Avrupa’nın En Büyük Saraylarından Biri: Nymphenburg Sarayı

Önceki
Nymphenburg Sarayı

Nymphenburg Sarayı

Sonraki
34 dk'lık okuma
548 kişi okudu

Almanya’da bulunan Nymphenburg Sarayı, Münih’in batısındaki Neuhausen – Nymphenburg bölgesinde yer almaktadır. Barok mimarisi ile bezenen bu ünlü saray, Avrupa’nın en büyük saraylarından biri olmayı başarmıştır.

Saray; konumu ve ustaca mimarisinin yansıttığı enerji sayesinde, yılda 300 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmakta ve en çok ziyaret edilen saraylar listesinde birinci sırada yer almaktadır.

Nymphenburg Sarayı’nın Şaşırtan Tarihi ve Mimarisi

Etkileyici büyüklükte olan Nymphenburg Sarayı’nın yapımı ve gelişim süreçleri duyanları şaşırtan cinstendir. Aslında yapıldığı yıllarda bir saray olarak inşa edilmeyen bu yapı, bir yazlık amacıyla kullanılmıştır. Şöyle ki; uzunca yıllar yazlık olarak kullanılan Nymphenburg Sarayı, Elektör Ferdinand Maria tarafından eşine bir doğum hediyesi olarak yaptırılmıştır. Yapımına 1664 yılında başlanan yapı, 1758 tarihinde tamamlanmıştır. Daha sonraları Max Emanuel de bu yapının genişletilmesi için büyük çaba harcamıştır. Sürekli olarak değişime ve gelişime uğrayan bu yapı, günümüzde şahane bir saray halini almıştır. 1918 devrimden sonra Nymphenburg Sarayı her ne kadar kamulaştırılmış olsa da kraliyet ailesine sınırlandırılmış oturma hakkı tanınmıştır. Uzunca yıllar korunan sarayın Alman Avcı Müzesi, 2. Dünya Savaşı’nın son yılında büyük oranda zarar görmüştür. Nymphenburg Sarayı, tarihi ve mimarisi ile Münih için önemli bir ekonomik gelir kaynağı olmuştur. 17. yüzyılda yazlık olarak inşa edilen bu tarihi yapı; şimdilerde ise Avrupa’nın en büyük sarayı olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

Sarayın zenginliğini gözler önüne süren mimarisiyle Nymphenburg Sarayı, iki usta inşaatçı tarafından tasarlanmıştır. Agostino Berelli ve Enrico Zuccalli, Barok tarzında inşa ettikleri bu yapıyı ustaca tasarlayıp inşa etmişlerdir.

Küp şeklinde inşa edilen yapı, daha sonra genişletme ve dekorasyon çalışmalarıyla göz dolduran bir saraya dönüşmüştür. Rokoko ve Neo-Klasik tarzın yoğun olduğu Nymphenburg Sarayı’nın önemli bölümlerinden biri de Joseph Stieler tarafından boyanan Güzeller Galerisi’dir. Kral I. Ludwig için hazırlanan ve dünya çapında ünlü olan bu galeri, her biri farklı sosyal sınıftan 36 kadının boyaması ile hazırlanmıştır. Ziyaretçiler bu galeriyi gezebilmekte ve Kral II. Ludwig’in doğduğu odayı ziyaret edebilmektedir.

Nymphenburg Sarayı’nın Ev Sahipliği Yaptığı Müzeler ve Etkinlikler

Nymphenburg Sarayı, tek başına bir ihtişam kaynağı olsa da içinde barındırdığı başka güzellikleri de vardır. Özellikle ev sahipliğini yaptığı müzeleri, ziyaretçiler için farklı bir heyecan yaratmaktadır. Nymphenburg Sarayı gezisi sırasında Marstallmuseum, Porzellanmuseum, Museum Mensch und Natur ve Erwin von Kreibig – Museum da ziyaretçiler tarafından ilgiyle gezilen müzelerdir. 

İhtişamı ile göz kamaştıran Nymphenburg Sarayı’nın Hubertus Salonu’nda 2004 yılından beri klasik konserler verilmektedir. Ayrıca saray arazisinde oldukça değişik heykeller ve su özelliklerine sahip bir park bulunmaktadır. Kraliyet ailesinin saray ziyaretinde bulunanları eğlenceli vakit geçirebilecekleri bu park beklemektedir. Bahçedeki Pitoresk tasarımların mimarı, ünlü peyzajcı Friedrich Ludwing von Sckell’dir. 200 hektarlık alana sahip olan bu saray bahçesi, oldukça ünlü pavyonları da içinde bulundurmaktadır. Ziyaretçilerin ihtişamlı saray mimarisini gezdikten sonraki durağı genellikle bu pavyonlar olmaktadır. 

Nymphenburg Sarayı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Nymphenburg Sarayı ziyaret saatleri ve giriş ücretleri 2 dönem için farklılık göstermektedir. Buna göre saray; 

  • Nisan - ekim ayları arasında her gün: 09.00 - 18.00 saatlerinde, 
  • Kasım - mart ayları arasında ise her gün: 10.00 - 16.00 saatlerinde hizmet vermektedir.

Nymphenburg Sarayı’na giriş, 18 yaş altı ziyaretçiler için ücretsizdir. 1 Nisan - 15 Ekim tarihleri arasında gelen ziyaretçiler için yetişkin 11.50 euro, öğrenci 9 eurodur. 6 Ekim - 31 Mart tarihleri arasında gelen ziyaretçiler için ise yetişkin 8.50 euro, öğrenci 6.50 eurodur.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.