Denisovalılar Hakkında Her Şey: Denisova Mağarası

Önceki
Denisova Mağarası

Denisova Mağarası

Sonraki
9 dk'lık okuma
159 kişi okudu

Rusya’da bir bölge olan Sibirya, Denisova Mağarası ile tanınmaktadır. Aju Tasch olarak da bilinen mağara, kaya sığınağı özelliği taşımaktadır. Denisova Mağarası, Orta ve Üst Paleolitik dönemlerde işgal edilmiştir. Mağara, Altay Dağları’nda bulunan Chernyi Anui köyüne yaklaşık olarak 6 kilometre uzaklıktadır.

Denisova Mağarası’na Tarihsel Bakış

Denisova Mağarası, farklı yerlerde üç farklı homini türünü barındıran bir mağaradır. Elde edilen fosiller sonucu sadece dördü Denisovalı, üçü Neandertallı, biri de Neandertal/Denisovan çiftinden oluşan sekiz kişinin bilgilerine ulaşılmış fakat bu kişiler hakkında mağarada yeteri kadar bilgi bulunamamıştır. Yakın zamanlarda genetik açıdan yapılan bir araştırmaya göre Denisovalıların 250.000 yıl öncesine kadar var olan kişiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca insan türünün ilk üyelerinin hala Denisova Mağarası’nda olabileceği düşünülmektedir.

Bu durum mağarada Orta Paleolitik Dönem’den Geç Paleolitik Dönem’e kadar yaklaşık 200.000 yıl önceden başlayan insan yerleşiminin olduğunu gösterir. Bunun yanında mağara insan türü olarak bilinen Denisovalıların ilk kanıtına sahip olma özelliğini taşır.

Denisovalılar hakkında elde edilen bilgiler, mağara tabanında bulunan tortulara karışan mitokondriyal DNA’nın çalışmaya konu olmasından ortaya çıkmıştır. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde Elena Zavala adlı bir arkeolog tarafından yapılan çalışmaya göre, antik şekilde bulunan DNA parçaları görkemli bir dışkı, çürümüş kalıntılar, dökülen deri ve saç karışımından gelmiştir. Bunun sonucunda da bu parçalar mağara tabanında bulunan kir ile karışmıştır.

Denisovalıların Gizemli Tarihi

Denisova Mağarası’nda yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bulgulara göre bir kızın serçe parmağından DNA örneği alınmıştır. Alınan DNA örneği, kızın daha önce bilinmeyen bir insana ait olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Araştırmacılar, bu bilgi doğrultusunda Denisovalıların ne zaman yaşadıkları hakkında bilgi edinmeye çalışmışlardır. Araştırmalara göre, genç bir kadına ait olan kemik parçaları, DNA ve dişler mağaranın eski katmalarında bulunmuştur. Buna göre bulunan dişin 170.000 yıl öncesine ait olduğu söylenebilir.

Denisova Mağarası’nda bulunan en eski taş aletlerin en az 287.000 yıl öncesine dayandığı belirtilmiştir. Ayrıca araştırmacı Jacobs, Denisovalılar hakkında “cesur bir grup” olduklarını söylemiştir.

Son on yıl içerisinde yapılan araştırmalara göre de Denisova Mağarası’nda bugüne kadar en büyüleyici fosiller ortaya çıkarılmıştır. Her ne kadar çıplak gözle bakıldığında birkaç diş ve kemik parçasından başka bir şey olması söylense de fosillerin on binlerce yıl öncesine ait DNA içerdiği belirtilmiştir. Bu durum, Denisovalıların insan evriminin ayrı bir parçası ve kayıp bir soy olduğunu gösterir.

Denisova Mağarası’nın Hikayesi

Altay bölgesinde bulunan Denisova Mağarası, dünyanın en önemli buluntu yeridir. Mağarada 50.000 yıl öncesine ait ve mamut dişlerinden yapılan bir taç bulunmuştur. Mağarada bulunan tacın fildişinden zarif iğnelerle ve bilezik yapmak amacıyla daha iyi teknolojiye sahip olan Denisovalılar tarafından yapılmış olabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca bulunan tacın, dünyanın benzeri taçlara göre en eski örneği olabileceği de belirtilmiştir.

Denisova Mağarası’nda bulunan tacın, saçları gözden uzak tutmak amacının olduğu bilinse de bu tacın boyutları, bir erkeğin kullandığına işaret etmektedir. Ortaya atılan farklı bir teoriye göre de bulunan tacın, pasaport veya kimlik insanların ailelerini belirtmesi amacıyla kullandığı söylenmiştir. Tacın üzerinde bulunan izlerden hareket eden arkeologlara göre taç, kırık şekilde mağaraya atılmadan evvel oldukça yıpranmış bir yapıya sahiptir. Ayrıca mamut dişinden yapılan tacın üzerinden herhangi bir dini sembol ve süs bulunmamaktadır.

Denisova Mağarası Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan ve en eski kalıntıların bulunduğu Denisova Mağarası, Sibirya’da ziyaretçilerini beklemektedir. Mağarada arkeologlar tarafından kazı yapılarak DNA sonucu orada yaşayanlar hakkında bilgi elde edilmeye çalışılmıştır. Mağara ziyaret saatleri hakkında da yeteri kadar bilgi bulunmasa da Denisova Mağarası’na yapılan ziyaret saatlerinin hafta içi ve hafta sonu belirli saatler aralığında olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca mağaraya giriş ise ücretsizdir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Rusya Vizesi

Rusya’ya vize başvurusu yapmak isteyen turistlerin, konsolosluk tarafından talep edilen evrakları eksiksiz hazırlamaları gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ülkeye girişlerde vizeden muaftır. Türk vatandaşlarının Rusya’dan turist vizesi almak için müracaat edilebilecekleri toplam 5 konsolosluk bulunmaktadır.