Bin Yıllık Tarihi Meydan: Marien Meydanı

Önceki
Marien Meydanı

Marien Meydanı

Sonraki
90 dk'lık okuma
1579 kişi okudu

Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Münih, tarihin doludizgin yaşandığı, harika bir alan olan Marienplatz’a sahiptir. Marienplatz, Münih’in kalbinde yer alan tarihi ve turistik bir meydandır. İçinde bir çok yaşanmışlık barındıran bu canlı meydan, şehri keşfetmek için mükemmel bir başlangıçtır. 

Renkli Tarihi İle Marienplatz

Münih’in en önemli noktalarından biri olan Marienplatz, görenleri hayrete düşüren oldukça popüler bir meydandır. Meydana gelen ziyaretçiler, devasa ve oldukça farklı bir alanla karşılaşmaktadır. Görenleri büyüleyen ve heyecanlandıran bu meydanın hikayesi hemen hemen 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 

Dönemin Bavyera Dükü Aslan Henry tarafından kurulan Marienplatz, bulunduğu şehrin en önemli caddelerinin buluştuğu eşsiz bir noktadır.

Marienplatz; ortaçağ pazarlarına, turnuvalara ve çeşitli kutlamalara ev sahipliği yapması amacıyla kurulmuştur. Günümüzde de birçok çeşitli olaya ve aktiviteye tanıklık eden alan, Almanya’nın en gözde meydanlarından biridir. Tarihin köklerini bünyesinde barındıran Marienplatz, yıllarca sayısız güzel değer ile süslenmiştir. Bu muhteşem meydanda yürümek, tıpkı 1000 yıllık tarihin içinde uzunca yol almak gibidir. Ayrıca yıl boyunca neredeyse bütün etkinlikler, Münih ve Almanya için fazlasıyla önem taşıyan Marienplatz’ta düzenlenir. Birçok festivalin yanı sıra karnavallar, Bayern Münih takımının şampiyonluk kutlamaları gibi etkinlikler de bu meydanda yapılır. Noel Pazarı’nın kurulduğu meydan da yine Marienplatz’tır.

Yeni ve Eski Belediye Binası İle Marienplatz

Şehrin ikonik cazibe merkezlerinden biri olan Marienplatz’a gelenlerin gördüğü ilk yapı, Neues Rathaus ismindeki yeni Belediye Binası’dır. Bina 1874 yılında açılmıştır. Mimari açıdan oldukça ilgi çeken bu yapı, Marienplatz’daki Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş bir bina olarak dikkatleri üzerine toplamaktadır. İlk bakışta hemen fark edilen Neues Rathaus, devlet görüşmelerine ev sahipliği yapan bir binadır. Yeni Belediye Binası, yerli halk tarafından Marienplatz’ın en etkileyici binası olarak anılmaktadır.

Meydanda yer alan Neues Rathaus’un cephesinin oldukça uzun olması ve avlusunda tarihi odalar barındırması, ziyaretçileri etkileyen önemli detaylardır. Asıl önemli yapısı ise Marienplatz’ı tepeden seyretme imkanı sunan kulesidir. Bu kulenin tepesinde şehri ayaklar altına alan bir gözlem güvertesi bulunmaktadır. Oraya tırmanmak için asansörü kullanmak daha cazip gelse de merdivenleri kullanarak da gözlem güvertesine ulaşılabilmektedir. Kule, şehri ayaklarının altında hissetmek için ziyaretçilere sunulan harika bir fırsattır.

Marienplatz’ın doğu ucunda ise Altes Rathaus; yani Eski Belediye Binası bulunmaktadır. 1475 yılından 1874 yılına kadar Belediye Binası olma görevini üstlenen yapı, daha sonra bu görevi yeni Belediye Binası’na devretmiştir. Fakat hala içinde bazı gösteriler düzenlenmekte ve böylece sadece boş bir yapı olarak bekletilmemektedir. Altes Rathaus, Marienplatz’ta gerçekleşen özel etkinliklere ev sahipliği yapan derin tarihli eski bir binadır.

En Önemli Anıtı Olan Meryem Sütunu İle Marienplatz

Meryem Sütunu Marienplatz’ta bulunan en öğretici ve değerli yapıtlardandır. Meryem Sütunu’nun küçük boyutta oluşu onu Marienplatz’ın en önemli anıtı yapmaktan alıkoymamıştır.

Boyut olarak 11 metreyi geçen ve 1638 yılında kutsanan Meryem Sütunu, meydanın en eski anıtı olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir. Marienplatz’a gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken bu anıt, 30 yıl savaşlarından kurtulmak ve İsveç işgalini sona erdirmek amacıyla inşa edilmiştir. 

Bu sütunun en tepesinde, altından yapılmış bir Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Asa ve taç ile süslenmiş bu sütun, zamanın dört tane belasını insanlara hatırlatmaktadır. Bu belalar; sapkınlık, savaş, kıtlık ve vebadır. Bu belaları halka anlatan çeşitli figürler sütunda yer almıştır. Bunlar; kıtlık için ejderha, savaş için aslan, veba için fesleğen, sapkınlık için de yılan figürleridir. Halka açık olan bu ibadet ve dua yeri, Marienplatz’ın tam ortasında yer almaktadır. Burası yerliler için Marienplatz meydanında bulunan en saygın nokta olarak anılmaktadır. 

Şehrin Canlanan Tarihi Marienplatz’de Yer Alır

Meydana ayak basar basmaz Münih tarihinin canlandığını görmek mümkündür. Ziyaret ederken fark edilen en önemli detay, şehrin tarihinin Marienplatz ile çok yakından ve derinden bir bağlantısının bulunmasıdır. Özellikle her gün yüksek tepelerde düzenlenen özel gösteriler, şehrin 1158’den beri var olan tarihini canlandırarak hatırlatmaktadır.

Neues Rathaus kulesinde bulunan 32 figüre ve 43 adet çana sahip olan Carillon, tarihi yeniden hatırlatan bir müzik şölenidir. Halkı neşelendiren bu gösteri, Marienplatz ziyareti esnasında eğlenceli dakikaların yaşanmasını sağlamaktadır. Bu saat kulesinin her gün sabah saat 11’de ve öğlen saatlerinde özel bir gösterisini görmek mümkündür. Glockenspiel çanını duymak ve 32 figür eşliğinde Bavyera olaylarının canlandırılmasını izlemek için her gün yüzlerce insan Marienplatz’da toplanmaktadır. Her gösterinin sonunda 3 kez cıvıldayan altın kuş, önemli ayrıntılardan biridir. 

Bunlara ek olarak, şehrin en önemli buluşma noktalarından biri olan ve Fischbrunnen olarak adlandırılan çeşme, Marienplatz ziyaretinin bir diğer sebeplerinden biridir. Ortaçağ tarihine yolculuk yaptıran bu çeşme, yeni Belediye Binasının önünde yer almaktadır. 1864 yılında tasarlanan Fischbrunnen, 2. Dünya Savaşı sırasında yıkılmıştır. Daha sonra yeniden inşa edilen çeşme, romantik bir yapı olarak ziyaretçileri karşılamaktadır. Fischbrunnen, şehrin ve Marienplatz’ın en popüler buluşma yeri olarak tarihe adını yazdırmıştır.

Marienplatz Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Marienplatz için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır. Sadece Marienplatz yolu boyunca görülen müze ve yapılara giriş ücretleri alınmaktadır. Marienplatz ziyareti istenilen gün ve saatte yapılabilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.