Münih Meşhur Yemekleri

Münih mutfağı hakkında bilinen en önemli nokta, zengin ve doyurucu olan Bavyera yemeklerine bağlılığıdır. Bavyera yemek kültürü, Almanya ve tüm Avrupa’da tercih edilen en ünlü mutfaktır. Münih geleneksel yemeklerinin büyük çoğunluğu da bu mutfağın etkisindedir. Etin ağırlıklı olduğu Münih mutfağında en ünlü yemek, Weisswurst yani beyaz sosistir. Weisswurst, baharatlanmış dana eti ya da domuz pastırmasından oluşmaktadır. Münih’te popüler olan bir diğer yiyecek ise simit olarak bilinen Brezen’dir. Tuzlu bir tür olan Brezen’in içi yumuşak, dışı ise kıtırdır. Günün her öğününde tüketilen bu simit, Weisswurst’un da vazgeçilmezidir. Çoğu mekanda bu ikili birlikte servis edilmektedir. Münih yemeklerinin olmazsa olmazlarından biri de biradır. Bira, yemeklerin yanında mutlaka yer almaktadır.

Bayerischer Süsser Senf

Bayerischer Süsser Senf

Bayerischer süsser senf, Münih’te ve 19. yüzyılda Hohann Conrad Develey tarafından yapılmış bir tatlıdır. Develey, hardal ile yapılan bir tatlı olmadığı için bu tarifi hazırlamıştır. Şekerin karamelize edilip, üzerine çeşitli baharatlar ve sirke eklenmesiyle yapılan Bayerischer süsser senfe; karanfil, yenibahar, Hindistan cevizi ve pudra şekeri de konulmaktadır. Bayerischer süsser senf tatlısının, Münih’in Brienner semtinde bulunan Cafe Luitpold’da yenilmesi tavsiye edilmektedir.

Doppelbock

Doppelbock

Doppelbock, ilk defa Münih’te Paulaner rahipleri tarafından yapılan geleneksel bir biradır. Koyu kahverengi olan Doppelbock birasının, kendine özgü ve inanılmaz bir lezzeti vardır. Yüksek alkol oranına sahip olan Doppelbock’un özellikle domuz eti, peynir ve çikolatalı tatlılar ile içilmesi önerilmektedir. Die Bierothek isimli mekan, Doppelbock’u tatmak için en uygun yerdir.

Dunkel

Dunkel

Dunkel; yumuşak içimli, hafif tatlı ve orta sertlikte bir Münih birasıdır. Bakır renginden koyu kahverengi renge kadar birçok çeşidi bulunmaktadır. Münih maltından yapılan Dunkel, genellikle mangalda yapılan et yemekleri ile birlikte tüketilmektedir. Karamel ve fındık aromaları ile tatlandırılan bu içecek, Münih’te en çok tüketilen bira çeşididir. Yumuşak içimli Dunkel birasını satın almak için Biervana isimli mağazaya uğranılması tavsiye edilmektedir.

Helles

Helles

Helles, ilk defa 1894 yılında Münih’te üretilen bir bira çeşididir. Almanya’nın en eski biralarından olan Helles, oldukça ferahlatıcı bir içecektir. Bira yapımında kullanılan şerbetçiotu kozalaklarının hafif acılığı olsa da kolay içilebilir bir içecektir. Genellikle deniz ürünleri, salatalar ve peynir çeşitleri ile tüketilen Helles, baharatlı yemeklerle de tavsiye edilmektedir. Frisches Bier, bu eşsiz birayı tatmak için en uygun mekandır.

Münchner Bier

Münchner Bier

Münchner bier, sadece Münih bira fabrikalarında üretilebilen alkollü bir içecektir. Lezzetini ise şehrin derin kuyularından çıkarılan sudan ve şerbetçiotu ile kaynatılmasından almaktadır. 19. yüzyıldan bu yana, Münih’te bulunan yedi bira fabrikasında üretilen Münchner bier, 1487 tarihli Münih Bira Saflığı Yasası’nı uygulamakta ve biralara hiçbir katkı maddesi eklememektedir. Dünyanın en ünlü bira festivali olan Octoberfest, Münchner bieri kutlamak adına yapılan bir organizasyondur. Münchner bier satın almak için Münih’te Biervana ya da Getranke Oase isimli içecek mağazalarına gidilmesi önerilmektedir.

Münchner Schnitzel

Münchner Schnitzel

Münchner schnitzel, dünyaca ünlü Weiner şinitzelinin Münih usulüyle yapılan bir versiyonudur. Dana pirzoladan yapılan bu yemek, hardal ve yaban turbu karışımı ile marine edilmektedir. Daha sonra ise sırasıyla yumurta, un ve galeta ununa bulanarak altın rengine dönene kadar kızartılmaktadır. Sıcak tüketilen bu geleneksel lezzet, yanında limon dilimleri ile servis edilmektedir. Eşsiz sunumuyla Münchner schnitzeli yemek için Münih’te bulunan Ayinger am Platzl’a gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Prinzregententorte

Prinzregententorte

Prinzregententorte, sekiz ince kek katmanından oluşan ve arasına çikolatalı krema konulan bir pasta türüdür. Münih’in geleneksel tatlıları içinde bulunan Prinzregententorte, ilk defa 1886 yılında Bavyera Kralı’nın doğum gününe özel yapılmıştır. Pastanın sekiz katlı olmasının nedeni ise kralın 8 bölgeyi yönetmesinden kaynaklanmaktadır. Prinzregententorte’yi Münih’te en iyi yapan mekan, Cafe Luitpold’dur.

Schmalznudel

Schmalznudel

Schmalznudel, Münih’in geleneksel hamur işi yemeğidir ve “Yağlı Erişte” anlamına gelmektedir. 1973 yılından bu yana Münih’te bulunan Cafe Frischhut’ta üretilen Schmalznudel, donut şeklinde yapılmakta ve orta kısmına reçel konularak servis edilmektedir. Şehirde kahvaltıların ve brunchların vazgeçilmezi olan Schmalznudel, enfes bir tatlı ikramıdır. Münih’te Schmalznudel’i yemek için kesinlikle Cafe Frischhut’a gidilmesi önerilmektedir.

Weisswurst

Weisswurst

Weisswurst, “Beyaz Sosis” ismiyle de bilinen Münih şehrinin ünlü spesiyalitesidir. 1857 yılında Münih’te, Sepp Moser isimli bir kasap tarafından üretilen Weisswurst; domuz eti, dana eti, maydanoz ve biber ile yapılmaktadır. Münih’te kahvaltıların vazgeçilmezi olan Weisswurst’un, suda kaynatılarak pişirilmesi ve sıcak servis edilmesi önerilmektedir. Geleneksel olarak çatal ve bıçak kullanılmadan yenilen Weisswurst, şehrin ünlü sokak yemeklerindendir. Münih’te en iyi Weisswurst’u, Schneider Brauhaus ve Gaststatte Grossmarkthalle isimli restoranlar yapmaktadır.

Weizenbock

Weizenbock

Weizenbock, 1907 yılında Münih’te bulunan ve Schneider Weisse Brauhaus isimli bira fabrikası tarafından formüle edilen alkollü bir içecektir. Weizenbock’un, hafif içimli ve yoğun lezzetli olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Hafif içimli lezzet genellikle domuz eti ve kümes hayvanlarından yapılan yemeklerle tüketilirken; daha koyu renkli ve sert olan çeşidi ise kırmızı et ile hazırlanan yemeklere eşlik etmektedir. Her iki türü de tatlılarla ve peynirle içilebilmektedir. Weizenbock içmek ya da satın almak için Tap-House isimli mekana uğranılması önerilmektedir.

Muazzam lezzetlere ev sahipliği yapan Münih’te “nerede yemek yenir?” diye sorulduğunda, çok sayıda mekan ismi verilmektedir. Bu mekanlar arasında Michelin yıldızı almış olan restoranlar da yer almaktadır. Bunlar arasında en ünlü olan, Tantris Restoran’dır. İki Michelin yıldızı olan Tantris, dünyanın ilk 50 restoranı arasındadır. Şehrin en iyi yemeklerinin sunulduğu söylenilen restoran, Asya deniz ürünlerine de yer vermektedir. Hey Luigi isimli mekan uluslararası yemekler sunan bir restoran iken, Augustiner Klosterwirt ise geleneksel Bavyera mutfağı ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Münih’in en kalabalık bölgesi olan Neuhasen’de en çok tercih edilen mekan, Restaurant & Weinhandel Broeding’tir. Organik Bavyera yemeklerini tatmak isteyenler için de Fraunhofer tavsiye edilmektedir.

Münih mutfağı, Türk yemek kültüründen de çeşitli lezzetler sunmaktadır. Şehirde Türklere özgü kebap, iskender, baklava gibi geleneksel yemekler sunan restoranlara ulaşmak mümkündür. Erbil’s, Turkitch Köfte & Kebap, Mustafa’s Gemuse Kebap ve Westends Best Doner Kebap bunlardan sadece birkaçıdır. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.