Dünyanın En Uzun Demiryollarına Sahip Sibirya Hakkında Bilgiler

Sibirya Hakkında

Sibirya Hakkında

22 dk'lık okuma
224 kişi okudu

Sibirya, Ural Dağları’ndan Büyük Okyanus’a kadar uzanan Rus topraklarına verilen bölgenin adıdır. Batı Sibirya, Doğu Sibirya ve Rusya'nın Uzak Doğusu olmak üzere 3 bölüme ayrılmaktadır. 13.488.500 km² gibi devasa bir alana yayılan Sibirya; ayrıca Yakutya, Buryat, Altay, Khakasiya ve Tuva cumhuriyetlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Bölge mimari olarak pek fazla gelişmemiş olsa da yer altı kaynakları oldukça zengindir. Bu da ekonominin endüstriye dayalı gelişmesine neden olmaktadır.

Sibirya’da mutlaka görülmesi gereken güzelliklerden ilki UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen Baykal Gölü’dür. Baykal Gölü dünyanın en derin gölü olmasıyla bilinmektedir. 1642 metre derinliğe sahip bu göl, kışın tamamen donmaktadır. Bölgede 4506 metre yüksekliğe sahip Beluça Dağı da görülmesi gereken diğer güzelliklerden biridir. Beluça, 1998 yılında UNESCO tarafından Altay Altın Dağları ismiyle Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Sibirya ile ilgili bilgiler dikkate alındığında bölgede birden fazla alanın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığı görülmektedir.

Turistler Sibirya ziyareti sırasında Irkutsk'ta oldukça güzel ahşap ve taş binalar görebilmektedirler. Ayrıca etrafta bulunan yerel pazarlar ve içerisinde satılanlar turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Bunun yanında Budist Buryat Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ulan Ude görülmesi gereken yerlerdendir. Soğuk bir iklime sahip olan Sibirya hakkında her şey turistler tarafından oldukça merak edilmektedir.

Sibirya'nın Tarihi

Sibirya'da 16. yüzyılın sonlarına kadar avcı-toplayıcılar ve göçebe topluluklar olarak adlandırılan çok sayıda küçük etnik grup yaşamıştır. 17. yüzyılın sonlarında Rus avcılar, kürk tüccarlar ve Kazak kâşifler Sibirya'nın neredeyse her yerine hâkim olmuştur. Böylece Sibirya'nın çoğu, 17. yüzyılın başları ile 18. yüzyılın ortaları arasında yavaş yavaş Rusya'nın egemenliğine girmeye başlamıştır. Ancak Çin ile 1689 yılında yapılan Nerchinsk Antlaşması, Rusların Amur Nehri havzasına ilerlemesini 1860'lara kadar durdurmuştur.

Başlangıçta Rus hükümdarlar, yerli halktan alacakları vergiyi tıpkı Moğollar gibi kürk olarak toplamıştır. 18. yüzyılda kürk ticaretinin azalmasıyla, gümüş ve diğer metallerin madenciliği Sibirya'daki ana ekonomik faaliyet haline gelmiştir.

1928-1932 arasında uygulanan İlk Sovyet Beş Yıllık Kalkınma Planı ile Kuznetsk Kömür Havzası'ndan çıkarılan kömürün Trans-Sibirya Demiryolu hattı ile taşınması bölgenin endüstriyel olarak da büyümesini sağlamıştır. Sonrasında II. Dünya Savaşı sırasında, Sovyetler Birliği'nin batı kesimlerindeki birçok fabrikanın tahliyesi nedeniyle, Sibirya ülkenin sanayi omurgası haline gelmiştir.

Bölgenin endüstri alanında gelişmesi sanat tarihi açısından biraz daha geri planda kalmasına neden olmuştur. 1960'lı yılların başında özellikle batı Sibirya'da büyük petrol ve doğal gaz sahalarının açılması ve bölgede dev hidroelektrik santrallerin kuruluşu endüstriyel gelişmeyi daha da hızlandırmıştır.

Sibirya Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Sibirya’nın en belirgin özellikleri arasında kuşkusuz dünyanın en uzun demiryollarına sahip olması yer almaktadır. Büyük Sibirya Rotası’nda yapılan tren yolculukları bölgede oldukça popüler olan aktivitelerden biridir. Ayrıca Sibirya yemek kültürü açısından çok çeşitli lezzetlere sahip olmasa da Rus mutfağına ait her yemeği burada deneyebilmek mümkündür. Öncelikle bölgenin meşhur çorbaları birçok turist tarafından beğenilmektedir.

Farklı etnik kökenlere sahip birçok cumhuriyeti bünyesinde barındıran bölgeyi öne çıkaran bir diğer özellikte dünyanın en derin gölü olmasıyla bilinen Baykal’a sahip olmasıdır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan Baykal Gölü Sibirya dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir. Bunun yanında Türklerin Ergenekon’la ilişkilendirdiği meşhur Altay Dağı da Sibirya’da bulunmaktadır.

Sibirya, Rus kültürünü yaşatmayı başarabilen bölgelerden bir tanesidir. Hem yemekleri hem de hediyelikleri bakımından Sibirya’da Rusya’ya özgü seçenekler bulabilmek mümkündür. Soğuk bir iklime sahip olan Sibirya’da en çok tercih edilen hediyeliklerin başında ise votka ve likör gelmektedir. Bu iki alkollü içkinin yanında soğuk havalarda sıklıkla tüketilen konyakların cep boyları da Sibirya’da hediyelik olarak satılmaktadır.

Sibirya'ya Gideceklere Tavsiyeler

En yüksek noktası 4500 metre olan ve 2000 km boyunca uzanan Altay Dağları her zaman Sibirya turizminin ilgi odağı olmuştur. Bölgede dağ yürüyüşlerinin yanında tırmanış da yapılabilecek birçok rota oluşturulmuştur. Dileyen turistler temiz dağ havası almak için ormanda vakit geçirebilmektedir. Bunun yanında Altay Cumhuriyeti kesinlikle görülmeye değer iki müzeye sahiptir. Bunlardan ilki Altay Bölgesel Araştırmalar ve Tarih Müzesi’dir. Görülmeye değer ikinci yer ise Altay Devlet Sanat Müzesi’dir.

Sibirya’yı tercih eden turistlerin denemeden dönmemesi gereken birçok lezzet bulunmaktadır. Rusların meşhur çorbalarının yanında koryushka denen kızarmış balık, zharkoe ismindeki et yahnisi ve Golubtsy adındaki lahana sarmaları mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Ayrıca yemek sonrası bölgenin meşhur dondurması olan morozhenoe tadına bakılması gereken lezzetlerden bir diğeridir.

Sibirya'ya Giderken Alınması Gerekenler

  • Sibirya iklim olarak oldukça soğuk bölgelerden bir tanesidir. Bu yüzden turistlerin bölgeye giderken yanlarında kış şartlarına uygun kıyafetler seçmeleri oldukça önemlidir.
  • Bunun yanında eldiven unutulmaması gerekenler arasındadır. Bölgede çıplak elle gezmek oldukça zor olabilmektedir.
  • Aynı zamanda el ve yüz çatlakları için krem de unutulmaması gerekenler arasındadır.
  • Bölgede genel olarak soğuk bir hava hâkim olduğundan su içine atılıp eritilen soğuk algınlığı önleyici tabletler de oldukça faydalı olabilmektedir.
  • Bölgeyi ziyaret eden turistlerin yanlarında soğuğa ve suya dayanıklı ayakkabı bulundurmaları da önemlidir. Uzun süre Sibirya’da yüründüğünde soğuk hava oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Bu yüzden bölge ziyaretinde kullanılacak ayakkabının soğuğu ve suyu geçirmemesi oldukça önem arz etmektedir.

Sibirya Hakkında İlginç Bilgiler

Sibirya 13.488.500 km² ile oldukça büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Hakkında bilinmeyenlerden biri Sibirya’nın bir ülke değil yönetim olarak Rusya’ya bağlı bir bölge olduğudur. Bu bölge öylesine büyüktür ki Rusya’nın %77’si Sibirya’dan oluşmaktadır.

Ayrıca Sibirya, dünyanın en derin gölüne ve en uzun demiryoluna sahip olmasıyla da bilinmektedir. Efsanevi Trans-Sibirya Demiryolu, 9.289 kilometrelik rayıyla dünyanın en uzun demiryoludur. Aynı şekilde Baykal Gölü de 1642 metre derinliğe sahip olup “ Rusya’nın Mavi Gözü” ismiyle anılmaktadır.

Sibirya'nın ilginç bir diğer özelliği ise bölgenin Sovyet Rusya döneminde uzun süre suçlular ve siyasi mahkûmlar için bir sürgün yeri olarak kullanılmasıdır. Sonrasında bu kurallar yavaş yavaş esnetilmiş ve Sibirya’nın akıllara bu şekilde gelmesinin önüne geçilmiştir. Bu da Sibirya’nın turistler tarafından da ziyaret edilmeye başlamasını sağlamıştır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Rusya Vizesi

Rusya’ya vize başvurusu yapmak isteyen turistlerin, konsolosluk tarafından talep edilen evrakları eksiksiz hazırlamaları gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ülkeye girişlerde vizeden muaftır. Türk vatandaşlarının Rusya’dan turist vizesi almak için müracaat edilebilecekleri toplam 5 konsolosluk bulunmaktadır.