Özgürlüğe Açılan Kapı: Saraybosna Umut Tüneli

Önceki
Saraybosna Umut Tüneli

Saraybosna Umut Tüneli

Sonraki
134 dk'lık okuma
1728 kişi okudu

Saraybosna Umut Tüneli, Bosna Hersek’in savaş döneminden kalma bir tünedir. Saraybosna Havalimanı’na bağlanma amacı ile yapılan tünelin ortalama 800 metre uzunluğunda olduğu bilinmektedir. Savaş döneminde Birleşmiş Milletler kontrolünde olan Bosna Hersek için son derece önemli bir siyasi nokta ve ulaşım yolu olarak görülen tünel, 1993 yılında yapımı tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Savaştan kaçan insanlara yardım için gıda ve cephane gibi malzemelerin taşınması hedeflenmiştir. İgman Dağı yakınlarında bulunan yer altı ulaşım yolu, Butmir mevkiinde Kolar ailesinin evinin altında yapılmaya başlanmış ve de yapımı tam 4 ay 4 günlük bir sürecin ardından son bulmuştur. Verilere göre günlük 1000 kişinin tüneli aktif bir şekilde kullandığı bilinmektedir. Tünelin kuzey girişinde yer alan Kolar ailesinin evi ise günümüzde o dönemin zorluklarına şahit olmak isteyen turistler için müze görevi görmektedir.

Saraybosna’nın Bağımsızlık Tüneli

Saraybosna Umut Tüneli, Saraybosna’da “Hayata Açılan Kapı” adıyla bilinmektedir. Bosna Savaşı’nın son derece etkili olduğu dönemlerde bölge halkının sığınması ve de erzak yardımlarının yapılması için kritik bir öneme sahip olan tünel, günümüzde ise turistlerin o dönemler hakkında daha iyi fikir sahibi olabilmeleri için ziyarete açıktır. Özellikle de girişi itibariyle hem kültürel dokunun hem de tarihi izlerin bulunduğu tünel, misafirler için eşsiz bir deneyim sunmaktadır. 800 metre boyunca tünelde yürüyerek çıkışa ilerleyen ziyaretçileri ise tünelin sonunda yine o dönemde Bosna için bir sembol haline gelen ve müze haline getirilmiş Kolar ailesinin evi beklemektedir.

Özellikle Sırbistan Savaşı sırasında tüm Bosna Hersek halkının gıda ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra pek çok insanın hayatta kalmasına da yardımcı olan tünel, hala Bosna halkı için büyük önem arz etmektedir.

Tünel; o dönemde yaşayan insanların ne gibi zorluklar çektiklerini ve içerisinde kaç insanın can verdiğini öğrenmek isteyen pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Taşınan mühimmatların kalıntılarının da incelenebileceği Saraybosna Umut Tüneli, aynı zamanda ziyaretçilerine savaş döneminde tüketilen gıdalardan oluşan bir savaş menüsü de sunarak o dönemi daha iyi anlayabilmelerini mümkün kılmaktadır. Sırbistan Savaşı sırasında komutan ve askerler tarafından bizzat kullanılmış tüfek ve tabancaların sergilendiği ufak bir müze de tünel sonunda ziyaretçilerini beklemektedir. Müzede ayrıca balmumu heykelleri, kum ile desteklenmiş siperler ve depolama odaları da yer almaktadır. Kuşatma zamanında çekilmiş fotoğrafların da tünel duvarlarında sergilendiği bilinmektedir.

Saraybosna Umut Tüneli Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Haftanın her günü misafirleri için son derece keyifli bir kültürel gezinti imkanı sağlayan Saraybosna Umut Tüneli, 09.00 ile 17.00 saatleri arasında aktif bir şekilde ziyaretçi kabul etmektedir. Resmi olarak Bosna Hersek Hükümeti tarafından belirlenmiş bilet tutarı yetişkinler için 10, öğrenciler için ise 5 Bosna Hersek markıdır.

Aynı zamanda tünel içerisinde Bosna kültürüne ait çeşitli yöresel lezzetlerin tadına bakma imkanı sunulmaktadır.

Bu sayede ziyaretçilerin uzun süren yolculuk sırasında keyifli dinlenme molaları verebilmelerine olanak sağlanmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın