Sakız Adası’nda Ferah Bir Gezi: Narenciye Müzesi

Önceki
Narenciye Müzesi

Narenciye Müzesi

Sonraki
5 dk'lık okuma
174 kişi okudu

Yunanistan’ın Sakız Adası’nın Chios Kasabası’nda bulunan Narenciye Müzesi ya da bilinen diğer adı ile Citrus Aroma Mnimis, bölge kültürünü en iyi yansıtan tarihi duraklardan biridir. Narenciye, Chios’ta bir zamanlar portakal, limon ve çeşitli mandalinaların üretildiği ünlü bir merkez olarak bilinmektedir. Müze, narenciye ticaretinin yapıldığı bu merkezde yer almaktadır. Kompleks olarak tasarlanan mekan çok iyi korunmuş olmakla birlikte müzede çeşitli işletmeler, narenciyenin yetiştirilmesine ilişkin eğitici belgeseller, mağazasında satışa sunulmuş olan çok çeşitli meyve ve tat kombinasyonları, ev yapımı narenciye reçelleri gibi çeşitli ürünler yer almaktadır. Tam bir cazibe merkezi olan Narenciye Müzesi Sakız Adası’nın en ikonik yerlerinden biri kabul edilmektedir.

Narenciye Kokuları Arasında Bir Gezinti

Narenciye Müzesi, ana faaliyet alanı Doğu Ege’de bir ada olan Sakız Adası’nın ünlü narenciyelerine dayalı gıda üretimi olan çok yönlü bir iş girişimi olarak kurulmuştur. 14. yüzyıla kadar uzanan sistematik bir yetiştirme ve ticaret tarihinden esinlenen müzenin yer aldığı kompleks, Kampos bölgesindeki narenciye üretiminin dünü, bugünü ve geleceğini dinamik bir şekilde örnek bir kulübe endüstrisi ile birleştirmeyi amaçlamıştır.

2010 yılında ziyarete açılan Narenciye Müzesi, Sakız adası sakinlerinden Stamos Fafalios tarafından 2008 yılında hazırlanan bir projede tasarlanmıştır. Citrus olarak da bilinen bu müze “Narenciye Anıları” adı ile anılan ve 1742’de özel olarak tasarlanan benzersiz bir aile malikanesine içerisine kurulmuştur. Müzenin projesi büyük bir başarı kazanmış ve Sakız Adası’nın bu bölümünü en ziyaret edilebilir turistik bölgeler arasına sokmuştur. 

Narenciye Müzesi, içerisinde yer aldığı ev kompleksi ve arazisi ile Chios’un ve Kampos bölgesinin narenciye tarihinin belgeleri ile göstermesinin yanı sıra iyi korunmuş meyve bahçelerinde, güzel binalarda kaybolmayı sağlayan büyüleyici bir atmosfere de sahiptir. Müze kompleksi toplam 40 dönümden fazla alana sahiptir ve ağırlıklı olarak organik ürünler üreten ve geleneksel tekniklerle yetiştirilen iki araziyi kullanmaktadır. Üretilen ürünler, narenciye ve diğer taze meyvelerin yanı sıra taze lokumlar ve bademli kurabiyeler ile hamur işleri, reçeller müzenin mağazasında ziyaretçilere sunulmaktadır.

Narenciye Müzesi’ni gezmek isteyenler için girişler tamamen ücretsizdir. Bunun yanı sıra müze içerisindeki mağaza ve işletmelerin sunduğu hizmetlerden yararlanmak isteyenlerden ücret talep edilmektedir. Ziyaretçiler müzeyi her gün 10:00 ile 21:00 saatleri arasında gezebilmektedir. Müzeyi gezmek ise ziyaretçilerin yaklaşık 1 saatini almaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.