Mısır’ın Gözdesi Kahire Hakkında Bilgiler

Kahire Hakkında

Kahire Hakkında

92 dk'lık okuma
1094 kişi okudu

Mısır’ın başkenti olan Kahire, dünyanın en kalabalık 6.şehridir. Nil Nehri’nin yakınında bulunan Kahire, uzun bir süre boyunca konumlandığı bölgenin siyasi ve kültürel yaşamının merkezi olmuştur. Bunun yanında İslam kültürünün etkisi altına girmesi ve mimarisinden etkilenmesi ile Kahire’ye “bin minareli şehir” denilmektedir. Kahire’nin eski yerleşim bölgesi olan yeri, 1979 yılında Unesco tarafından Dünya Miras Alanı statüsüne layık görülmüştür. Bu bölgenin dünya mirası olarak sayılmasının nedenleri; eski şehir merkezinde bulunan piramitler, eski saraylar ve antik yerleşkelerdir.

Dünya’nın en eski medeniyetlerinden olan Mısır İmparatorluğu’nun uzun yıllar boyunca hüküm sürdüğü Kahire toprakları, sanat tarihinde de çok önemli bir yere sahiptir. Anıtlar, heykeller, işlemeli resimler ve en önemlisi piramit gibi görkemli yapılar Kahire’yi ziyaret eden binlerce turisti kendine hayran bırakan eşsiz sanat eserleridir. Bunun yanında Orta Doğu’nun ve Afrika’nın en büyük tarih müzesi olan Mısır Müzesi, Antik Mısır’dan kalan eşsiz eserleri envanterinde özenle saklayarak, ziyaretçilerini geçmiş zamanlarda bir geziye çıkarmaktadır.

Kahire’de piramitleriyle ilgili bilgiler çokça konuşulmaktadır. Fakat Kahire hakkında her şey bundan ibaret değildir. Binlerce yıldır kültür ve siyasi bir merkez olan Kahire, bunun yanında çok özel bir mutfağa da sahiptir. Antik Mısır’dan kalma lezzetler olan Mulukhiyah ve Feteer Meshaltet gibi yöresel yemekleri, Kahire’ye giden ziyaretçilere ziyafet şöleni sunmaktadır. Kahire binlerce yıllık tarihinin yanında dünyaya nam salmış mimarisi, kültürü ve yemekleriyle mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir.

Kahire'nin Tarihi

Kahire, Antik Mısır İmparatorluğu’nun uzun yıllar boyunca bir parçası olmuştur. Şehrin kuruluş tarihinin milattan önceki yıllarda olduğu tahmin edilmektedir. Fakat Kahire’nin bilinen kuruluş tarihi MS 969’da Fatımi Hanedanlığı dönemine dayanmaktadır. Ancak günümüzde Kahire’nin bulunduğu konum ile ilk kurulduğu yer olan eski şehir merkezi, ayrı yerlerdir. Eski Mısır İmparatorluğu’nun Romalılara karşı yavaş yavaş hakimiyeti kaybetmesiyle şehir el değiştirmeye başlamıştır. Buraya gelen Romalı tüccarlar, din adamları ve askerler şehrin üzerindeki etkilerini yavaş yavaş göstermeye başlamıştır. Bu dönemden önce Mısır medeniyetinden kalma yapılar, yerini Roma mimarisine özgü kiliselere ve evlere bırakmıştır. Bu kiliselerin arasında tarihin en önemli yapılardan olan Asma Kilisesi de yer almaktadır.

Romalıların uzun yıllar boyunca süren hakimiyetinden sonra, MS 640 yılında Müslümanlar Fatih Amr İbs As komutasında Kahire’yi fethetmişlerdir. Başlangıçta Müslümanlar tarafından Fustat (Çadırlar Şehri) olarak adlandırılan Kahire, kalıcı bir yerleşim yeri ve İslami Mısır’ın ilk başkenti olarak belirlenmiştir. Bu zamandan sonra günümüze kadar Emevi, Memluk ve Osmanlı gibi büyük devletlerin kontrolüne de giren Kahire, geçmişte olduğu gibi günümüzde de Mısır Devleti’nin başkentidir.

Kahire’nin tarihinde fetihler ve yönetimlerin dışında, şehre özgü bir kültürün de geçmişi bulunmaktadır.

Kahire özellikle sanat tarihi açısından çok önemli bir konumdadır.

Mısır İmparatorluğu zamanından kalma mimari yapıları ve el işi sanat eserleri, bu durumun en önemli örnekleridir. Ayrıca Roma İmparatorluğu döneminde oluşturulan yapılardan İslam kültürüne özgü eserlere kadar birçok sanatsal değeri bünyesinde barındırmaktadır. Hiç şüphesiz Kahire’nin en görkemli yapıları olan Gize Piramitleri, görenleri kendine hayran bırakan bir sanata sahiptir.

Dünya üzerinde en görkemli yapılardan olan bu piramitleri görmek için Kahire’ye her yıl milyonlarca turist akın etmektedir.

Kahire Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Bin Minareler Şehri olarak da bilinen Kahire, birçok özelliğiyle dikkat çekmektedir.

Fakat Kahire denildiğinde akla gelen ilk şey ve şehrin en belirgin özelliği hiç şüphesiz Gize Piramitleridir. Bu piramitler; Keops, Keften ve Mikerinos’dur. Bu üç piramit arasında Keops, Dünyanın Yedi Harikası Listesi’nde onur üyesidir.

Antik Mısır İmparatorluğu Firavunu Khufu’nun MÖ 2560 yılında yaptırdığı saptanılan bu üç piramit, görkemiyle dünya üzerindeki en güzel yapılardır. Her yıl milyonlarca turist bu görkemli anıt mezarları görmek adına Kahire’ye akın etmektedirler.

Kahire denildiğinde akla gelen bir diğer şey de Asma Kilise’dir. Mısır’da bulunan en eski yapılardan biri olan Asma Kilise’nin yapılış tarihi 3. yüzyıla dayanmaktadır. Tarihi kaynaklara göre İshak Patrikhanesi döneminde inşa edilen Asma Kilise, bu dönemden sonra Papa Abraham zamanında restorasyona girmiştir. Bu restorasyon çalışması ancak 2011 yılında tamamlanabilmiştir. Kilisenin bu kadar önemli olmasının sebebi bazilikan tarzında inşa edilmesi ve Papa Abraham’ın kiliseyi rüyasında gördüğünü açıklamasıdır. 

Milat öncesine dayanan tarihi ve kültürüyle keşfedilmeye değer birçok şeyi içerisinde barındıran Kahire’nin en meşhur yerlerinden birisi de Mısır Müzesi’dir. Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük müzesi olmasının yanında, içerisinde bulunan eserlerle de dünyada en büyük envantere sahip mekanlarından biridir. 1857 yılında kurulan müzedeki eserler öylesine fazladır ki envanterdekilerin sadece yarısı sergilenmektedir. Amenophis IV’in mezarından Tutankhamun’un ölüm maskesine, firavunların oturduğu aslan tahtından eşlerinin kullandığı mücevherlere kadar birçok tarihi eser burada ziyaretçilerini beklemektedir.

Kahire'ye Gideceklere Tavsiyeler

Özellikle tarihi ve mimarisiyle büyüleyici bir şehir olan Kahire’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Gize Piramitleri gelmektedir. Bu piramitler arasında Dünyanın Yedi Harikasının onur üyesi olan Keops, büyüklüğüyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Bu görkemli yapıları gördükten sonra Mısır İmparatorluğu tarihine merak duymamak elde değildir. Bu sebeple Kahire’yi ziyaret edenlere mutlaka Mısır Müzesi’ne gitmeleri de önerilmektedir. Burada yer alan tarihi eserler, turistler tarafından büyük bir ilgi görmektedir. Kahire sayısız görülmesi gereken yerlere sahiptir. Başlıca gidilmesi önerilen yerler; Sultan Hasan Camii, Asma Kilise, Bab Zuweila’nın Çatısı, Ibn Tulun Camii ve Manyal Sarayı’dır. 

Şehri ziyaret eden turistler için deneyimlenmesi gereken yöresel lezzetler de bulunmaktadır. Bu lezzetler arasında Mulukhiyah, Feteer Meshaltet, Basbousa ve Tamiya gibi yemekler en popüler olanlardır. Kahire geleneksel yemekleri ile ziyaretçilerine ziyafet şöleni yaşatmaktadır.

Kahire'ye Giderken Alınması Gerekenler

Kahire tatiline çıkacak turistlerin gitmeden önce yanlarına almaları gereken bazı eşyalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yanlarına almamaları gereken şeyler de bulunmaktadır.

  • Özellikle Kahire’nin yaz aylarında sıcaklıklar 40°C ve üstüne çıkmaktadır. Bu sebeple ziyaretçilerin kalın ve güneşi çeken koyu renk kıyafetleri valize koymaktan kaçınmaları gerekmektedir. Ayrıca askılı tişört ve elbiseyle birlikte diz üstünden daha kısa kıyafetler de Kahire’ye getirilmemesi gereken eşyalardır. Bu durum kadınlar ve erkekler için de aynıdır.
  • Kıyafetler için bir diğer ipucu ise beyaz tonları seçmekten kaçınılması gerektiğidir. Beyaz renkli kıyafetler her ne kadar sıcak Kahire günlerinde iyi bir alternatif olsa da çöl kumu açık renkli giysileri çok çabuk kirletmektedir. 
  • Bir diğer önemli nokta ise yürüyüş için üretilmiş, rahat olacağına emin olunan ve hava alan spor ayakkabılardır. Rahat ve terletmeyen ayakkabılar, Kahire’nin tarihi alanlarındaki yolların kayalık ve engebeli olmasından dolayı ayak ağrısı çekmemek için alınması gereken en önemli eşyalardandır.
  • Kış mevsiminde Kahire’de bulunmayı tercih edenlerin bilmesi gereken ilk şey, Kahire’nin akşam soğuklarının oldukça keskin olduğudur. Her ne kadar çöl bölgesi olsa da kış aylarında geceler soğuk geçmektedir. Bu sebeple hafif bir polar veya ceket, ziyaretçileri bu soğuktan korumak için yeterli olacaktır.

Kahire Hakkında İlginç Bilgiler

Kahire, hakkında bilinmeyenler ile dikkat çeken bir şehirdir. İlk olarak ne zaman kurulduğu bile kesin olarak saptanamamıştır. Fakat resmi kaynakların doğruladığı MS 969, Kahire’nin kuruluş yılı olarak kabul edilmektedir.

Çok uzun zamanlar Mısır İmparatorluğu’nun önemli şehirlerinden olan Kahire, hala dünyanın antik bir harikasına sahip olan tek şehirdir. Dünyanın Yedi Harikası arasında olan Keops Piramidi, aynı zamanda insan eliyle yapılmış en büyük yapılardandır. Üç Gize Piramidinden biri olan Keops, 146,7 metre yüksekliğiyle Eiffel Kulesi yapılana kadar dünyanın en yüksek yapısı unvanını tam 3.000 yıl boyunca korumuştur.

Kahire’nin hakkında bilinmeyen bir diğer ilginç bilgi de dünyanın en eski üniversitelerinden birine sahip olmasıdır. MS 975 yılında İslami hukukunu ve edebiyatını öğretmek ve geliştirmek adına kurulan Al-Azhar Üniversitesi, günümüzde dünya standartlarında eğitim veren tek Mısır üniversitesidir. Ayrıca Kahire’de Orta Doğu’nun ve Afrika’nın en büyük müzesi bulunmaktadır. Mısır Müzesi içerisinde 120.000’den fazla eser bulundurmaktadır. Bunca eseri sergileyecek yeri olmayan müze, sadece yarısını ziyaretçilerine sunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Mısır Vizesi

Mısır’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlar, ilgili konsolosluklara başvurarak vize sahibi olabilmektedir. Mısır vizesinin çıkma süresi ortalama 30 ile 45 gün arası olduğundan, turistlerin randevularını seyahat edecekleri tarihten 2 ay önce almaları tavsiye edilmektedir.