Jaipur’un Meşhur Sarayı: Hawa Mahal

Önceki
Hawa Mahal

Hawa Mahal

Sonraki
40 dk'lık okuma
500 kişi okudu

Hindistan Jaipur’da bulunan Hawa Mahal ya da bilinen ismi ile Rüzgar Sarayı, görkemi ve büyüleyici görünüşü ile ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır.

Ünlü Rajput mimarisinin önemli bir temsilcisi olan ve 1799 yılında inşa edilen Hawa Mahal, şehrin en popüler turistik yerlerinden biri kabul edilmektedir. 5 katlı yapısı ve küçük boyutlarda tasarlanmış 953 penceresi ile eşsiz örnek sergileyen Rüzgar Sarayı, her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır.

200 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Hawa Mahal, şehrin en ikonik simgelerinden biridir. Bu sarayı gezginler için cazibe merkezlerinden biri yapan özelliklerin başında, 953 pencereden oluşan eşsiz mimarisi gelmektedir. Bu sebeple de Hawa Mahal, Hindistan Jaipur’a gelen ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

953 Pencereli Saray: Hawa Mahal

1799 yılında Sawai Pratap Singh, Lal Chand Usta’ya Kraliyet Şehir Sarayı’nın bir uzantısını inşa etmesini emretmiştir. Hawa Mahal de Khetri Mahal’in mimarisinden esinlenilerek inşa edilmiştir. Rüzgar Sarayı olarak da adlandırılan Hawa Mahal, bu ilhamın sonucu olarak 200 yılı aşkın bir süredir şehrin simgesi olmayı başarmıştır.

Bu beş katlı yapı, Şehir Sarayı’na ek bir yapı olarak Lal Chand Ustad tarafından tasarlanmıştır. Şehir Sarayı’nın kenarından başlayan Hawa Mahal, Hindistan’a özgü kadın odaları olan Zenana’ya kadar uzanmaktadır. O dönemlerde Purdah sistemi sıkı bir şekilde takip edildiğinden, Royal Rajpur kadınlarının halka görünmeleri ve yüzlerini yabancılara göstermeleri yasaklanmıştır. Hawa Mahal ise kadınların sokakta gerçekleşen olayları görmeleri, günlük etkinlikleri ve şenlikleri dışarıdan görünmeden izleyebilmeleri için 953 pencereden oluşturulmuştur. Bu şekilde inşa edilmesinin bir diğer nedeni de Venturi etkisidir. Yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklarda pencereler, dışarıdan gelen soğuk havanın geçmesine izin vermekte ve tüm alanın serinletilmesine yardımcı olmaktadır. Bu görkemli yapıyı ziyaret eden birçok kişi, Hawa Mahal’in sadece ön cephesinin bu şekilde inşa edildiğini sansa da sarayın arkası aynı şekilde tasarlanmıştır.

İhtişamlı Mimarisi ile Hawa Mahal

Jaipur’da ziyaret edilecek en iyi yerlerden biri olan Hawa Mahal, İslam, Babür ve Rajput mimarisinin muhteşem bir birleşimidir. Kubbeli saçakları, çiçek desenleri, lotus motifleri ve yivli sütunları, zengin Rajput stilini yansıtmaktadır. Bunun yanı sıra, her ikisi de İslam mimarisinden etkilenen taş ve gösterişli kemerlere sahiptir. Kırmızı ve pembe kumtaşıyla tasarlanan ve neredeyse türünün tek örneği olan yapı, piramidal bir şekle sahiptir. 15,24 metre yüksekliğe sahip olan sarayın ön kısmında bulunan 953 adet pencere, saraya petekli bir kovan görünümü vermektedir. Bu pencerelerdeki istisnai kafesler sayesinde, saray içlerinden esen rüzgarla birlikte serinletici bir etki oluşturulmaktadır.

Sarayın iç mekanları, sütunlu odalar ve en üst kata kadar uzanan minimal süslemeli koridorlardan oluşmaktadır. Verandalar ise birinci ve ikinci katların ön kısmını süslemektedir. Alttaki iki katın aksine, en üstteki katın genişliği tek bir oda büyüklüğündedir. Sarayın avlusunu süsleyen çeşmeler ise ayrı bir güzellik katmaktadır. Dış cephedeki zengin dekorasyonun aksine sarayın içi çok daha sade bir tasarıma sahiptir. Ama aynı zamanda, Jaipur şehir manzarasının en iyi görüldüğü konumlardan biridir. Şehir sarayındaki imparatorluk kapılarından birisi, Hawa Mahal’in girişine açılmaktadır.

Ayrıca Hawa Mahal’in avlusunda, 1983 yılında kurulmuş bir arkeoloji müzesi bulunmaktadır. Burada, Hint Kraliyet Aileleri tarafından kullanılan antikalar, silahlar ve diğer eşyalardan oluşan güzel bir koleksiyon yer almaktadır.

Eşsiz bir mimariye sahip olan Hawa Mahal’i ziyaret etmek, Jaipur’da yapılacak en ilgi çekici aktivitelerden biridir. Bugün Saray binası, Rajasthan Hükümeti Arkeoloji Departmanı’nın kontrolü altındadır.

Hawa Mahal Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Altın rengi güneş ışınlarının, kırmızı ve pembe yapıyı büyüleyici bir şekilde aydınlattığı gün doğumu ve gün batımı saatleri, Hawa Mahal’i ziyaret etmek için en iyi zamanlardır, Saray her gün 09:00 ile 16:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Resmi tatillerde ve özel günlerde ise kapalıdır.

Girişler ücretli olmakla birlikte, yabancı ziyaretçiler için 50 rupi tutarındadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hindistan Vizesi

Hindistan’a yapılacak turistik geziler için 3 ay süreli ve tek giriş şartlı turist vizesi çıkartılmalıdır. Başvurular, Hindistan Konsolosluğu web sitesi üzerinden online yapılmaktadır. Kişi ikamet ettiği ilin bağlı olduğu konsolosluk aracılığı ile vize işlemlerini gerçekleştirmektedir.