen tarihi yapılarda ilk yangın 1631’de çıkmıştır. Yangın, binalara ağır hasar vermiştir.

Plaza Mayor ve çevresi yangından sonra Juan Gómez de Mora tarafından yeniden inşa edilmiştir. 1670’te ise yeni bir yangın meydana gelmiştir. Yangından sonra meydan, Tomás Román tarafından bir kez daha yeniden inşa edilmek durumunda kalmıştır. 1790’da başka bir yangın tekrar meydana ve çevresindeki yapılara zarar vermiştir. Meydan ve yapılar bugünkü halini Juan de Villanueva tarafından son yangından sonra yapılan restorasyon işlemi ile almıştır. Plaza Mayor, 1854’te tamamlanan restorasyondan bu yana sağlam bir şekilde ayakta kalmayı başarmıştır.

Plaza Mayor olarak bilinen kent meydanının adı inşa edildiği yıllarda Plaza del Arraba olarak anılmıştır. Yıllar içinde birkaç kez Plaza de la Constitución ve Plaza de la República olarak değiştirilen meydanın ismi, İspanya İç Savaşı’nın sonunda şimdiki adı olan Plaza Mayor şeklinde kalmıştır.

Yıllar boyunca Plaza Mayor, çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. İnşa edildiği ilk zamanlarda yiyecek ve diğer mallar için bir pazar yeri olmuştur. Aynı zamanda meydan; boğa güreşleri, halka açık infazlar, İspanyol Engizisyonu sırasındaki yargılamalar ve taç giyme törenleri gibi birçok olayın da gerçekleştiği önemli bir yer haline gelmiştir.

Plaza Mayor’da Bulunan Göz Kamaştırıcı Yapılar

Plaza Mayor, şehrin eski kısmında yer almakla birlikte başkentin en büyüleyici semtlerinden biri olan Hapsburg’da ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Meydanın çevresinde birçok tarihi ve kültürel yapı bulunmaktadır.

Meydandaki tarihi yapılardan biri, devlet binası olarak kullanılmış olan Casa de la Panaderia’dır. Yapı, Diego Sillero tarafından 1590 civarında inşa edilmiş olsa da bugün orjinal binanın sadece mahzeni ve zemin katı sağlam kalabilmiştir. İnşa edildiği dönemde fakir halkın satın alabilmesi için ekmeğin fiyatını sabitleyen kasabanın en ünlü fırını da binanın sağlam kalan yerlerindendir. Yeniden inşa edildikten sonra bina; kraliyet konutlarının, San Fernando Kraliyet Güzel Sanatlar ile Tarih akademilerinin mekânı olmuştur. Günümüzde ise Plaza Mayor Turizm Merkezi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Carlos Franco’nun eseri olan binanın cephesindeki duvar resimleri, tanrıça Kibele gibi Madrid tarihine bağlı mitolojik figürleri temsil etmektedir.

Arco de Cuchilleros da meydanda çıkan yangınlardan etkilenen tarihi bir kemerdir. Arco de Cuchilleros, Plaza Mayor’un dokuz girişinin en ünlüsüdür. Yangın sonrasında kemer, Juan de Villanueva tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kemerin bağlı olduğu bina ise meydanın yer aldığı cadde boyunca uzanan pitoresk yapısı ve eğik cepheleriyle dikkat çekmektedir.

III. Philip Heykeli de Plazo Mayor’un simge yapısı olarak ifade edilmektedir. At sırtındaki kral III. Philip’in heykeli, Madrid sokaklarında bulunan en değerli sanat eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Plaza Mayor, görkemi ile de ziyaretçileri büyülemektedir. Meydanın çevresi,129 metre yüksekliğe sahip, üç katlı ve tam 237 balkonu bulunan yapılarla çevrelenmiştir. Bu görkemli meydanı ziyaret etmek isteyenler, alana 10 farklı giriş kapısından ulaşabilmektedir.

Ziyaret Notları ile Plaza Mayor

Madrid’in ünlü şehir meydanı Plaza Mayor, 7 gün ve 24 saat boyunca herkesin ziyaretine açıktır. Meydana girişlerde ise ziyaretçilerden hiçbir ücret talep edilmemektedir.

Meydanda yer alan Casa de la Panaderia ise 09:30 ile 20:30 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Binaya girişlerde misafirlerden herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Plaza Mayor, şehrin en ünlü yerlerinden biri olduğu için çoğu zaman kalabalıktır. Bu sebeple en iyi ziyaret zamanlarının 18.00 ile 21.00 saatleri arası olduğu ifade edilmektedir. Meydanı ve çevresindeki yapıları gezmek ise yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İspanya Vizesi

İspanya’ya gitmek isteyen turistler için çok sayıda vize seçeneği bulunmaktadır. Schengen vizesi kapsamında yer alan C tipi vize ile ziyaretçiler 90 güne kadar ülkede konaklayabilmektedir. D tipi yani uzun süreli vizede ise süreli ve süresiz ikamet seçenekleri yer almaktadır. Vize başvuruları, İstanbul ve Ankara’daki İspanya konsolosluklarına yapılmaktadır.