Dünyanın En Büyük Resim Koleksiyonu Müzesi: Ermitaj Müzesi

Önceki
Ermitaj Müzesi

Ermitaj Müzesi

Sonraki
68 dk'lık okuma
843 kişi okudu

Ermitaj Müzesi, Rusya’nın Sankt-Petersburg şehrinde bulunmaktadır. Ana bina, Rus Çarı I. Petro’nun kızı Yelizaveta Petrovna tarafından kışlık saray olarak düşünülmüştür. Bu amaçla müzenin yapımına 1754 yılında başlanmış, II. Katarina’nın tahta çıktığı dönemde, yani 1764 yılında yapımı tamamlanmıştır. Müze, dünyadaki en büyük resim koleksiyonuna sahiptir. Ayrıca içerisindeki sanat ve arkeolojik eser koleksiyonuyla, dünyanın en büyük üçüncü müzesidir. Bu müze koleksiyonunun temellerinin atıldığı süreç, II. Katarina dönemidir. Bunun ilk örnekleri arasında, II. Katarina’ya, Berlin’deki ressamlar tarafından gönderilen tablolar vardır. Aynı zamanda iki yüzden fazla tablo o dönemlerde, sadece Hollandalı ressamların eserlerinden oluşmaktadır. Müze, en çok tablo koleksiyonunu içermesinden dolayı Guinness Rekorlar Kitabında yerini almış, sanat eserleri koleksiyonlarını yakından görmek isteyen milyonlarca turistin uğradığı alanlardan biri haline gelerek, keşfedilmeye değer mekân olarak görülmüştür.

Ermitaj Müzesi Tarihçesi ve Gelişimi

Ermitaj Müzesi, Rusya’nın Sankt-Petersburg şehrinde bulunmaktadır. Müzenin yapımı, 1754-1764 yılları arasında tamamlanmıştır. İnsanların hizmetine açıldığı ilk dönem, 1852 yılıdır. Müzenin içerisinde birçok eser vardır. Bu eserler, özellikle de 255 parçalık resim koleksiyonunun II. Katarina tarafından getirilmesiyle önem kazanmıştır. Sonradan devam eden sanat eserleri eklentisiyle birlikte, yaklaşık 3 milyon sanat eseri, müze içerisinde mevcuttur.

17. yüzyılda, Batı’nın sanat galerisinde popülerlik kazanması, diğer ülkelerde de bu amaçla çalışmaların yapılmasını artırmıştır. Rusya, 18. yüzyılda, bu amaçla sanat eserlerini korumak için Ermitaj Müzesi’ni kurmuştur.

Ermitaj Müzesi, Rusya için 18. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, İmparatorluk sarayını temsil eden mekân kimliğini kazanmıştır. Saray tarafından satın alınan eserler de müzeye getirilerek sanat eserleri için müze bünyesi genişletilmiştir. Bu şekilde müzede, birçok farklı özel koleksiyon vardır. Çünkü müze, sarayı temsil etmektedir.

Sanat Yönüyle Ermitaj Müzesi ve Arkeolojik Buluntuların Önemi

Ermitaj Müzesi’nde sanat eserlerinin korunması amacıyla ek binalar yapılmıştır. Saray için özel olarak inşa edilen ve yan tarafta bulunan ‘Hermitage’ adlı ek bina, ‘tenha yer’ anlamına gelmektedir. ‘Ermitaj’ kelimesi de buradan gelmektedir. Diğer farklı binaların da aynı şekilde yapılması hedeflenmiştir. Özellikle I. Nikolay döneminde inşa edilen Yeni Ermitaj Binası, sonradan yapılan binalar arasında en büyüğü olupyapımı 1852 yılında tamamlanmıştır.

1852 tarihinde ilk kez, sanat eseri koleksiyonu halka sergilenmiştir. Böylece müze alanı, altı ayrı tarihi yapıdan ve bir kışlık saraydan oluşan ana müze kompleksini içermektedir. Bu tarihi yapılar ise: Batı Sanatı Bölümü, Antik Sanat Bölümü, Tarihöncesi Çağlar Bölümü, Doğu Kültürü Bölümü, Rus Kültürü Bölümü ve Nümismatik Bölümü şeklinde gruplandırılmıştır.

Özellikle Batı Sanatı Bölümü, Van Gogh eserlerinden, Leonardo da Vinci gibi sanatçıların eserlerinden birtakım örnekler içerdiği için gezmek için çok fazla tercih edilmektedir. Ayrıca Picasso gibi ressamlar için de ayrılan alanlar vardır. Dolayısıyla müzenin sanat yönünün gelişimi ve önemli eserleri barındırması, insanların yapıya olan hayranlığını artırmıştır.

Müzenin diğer önemli yanı, Ermitaj Müzesi’nin arkeolojik eser özelliğinde olmasıdır. Çünkü Ermitaj Müzesi, içerisindeki arkeolojik eser koleksiyonlarının yaygınlığından dolayı dünyadaki üçüncü büyük müzedir. Arkeolojik buluntu miktarı 700 binin üzerindedir. Bu buluntuların temeli, Rusya’nın ilk müzesi olmaya dayanmaktadır. Halen kazı çalışmalarında tespit edilen arkeolojik buluntular, bu müze içerisinde sergilenmeye devam edilmektedir. Böylece Ermitaj Müzesi, Doğu ve Batı kültürlerinden oluşan arkeolojik buluntuları görmek isteyen kişiler için muhakkak ziyaret edilmesi gereken bir mekândır.

Ermitaj Müzesi’ne Giriş Ücretleri ve Gezme Fırsatı

Ermitaj Müzesi’nde bireysel zaman geçirilebileceği gibi aile ya da arkadaşlarla birlikte grup halinde eğlenceli zaman geçirmek de mümkündür. Biletler sadece ana kompleksi için alınabilmektedir. Ayrıca bireysel binalar için farklı ücret ödenerek de ana komplekse girilebilmektedir. Bilet fiyatları 300 ruble ile 800 ruble arasında değişmekle birlikte farklı fiyat uygulamaları vardır:

  • Rus halkı, ana komplekse giriş için 400 Ruble (5.2 dolar); yabancılar ise 800 Ruble (yaklaşık 10.5 dolar) ücret ödemelidir.
  • Binalardan herhangi birine giriş için 300 Ruble (yaklaşık 4 dolar) ödenmelidir.
  • Modern Ermitaj-Staraya Derevnya Restorasyon ve Konservasyon Merkezi’ne giriş için 550 Ruble (yaklaşık 7.2 dolar) ödeme yapılmalıdır.

Ermitaj Müzesi’ne giriş biletleri, internetteki resmi web sitesinden de alınabilmektedir. Bu amaçla bir ya da iki günlük bilet ödemeleri yapılmaktadır. Ücrete dâhil edilen gezi alanları da kapsamlıdır. Bu ücretler ise şöyledir:

  • 1 günlük bilet fiyatı, yaklaşık 18 dolardır. Bu fiyat ödenerek ana kompleks binaya ve Genelkurmay Binası’na girilebilmektedir.
  • 2 günlük bilet fiyatı, yaklaşık 24 dolardır. Ödenen ücret ile ana kompleks binası, Genelkurmay Binası, Büyük Peter Kış Sarayı ve İmparatorluk Porselen Fabrikası Müzesi, iki gün boyunca gezilebilmektedir.

Ermitaj Müzesi’nde uygulanan ücretler kadar önemli bir diğer konu, ücretsiz ziyaret etme olanağının tanınmasıdır. Burada iki ayrı imkân vardır. Bu kategori imkânları ise şunlardır:

  • Her ayın üçüncü Perşembe gününde, 18 Mayıs ve 7 Aralık tarihlerinde, ücretsiz giriş imkânı elde edilebilmektedir.
  • Rus vatandaşlardan emekli olanlar ücretsiz girebilmektedir. Ayrıca yabancılar dâhil edilerek tüm sene boyunca ücretsiz giriş hakkı çocuklara, öğrencilere ve özel gereksinimli bireylere tanınmıştır.

Ermitaj Müzesi Ziyaret Saatleri ve Tavsiyeler

Ermitaj Müzesi biletlerini -özellikle de yaz ayları için- internet üzerinden almak, bu dönemlerde gişe sırası çok uzun olduğundan bireye avantaj sağlamaktadır. Ücretsiz girme hakkı elde edemeyen bireylerin müze ziyaretlerini, her ayın üçüncü Perşembe günü, 18 Mayıs ya da 7 Aralık tarihleri dışında yapmaları tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde Ermitaj Müzesi çalışma saatleri şöyledir:

  • Müze gişeleri, kapanma saatinden bir saat önce kapanmaktadır.
  • Müze, Pazartesi günleri, 1 Ocak ve 9 Mayıs tarihlerinde kapalıdır.
  • Müze, Salı, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri 10.30-18.00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir.
  • Müzenin Çarşamba ve Cuma günleri ziyaret saatleri ise 10.30-21.00 arasıdır.

Ermitaj Müzesi, Rusya’da okul tatillerinde ve hafta sonlarında çok sık bir şekilde ziyaret edilmektedir. Dolayısıyla Ocak başında, Mart sonunda, yaz aylarında ve Kasım ayının başlarında ziyaretler yoğundur. Müzede kalabalık olan salonlar ise genelde Rembrandt ve Leonardo’nun salonlarıdır.

Müzenin her tarafını, genel bir bakış ile gezmek için yeterli süre iki saattir. Ancak beş saate kadar gezi süresi de ayarlanabilmektedir.

Ziyaretçi akışlarında özellikle de iki saat öncesinde ya da Çarşamba ve Cuma günleri beş saat öncesinde kalabalık azalmaktadır. Bu saatlere göre ziyaret ayarlamak daha verimli zaman geçirmenize yardımcı olacaktır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Rusya Vizesi

Rusya’ya vize başvurusu yapmak isteyen turistlerin, konsolosluk tarafından talep edilen evrakları eksiksiz hazırlamaları gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ülkeye girişlerde vizeden muaftır. Türk vatandaşlarının Rusya’dan turist vizesi almak için müracaat edilebilecekleri toplam 5 konsolosluk bulunmaktadır.